logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DVD DVP 3012 - Słaby napęd płyty, czy to problem z silnikiem?

janek68 13 Paź 2006 00:20 2580 9
REKLAMA
  • #1 3111687
    janek68
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam
    W sprzęcie j.w. szuflada pracuje, laser swieci, tylki podejrzenia mam co do silnika napędu płyty, wsadzam CD zamykam kieszeń, i sprzecik obraca dokładnie 1 i 1/2 obrotu płytą dwukrotnie no i No Disc, przytrzymując bardzo delikatnie płytę rozruch jej pozbawiony jest "jaj" - mocy, czy moja diagnoza jest dobra?
    Proszę o ocenę mojej diagnozy, może jest inna przyczyna?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3112044
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Jaki problem w sprawdzeniu samego silnika? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3115373
    MNCHH
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam,
    to że laser świeci nie oznacza wcale że jest sprawny. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy silnik sled czyli ten od przesuwania bloku optycznego jest przy samym silniku napędu płyty? Jeśli nie spróbuj go przesunąć do końca i wtedy spróbuj. Jednak przypuszczam, że uszkodzony jest sam blok optyczny. Tym bardziej że w DVD najprawdopodbniej wymienia się blok optyczny wraz z silnikiem napędu dysku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3115963
    janek68
    Poziom 13  
    Witam
    Silnik napędu płyty jest na sankach optyki, przesuwając max w kierunku silnika nic to nie daje, bez zmian, czyli padł laser?
    Na laserku jest naklejony nr 295A25I80 - czy to jego numer, seria, czy typ?
    Gdzie mozna to sprawdzić, czy koszt laserka jest duży i gdzie mozna to kupić?
    pozdrawiam
  • #5 3116396
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2370
    A co sie dzieje jak załadujesz płytę i recznie ją pokrecisz zaczyna działac czy nie????
  • #6 3116481
    gibnox666
    Poziom 11  
    witam miałem taką samą wade i wymieniłem tylko laser i wszystko zaczeło chasać wiec szkoda silnika wymieniać bo ja tesz takie pruby robiłem i sie okazało ze jest uszkodzony laser swiecic bendzie swiecił ale nie moze odnaleść scieszki wiec polecam wymienic laser i wszystko bendzie działać!! pozdrawiam:D:D[/b]

Posty były raportowane. Regulamin p. 15. Proszę poprawić. [arko]
  • #7 3120671
    janek68
    Poziom 13  
    Pomagałem paluchem rozkręcić płytę i bez rezultatu, moje pytanie pozostaje jaki to laser, jakie koszty, gdzie kupić - pewny sprzedawca?
  • #8 3123347
    gibnox666
    Poziom 11  
    witam koszty lasera to 80zł wiec nie polecam kupna tylko odsprzedać na allegro wiem bo miałęm taką samą wade i wymieniłem tylko laser i zaczeło wszystko działać porpawnie ale nie polecam dvd marki philips zawsze coś sie popsuje i trudno naprawić takiezeczy :) pozdrawiam !!
  • REKLAMA
  • #9 3163313
    janek68
    Poziom 13  
    Witam
    wracam do tematu, uszkodzona taśma łącząca płytkę z głowicą lasera, brak przejścia na 4 z 24 ścieżek, obciąłem kawałek, wyskrobałem do druku podkleiłem usztywniacz i sprzęt chodzi.
    Kupiony na allegro za 25 zł.
    Pozdrawiam.
  • #10 3168705
    m.jac
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    u mnie było to samo, sprzęt prosto ze sklepu - uszkodzona taśma pomiędzy głowicą a płytą główną, dokładmniej przełamane ze cztery ścieżki. po skróceniu taśmy dvd zaczął normalnie pracować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej problemu z napędem płyty w odtwarzaczu Philips DVD DVP 3012 użytkownik zgłaszał, że szuflada działa, laser świeci, ale płyta obraca się tylko około półtora obrotu i urządzenie wyświetla komunikat "No Disc". Podejrzewano uszkodzenie silnika napędu płyty, jednak próby ręcznego obracania płyty nie przyniosły efektu. Uczestnicy dyskusji wskazywali, że świecenie lasera nie gwarantuje jego sprawności, a problem może leżeć w uszkodzonym bloku optycznym lub samym laserze. Jeden z użytkowników potwierdził, że wymiana lasera rozwiązała podobny problem, a koszt części to około 80 zł. Ostatecznie autor tematu ustalił, że przyczyną awarii była uszkodzona taśma łącząca płytkę z głowicą lasera, gdzie brakowało przejścia na kilku ścieżkach. Po skróceniu i naprawie taśmy urządzenie zaczęło działać poprawnie. Inny użytkownik potwierdził podobną usterkę fabryczną taśmy w nowym sprzęcie, którą również naprawił poprzez skrócenie taśmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA