logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FT 1000MP vs. IC 756PRO. Jaki sprzęt możecie polecić?

Jaco2002 13 Paź 2006 10:36 10770 29
REKLAMA
  • #1 3112214
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Witam.
    Zabieram sie do kupna jednego z w/w transceiverów. Chodzi głównie o pracę na KF-ie na CW. Który sprzęt polecilibyści , aby bez konieczności natychmiastowego dokupywania dodatkowych elementów wyposażenia, móc pracować z pełnym zadowoleniem.
    Pzdr.:D
  • REKLAMA
  • #2 3112246
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1687
    Cieżko jest komuś doradzić jakie radio ma kupić.
    Moim zdaniem radia dzielą sie na Kenwooda i resztę ;)
    I tak kupienie filtra CW cię nie minie do jednego czy do drugiego.
    Michał
  • #3 3112702
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Piszesz to jako użytkownik jakiegoś TS-a, czy " z niejednego pieca chleb jadłeś" , hi ;=)
    Chodzi mi o to , czy któreś z radii nie ma już w wersji podstawowej jakiegoś filtru na pokładzie ( tak mam w FT-767GX ).
  • #4 3112778
    SP5IT
    Z MP pracowałem jakiś czas, z 756 nie.
    Ja, przy wyborze między tymi dwoma kierowałbym się: doznaniami wizualnymi (FT), wodotryskami(IC), ergonomią (FT), dwoma odbiornikami (FT) . Do obu mozna zaprawić wąskie filtry. Może w FT DSP nie jest tak rozbudowane, nie ma demodulatora RTTY, kolorowego telewizora itp, ale za to ma 2 odbiorniki co stawia je (jak dla mnie) przed IC.
    Komfort posiadania dwóch odbiorników jest taki, że jak na jednym słuchasz czy DX już prosi "now nr 5 pse" to na drugim sobie latasz po paśmie i patrzysz co by tu jeszcze ustrzelić.
    No, ale są tacy, którzy inaczej jak ICek nie widzą ;)
    Tak, czy inaczej decyzję musisz podjąć sam, jak masz możliwość, to popracuj trochę z obu.
    Michał
  • #5 3113421
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Z tego co wiem, to ICek 756PRO ma dwa odbiorniki .
    Dzwoniłem do jednego Kolegi z FT 1000 , który chce sprzedać swoje cudo. Stwierdził on , że w "tysiączku" standartowo jest zamontowany filtr 500Hz na CW. Czyżby blef?
  • #6 3113497
    SP5IT
    Icek ma Dual Watch, ale jest konstrukcją nowszą niż MP. Za to MP ma dual VFO. Co prawda też w obrębie jednego pasma jak Icek.
    Jeśli cena jest zbliżona...
    Filtr 500Hz afaik to standard.
    Poza tym zobacz to zestawienie: http://www.geocities.com/maxmartin3/radios.html
    i http://www.va3cr.net/1000MP/index.htm
    Oraz co Kazio FAX napisał o wybieraniu radia: http://www.pzk.org.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=514
    Michał
  • #7 3114153
    wip88wz
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    SP5IT napisał:
    Cieżko jest komuś doradzić jakie radio ma kupić.
    I tak kupienie filtra CW cię nie minie do jednego czy do drugiego.
    Michał

... to tak coś jak "jest Żywiec i PIWO"... ;-)

Kolego, oba radia są całkiem przyzwoite, i to tak jak z wyborem między Audi i BMW - sam nie wiem co lepsze...
    FT 1000, to bardzo przyzwoita konstrukcja, a 756 ... no cóż, też jest ok, tyle że 'made in plastic'... (nie wiem dlaczego ICOM nam to zrobił...)
    jak postawisz je obok 'tysiączki' to mimo wszystko wygląda jak 'ubogi krewny' ... A słychać tak samo dobrze na obu - porównywałem je jakiś czas temu - naprawdę, trudno powiedzieć że jedno jest lepsze od drugiego.
    Zgodzę się z kolegą 5IT, że tą decyzję musisz podjąć sam, i trudno tu o dobrą radę.
    ps. a co do kolegi FAX'a, to jego uwarunkowania antenowe moim zdaniem sprawiają, że przeciętny radioamator nie będzie miał nigdy dane odczuć tych parametrów urządzenia, które odczuwa pan FAX.
    - takie moje zdanie.
    Powodzenia.
  • #8 3114241
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Nie wiem czy dobrze kojarze - Przy Dual Watch mogę jedynie słuchać, co dzieje sie na drugiej czestotliwości. Przy drugim VFO mogę na drugiej częstotliwości prowadzić normalną łączność. Czy dobrze myślę?
    Co oznacza "afaik"?
  • #9 3114591
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    trudne pytanie ja bym wybral ft ale to ja bym zrobil jakos ic mi nigdy nie lezaly
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 3115190
    wip88wz
    Poziom 18  
    Jaco2002 napisał:
    Nie wiem czy dobrze kojarze - Przy Dual Watch mogę jedynie słuchać, co dzieje sie na drugiej czestotliwości. Przy drugim VFO mogę na drugiej częstotliwości prowadzić normalną łączność. Czy dobrze myślę?
    Co oznacza "afaik"?

... no nie do końca.
    2 VFO to standard już od dawna, i możesz sobie przełączać się między jednym a drugim praktycznie w każdym radiu.
    Dual Watch w IC (tak samo jak drugi odbiornik w FT1000) pozwalają Ci na równoczesny nasłuch na 2 niezależnych częstotliwościach w ramach pasma.
    Różnica w rozwiązaniach polega na tym, że w IC oba sygnały idą cały czas tym samym torem, jedynie pierwszy mieszacz jest zdublowany i zasilany z 2 niezależnie pracujących syntezerów - w efekcie masz jednoczesny odsłuch na 2 częstotliwościach.
    W FT1000 jest to natomiast kompletnie osobny odbiornik - całkowicie niezależny - subreceiver.
    Zaleta IC - oba sygnały słuchasz z tą samą jakością odbiornika.
    Wada - niestety silne sygnały 'przeciekają' przez tłumiki w mieszaczach nawet przy max. skręceniu "balance" - nie da się słuchać stacji na 9+30 równocześnie ze stacją na 2-3 'S' na Dual Watchu.
    Zaleta FT1000 - na słuchawkach możesz mieć niezależny odsłuch na jedno ucho jednej stacji - na drugie - drugiej
    Wada - subreceiver jest goeszej jakości od odbiornika głównego.
  • #11 3117413
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Pogrzebałem w archiwum "Świata Radio" i znalazłem opis IC 756PRO. Niestety, nie znalazłem nic w rodzimej literaturze o FT 1000 MP :cry:
    O ile dobrze kojarzę, to mam Dual Watch w recznej sztuce TH-F7. Moge nasłuchiwać na dwóch niezależnych częstotliwościach jednocześnie.
    Z tego co przeczytałem o ICku, to ma on juz na pokładzie filtry ceramiczne 2,4 khz i 500 Hz. Wiadomo, że to nie to samo co filtry kwarcowe....Ale z DSP, kto wie?
    Dziadzio Miecio. Dzieki za informację. Jest tak jak piszesz :|
    Wyczytałem jeszcze w prasie, że ICek 7400 to "monochromatyczna" wersja 756PRO w nizszej cenie. Czy polega to na prawdzie?
  • #12 3140342
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Wciąż nie wiem Michale, co oznacza "afaik" ?
  • #14 3212740
    Jaco2002
    Poziom 20  
    A porównując te dwa radia do ICka 775 DSP? Co według waszego doświadczenia "lepiej gra"?
  • REKLAMA
  • #16 3213639
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Więc pomimo" starszawej" konstrukcji , bije FT-1000MP V i IC-756PRO na łeb, na szyję?
  • #17 3213711
    SP5IT
    Inna klasa radia. Półkę wyżej.
    FT1000D też młode nie jest, a jest na topie juz długo, IC765 jest klasą sam dla siebie.
    Oczywiście musisz się liczyć z dokupienuiem obsady filtrów. A to kosztuje tyle, co przeciętne radio na KF.
    Michał
  • REKLAMA
  • #18 3213802
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Bardzo rzadko pojawiają sie oferty sprzedaży Icoma 775. Nie wiem dlaczego?
    Odnośnie filtrów. Standardowo jest ponoć zamontowany filtr 2,4khz i 500Hz. Na poczatek powinno wystarczyć, można się " podeprzeć " DSP. Czy orientujesz się może Michale, co za filtry można jeszcze dołożyć do pełni szczęścia?
    ( w poprzednim poście chodziło Ci o 765 czy 775? ).
  • #19 3213850
    SP5IT
    O 765. Piękny sprzęt, chciałbym kiedyś taki mieć jako zapasowy, bo mojego 870 nie mam zamiaru się pozbywać.
    Inrad 2.1k albo 1.9k o stromych zboczach na dwie pośrednie i oba odbiorniki :)
    DSP cudów nie zdziała ale jest przydatne.
  • #20 3213895
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Wracając na ziemię...Czy możesz mi w dwóch , trzech zdaniach przedłożyć wyższość IC 775 DSP nad FT-1000MP V i IC 756 PRO?
  • #21 3214132
    SP5IT
    Wymigam się od odpowiedzi :)
    Z tych trzech i tak wybrałbym Kenwooda.
    Poczytaj ich manuale, zobacz co mają, czego nie.
    Poza tym w tych trzech modelach rozpiętość cenowa jest duża. No i ceny filtrów.
    Ceny w Stanach to 2200$ za 775dsp 1200 za MP i 1000$ za 756pro. Dwukrotnie więcej.
    Michał
  • #22 3214249
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Dyplomatyczna odpowiedź. Kandydujesz może w jutrzejszych wyborach, hi !
    U nas w kraju ceny wszystkich trzech oscylują w tych samych granicach. Szkoda ,że przesyłka z USA to kosz co najmniej 400$... Pierwszego i trzeciego nie znalazłem w ofertach, za drugi "krzyczą " 1.800$.
  • #23 3280603
    rx/tx
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    wiec tak :-)

Osobiscie TS i reszta produkcji to porazka , niestety jak sie produkuje golarki i miksery to trzeba przy tym pozostać.
    teraz o radiach KF czyli Icom i Yaesu

756PRO co do filtrów to przy DSP nie potrzebujesz już żadnych naprawde to DSP jest rewelacyjne , co do kaski to proponuje 746 PRO ten sam procek i reszta , tylko monitor mono , DSP takie samo , mozliwosc dwóch chestotliwosci VFO A/B , to co ma icek TWIN PCB , czyli mozliwość nizalezngo przesuwania zboczy prawego i lewego czyli np. mozna sie odsunąć od zakłocen. Dwa przedwzmacniacze :-) , korektor dzwieku na tx i rx , to z funkcji przydatnych , osobscie wybrałbym icka , nowsza knstrukcja (moze i z plasticku ale radio nie służy do toczenia wojen zaciężnych :-) ) , jak masz kaske i trochę czasu to zciagnij sobie pro 3 ze stanów jak nie masz kup 7400 lub 746pro i też bedziesz szczesliwy :-)

i na koniec pracowałem na obydwu i dlatego polecam icka :-) jakbyc jescze mial jakies pytanka dawaj chetnie pomogę
  • #24 3280983
    Piotrek_1977
    Poziom 14  
    SP5IT napisał:

POTWIERDZAM ! :spoko:

Icki maja duza awaryjnosc,nawet IC 746PRO z nr,seryjnymi niskimi.Tym bardziej uzywane,bo nie znamy operatora,tym bardziej gorzej jak pali !
    Yaesu z seri FT 1000 sam chciałem kupic ale nowych juz w USA nie ma !

A co powiecie na TS 2000 ? albo FT 2000 ?

Na wiosne wychodzi FT 2000 w wersji 200watt,moze warto poczekac :D
  • #25 3281150
    SP5IT
    Piotrek_1977 napisał:
    A co powiecie na TS 2000 ? albo FT 2000 ?

TS2000 - jakoś mi nie podchodzi. Radio KF, to KF, a nie "head and shoulders" Nie przemawia do mnie radio w którym żeby coś przestawić trzeba wejść w czwarte menu siódmego podmenu i wszystko na trzech przyciskach ;)
    FT2000 w wersji 100W ma mój znajomy, z którym rozmawiam regularnie. Ze studyjnym mikrofonem brzmi jak RadioZ. Na odbiornik też nie narzeka a przeszło przez jego ręce i anteny trochę sprzętu.
    Ciężki wybór :)
    Michał
  • #26 3281881
    rx/tx
    Poziom 15  
    To prawda że ICki bywają awaryjne , ale....
    Trzeba wiedziec jak je kupowac , z jaką numeracja seryjna i jak ich urzywać :))) , wystarczy poczytać na forach :idea: standardem jest np. w icku 746pro i 756pro podkręcnie mocy do konca czego niestety nie wytrzymuje układ hybrydowy :(((( wystarczy gałeczkę na 4 godzinkę zamiast na 5 i mamy sokoj . C do Ft-2000 odbiornik bije na głowę ft-1000 polecam art. w swiecie radio , co do 200W to jest i contest 400W :))) jak kto kocha

Pozdrawiam
    Rx/tX
  • #27 3283189
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    A co powiecie o Ten Tec np :Orion II.Pozdrawiam Arek
  • #28 3283219
    rx/tx
    Poziom 15  
    mucha nie siada :)) najlepsze odbiorniki na świecie

rx/tx
  • #29 3283355
    SP5IT
    tatronic napisał:
    A co powiecie o Ten Tec np :Orion II.Pozdrawiam Arek
    Sądzę tyle co wyczytam na Ehamie. Pierwsze na co trzeba zwrócić uwagę to jak długo go recenzent używa i do czego porównuje.

Wystarczy posłuchać jak rzęzi Orion w SP5 żeby sie zrazić :)
    Jowisz znajomego lepiej nadaje ;)
    Michał
  • #30 3303813
    gwolosz
    Poziom 12  
    Witam
    Miałem FT1000MP 8 lat, radio rewelacyjne, każdemu polecam, rewelacyjny odbiornik, znakomity sygnał (z mikrofonem MD100 YAESU), dsp działa znakomicie, nowoczesna linia wzornicza mimo swego wieku ciągle na topie, dużo sprzętu obecnie w ogłoszeniach bo ludzie zamieniają na ft2000 a co za tym idzie bardzo korzystna cena.
    Obecnie również używam YAESU tyle ze FT-2000, a to juz mistrzostwo świata, jak masz drugie tyle co kosztuje ft1000mp to sie nie zastanawiaj i kup nowszy model czyli ft2000.
    Przezuciłem sporo sprzetów na KF
    i moja opinia jest jednoznaczna
    YAESU jest najlepszą firma produkująca sprzęt dla krótkofalowców, icom i kenwod dawno oleli temat i zamiast się rozwijać przerabiają przestarzałe modele dodając pro oraz 1, 2, 3 lub inwestują w produkcje AGD.
    Pozdrawiam
    Grzes

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru transceivera KF do pracy na CW między Yaesu FT-1000MP a Icom IC-756PRO. Oba modele są oceniane jako dobre, jednak różnią się konstrukcją i funkcjonalnością. FT-1000MP posiada dwa niezależne odbiorniki (subreceiver) i dual VFO, co umożliwia jednoczesny odsłuch i prowadzenie łączności na dwóch częstotliwościach, natomiast IC-756PRO oferuje funkcję Dual Watch, czyli nasłuch dwóch częstotliwości tym samym torem odbiornika, co może powodować problemy z silnymi sygnałami. Standardowo oba radia mają filtry ceramiczne 500 Hz i 2,4 kHz, jednak wielu użytkowników zaleca dokupienie filtrów kwarcowych dla lepszej selektywności. IC-756PRO jest nowszą konstrukcją z zaawansowanym DSP, które może częściowo zastąpić dodatkowe filtry. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych modeli, takich jak Icom IC-775DSP, który jest uważany za radio wyższej klasy, oraz Yaesu FT-2000, oceniany jako nowocześniejszy i bardziej zaawansowany sprzęt. Wspomniano również o awaryjności niektórych modeli Icom oraz o preferencjach użytkowników co do ergonomii i jakości wykonania. Porady obejmują konieczność indywidualnego przetestowania obu modeli oraz uwzględnienie kosztów dodatkowych filtrów i akcesoriów. Wspomniano także o alternatywach, takich jak Ten Tec Orion II, choć opinie na jego temat są mieszane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA