logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optoizolacja portu LPT do sterowników CNC – dobór rezystora i odwracanie sygnału

bartkam 14 Lis 2007 17:10 8399 11
REKLAMA
  • #1 4480531
    bartkam
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Mam zamiar zrobić optoizolację portu lpt. Potrzebna mi do sterowników do maszyny CNC. Bez optoizolacji silniki nie działają jak trzeba. I teraz ma kilka pytań:
    1. jaki dać rezystor po porcie LPT przed transoptorem?
    Transoptor chyba odwraca sygnały na odwrotne?
    2. Co muszę zastosować po transoptorze żeby odwrócić sygnał (z low na high i odwrotnie) czyli zrobić taki jak na porcie lpt?
  • REKLAMA
  • #2 4480739
    zaytzev
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Wejście transoptora podłączasz jak diodę. Rezystor musisz dać taki, aby popłynęło przez nią ok 20mA. Popatrz w dokumentacje transopotora, tam jest charaktrystyka, z której na pewno wyczytasz wartość spadku napięcia dla takiego prądu. Powinno wyjść 220-270 omów przy 5V.

A połączyć, tak aby przekazać sygnał cyfrowy, bez odwracania fazy najprościej można:
    Optoizolacja portu LPT do sterowników CNC – dobór rezystora i odwracanie sygnału
  • #3 4480851
    bartkam
    Poziom 15  
    Proszę o bardziej szczegolowe wyjasnienie tego schematu. Co oznaczają skośne kreski na końcach, gdzie podłączyć zasilanie do transoptora. (te 2 schematy to dwie różne wersje podłączenia?)
  • REKLAMA
  • #4 4482222
    zaytzev
    Poziom 13  
    Tak, to 2 różne wersje połączenia

Skośne kreski to masa, a poziome albo strzałki to zasilanie (myślałem, że każdy zna te symbole ;) )

Wyjścia to te poziome linie w prawo (sorry powinienem oznaczyć :))

Rezystory na wyjściu daj co najmniej 1kΩ, ale nie za duże bo im większe, tym dłuższy czas przłączeń i węższe pasmo przenoszenia.

Zasilania już żadnego się nie dołącza do transoptora, zresztą zobacz przykładowy datasheet:
    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/43371/SHARP/PC817.html
  • #5 4483967
    bartkam
    Poziom 15  
    Znalazłem w necie schemat optoizolacji. Trochę powycierałem, proszę o sprawdzenie czy wszystko w porządku. i teraz jeszcze mam pytanie:
    Czy w maszynie cnc wyłącznik bezpieczeństwa i krańcówki też trzeba puścić przez ten transoptor, wszystkie 17 pinów?
    Załączniki:
    • Optoizolacja portu LPT do sterowników CNC – dobór rezystora i odwracanie sygnału optoizolacja.JPG (17.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4484507
    zaytzev
    Poziom 13  
    Separacja ma sens tylko jak izolujesz całość, czyli tak, wszystko musisz puścić przez transoptory.
    Rozumiem, że sygnały (wyłącznik bezpieczeństwa i krańcówki) to cnc --> pc. Czyli transoptory muszą być skierowane w drugą stronę.
    Schemat jest jak najbardziej poprawny, a ta odwracająca bramka shmidta to całkiem niezły patent na poprawienie kształtu przebiegów.
  • REKLAMA
  • #8 4488263
    zaytzev
    Poziom 13  
    Hmm, znowu nie wyraziłem się jasno - odwracając transoptor musisz resztę układu też odwrócić.
    Rozumiem, ze schematu, że rezystory 1kiloom są po jednym na każdą linie(czyli ok).
    I pytanko: zasilanie w maszynie cnc, to też 5 V?
  • REKLAMA
  • #9 4488286
    bartkam
    Poziom 15  
    Czyli idąc od lpt mam dać: rezystor 220r, bramke shmidta, transoptor i zasilanie przez 1k, tak?
    Zasilanie cnc (sterownika silnikow krokowych) układ l297 5v a pożniej l298 36v. Rezystory sa po 1 na kazda linie. A i jeszcze te krańcówki i wyłącznik bezpieczeństwa jak ktos by nie wiedzial to tylko przycisk który zwiera 10, 11, 12, 13 pin LPT do masy.
  • #10 4488399
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    Witam !! Poszukaj pod tym linkiem - http://www.cnc.info.pl/ - znajdziesz tam całość rozwiązania . Niektóre piny muszą pracować jako wejścia a inne jako wyjścia . Poza tym żeby optoizolacja miała naprawdę sens to musisz oddzielić zasilania i masy od sterownika i komputera . Chodzi o zasilanie transoptorów . Zresztą znajdziesz tam wszystko . pozdrawiam !!
  • #12 6426459
    jazda_gazda
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Wielka prośba...
    Buduje mały ploter cnc i jestem na etapie elektroniki.
    Chciałbym odseparować galwanicznie lpt od reszty. Na elektrodzie znalazlem co i jak ale... :)
    Wiem jak użyć transoptorów ale chciałbym zasilać swoje przekaźniki 24VDC jak pogodzić mały prąd transopotora z napięciem i prądem przekaźnika. Jaki tranzystor co i jak??
    Jeszcze wejścia jak zmniejszyć napięcie 24 na takie aby zasilić wejście transoptora. Czy na każde musze dać stabilizator.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optoizolacji portu LPT stosowanego do sterowania maszyną CNC, ze szczególnym uwzględnieniem doboru rezystora przed transoptorem oraz kwestii odwracania sygnału. Zaleca się stosowanie rezystora o wartości około 220–270 Ω przy napięciu 5 V, aby uzyskać prąd około 20 mA przez diodę wewnątrz transoptora (np. PC817). Transoptor odwraca sygnał, dlatego po jego stronie wyjściowej stosuje się rezystory o wartości około 1 kΩ, które wpływają na czas przełączania i pasmo przenoszenia. Aby przywrócić oryginalną polaryzację sygnału, można zastosować bramkę Schmitta jako odwracacz sygnału. Cała optoizolacja powinna obejmować wszystkie linie sygnałowe, w tym wyłącznik bezpieczeństwa i krańcówki, które również należy prowadzić przez transoptory, przy czym kierunek izolacji sygnałów wejściowych i wyjściowych musi być odpowiednio dobrany. Zasilanie sterownika CNC (np. układy L297 i L298) to 5 V dla logiki i 36 V dla silników, co należy uwzględnić przy projektowaniu układu. Wskazano również konieczność separacji galwanicznej mas i zasilania między komputerem a sterownikiem CNC, aby optoizolacja miała pełny sens. Dodatkowo poruszono temat zasilania przekaźników 24 VDC i konieczności stosowania tranzystorów do sterowania nimi oraz obniżania napięcia 24 V do poziomu bezpiecznego dla wejść transoptora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA