logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optoizolowany sterownik we/wy dyskretnych i we/wy analogowego.

Kornel to Pan 12 Paź 2006 15:47 1967 6
  • #1 3110028
    Kornel to Pan
    Poziom 10  
    Więc dostałem temat na pracowni i w ogole nie wiem o co w nim moze chodzić więc jakby ktos mi mogl to przyblizyc a moze jakies stronki zapodac z informacjami o tym to bede wdzięczny a temat to "Optoizolowany sterownik we/wy dyskretnych i we/wy analogowego" z góry dziekuje

Nie używaj "Proszę o pomoc" w tytule, tylko przedstaw swój problem. [h]
  • #2 3110071
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam

Jaka jest to pracownia? Coś związanego z elektroniką, czy informatyką?
    Pozwolę sobie naprowadzić Cię na temat.
    O ile w przypadku I/O dyskretnych sprawa jest łatwa, to I/O analogowe stanowią większy problem.

Aby wykonać optoizolację wejść/wyjść dyskretnych zastosuj transoptory. Z praktycznego punktu widzenia możliwe jest to tylko dla niskich napięć (powiedzmy do 24V). Optoizolację wyjść wysokonapięciowych (obwody sieciowe 230VAC) możesz wykonać za pomocą optotriaków.
    Co do obwodów analogowych to optoizolacja jest niemożliwa, chyba że po drodze następuje przetwarzanie na postać cyfrową (przetworniki A/D, D/A).

Inne pytanie to, w którym miejscu optoizolacja ma występować - czy bezpośrednio na wejściach/wyjsciach, czy na połączeniu całego modułu I/O z urządzeniem nadrzędnym.
    Czy ten układ masz zrealizować praktycznie w ramach pracowni? Jakie są założenia (napięcia pracy, ilość sygnałów, itd.).

Pozdrawiam i czekam na więcej informacji
  • #3 3110150
    Kornel to Pan
    Poziom 10  
    Więc dzieki ze sie odezwales. Ja na pracowni projektowej dostalem tylko temat ten co podalem i powiedzieli ze mam zrobic do niego schemat opis kosztorys wszystko na papierze. A to jest moja dopiero pierwsza jakas praca i poprostu nie mam zielonego pojęcia ani jak to wyglada ani jak to ma działac troche poszukalem w necie ale tez to za duzo mnie nie zblizylo do konkretnych informacji. Co do napiecia pracy ilosci sygnalow nie mam rzadnych informacji to znczy ze pewnie bede mogl dobrac takie jakie mi pasuja
  • #4 3110186
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Początkujący Serwisanci
  • #5 3110370
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    jam_es napisał:

...

dyskretnych sprawa jest łatwa, to I/O analogowe stanowią większy problem.

ale nie na tyle trudny, by była taka izolacja w obwodach analogowych małosygnałowych nie była możliwa do zrealizowania.

jam_es napisał:

...
    Co do obwodów analogowych to optoizolacja jest niemożliwa, chyba że po drodze następuje przetwarzanie na postać cyfrową (przetworniki A/D, D/A).

Nieprawda, patrz wyżej. Coprawda układ taki jest bardziej skomplikowany, ponieważ oprócz transoptorów (co najmniej dwóch na jeden tor) potrzebne są jeszcze wzmacniacze (najczęściej operacyjne, a więc i zasilanie po obu stronach jest potrzebne) i taki "sprzęg" pracuje w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego, by zapewnić odpowiednią liniowość i co ważne pracuje bez przetwarzania na postać cyfrową (dyskretną).
    Choć znane mi są również układy sprzężenia przez transoptor sygnału analogowego (zmiennoprądowe tylko) bez zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego.
    Pozdrawiam
  • #6 3111577
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam

Faktycznie - jest to wykonalne :-)
    Przeoczyłem taką możliwość - szczerze, to technika analogowa nie jest moją mocną stroną.

Do autora tematu:
    Czy możesz w swoim projekcie ograniczyć się tylko do separacji sygnałów cyfrowych? Poszukam w literaturze czegoś n.t. separacji sygnałów analogowych (tak jak zasugerował to Quarz). Jeszcze się odezwę...

Pozdrawiam
  • #7 3114883
    Kornel to Pan
    Poziom 10  
    narazie moge się ograniczyć ale analogowe tez bede musial zrobic jakbyscie mogli mi przyblizyc jak taki sterownik wyglada to bede wdzieczny chociarz jakis schemacik lub stronke o tym
    Pozdrawiam i dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy projektu optoizolowanego sterownika wejść/wyjść (I/O) dyskretnych oraz analogowych. Optoizolacja I/O dyskretnych realizowana jest za pomocą transoptorów dla niskich napięć (do około 24V) oraz optotriaków dla wyjść wysokiego napięcia (np. 230VAC). W przypadku sygnałów analogowych optoizolacja jest bardziej skomplikowana i zwykle wymaga zastosowania układów zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego z wzmacniaczami operacyjnymi po obu stronach izolacji, co pozwala na zachowanie liniowości sygnału bez konieczności konwersji na postać cyfrową. Alternatywnie, sygnały analogowe można przetwarzać na cyfrowe (A/D, D/A) przed izolacją. Projekt może obejmować dobór napięć i liczby sygnałów według własnych założeń, a schemat, opis i kosztorys mają być wykonane na papierze. Wskazane jest rozważenie, czy optoizolacja ma być realizowana bezpośrednio na wejściach/wyjściach, czy na połączeniu modułu I/O z urządzeniem nadrzędnym.
REKLAMA