logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny komunikat biosu. PS2 Mouse Connentet Incorrectly.

marzk 13 Paź 2006 20:15 1341 11
REKLAMA
  • #1 3113823
    marzk
    Poziom 11  
    Niedawno zmieniłem sobie płytę na MSI MS-6712. Po uruchomieniu pojawia się komunikat:
    PS2 Mouse Connentet Incorrectly
    Pres F1 to resume
    Dodam że płyta była wcześniej używana, mysza na ps2 działała i nie było żadnego komunikatu. Potem jakiś czas działała z myszą na USB. Teraz gdy zamontowałem ją u siebie pojawił się ten komunikat. Myszka jest na pewno sprawna gdyż testowałem ją na kilku innych kompach oraz płytę z innymi myszami i ciągle to samo. Po przyciśnięciu F1 komp idzie dalej ale jest to irytujące bo za każdym razem trzeba dodatkowo wciskać ten nieszczęsny F1. Poza tym komp pracuje prawidłowo, reset biosu nic nie dał. Może ktoś wie co zrobić żeby ten komunikat się nie pojawiał??? :cry:
  • REKLAMA
  • #2 3113857
    jr120065
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Sprawdź sobie dokładnie w biosie czy nie masz wyłączonego gniazda ps2.

Zrób dobrze reset biosu na płycie jumperem - jest gdzieś obok baterii.

Następnie załaduje default bios jak do niego wejdziesz jest taka zakładka i powinno byc dobrze.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3113879
    marzk
    Poziom 11  
    Wyłączonego nie mam ponieważ w windowsie widzi myszę. Zresztą w tym biosie nawet nie znalazłem takiej opcji.
  • #4 3114129
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3114141
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Koderr , programy nie mają nic do tego bo to jest komunikat biosa.Odłącz mysz i uruchom komputer bez myszy,wyłącz,podłącz mysz i zobacz czy komunikat sie pojawi.
  • #6 3115226
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Mógł paść bezpiecznik od portu myszy lub uszkodzić sie port i dlatego bios nie wykrywa myszy.
  • REKLAMA
  • #7 3115321
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3115449
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    :arrow: marzk
    Skoro wszystko dziala to poszukaj w biosie opcji "Halt on" (lub podobna) i ustaw ja na: No Errors
    Bez podlaczonej myszy komunikat rowniez sie wyswietla?

PS. Masz wgrany najnowszy bios do swojej plyty?

:arrow: Koderr
    Wiec moze zastosuj sie do tego co napisales:
    Cytat:
    Jeśli mamy komuś pomóc, to może odzywajmy się wtedy, kiedy cokolwiek na dany temat wiemy
    .
  • #9 3115555
    isiek78
    Spec od drukarek
    Takowy jest bezpiecznik, od portu PS2, wymieniałem go nie raz nie dwa
  • REKLAMA
  • #10 3115575
    marzk
    Poziom 11  
    1 Ustawienia portów są poprawne
    Onboard Serial Port 1 [ 3F8/IRQ4 ]
    Onboard Serial Port 2 [ 2F8/IRQ3 ]
    2 Odłącz mysz i uruchom komputer bez myszy,wyłącz,podłącz mysz i zobacz czy komunikat sie pojawi.
    Zrobiłem i nic to nie zmieniło
    3 Co do bezpieczników to.................... Przecież pod windowsem myszka działa bezproblemowo!!
    4 Niestety w tym biosie nie ma opcji: "Halt on" (lub podobna) chociaż sam już o tym myślałem!! Muszę się ewentualnie zastanowić nad nowszym biosem ale w tej chwili nie mam na to czasu.
  • #11 3115579
    isiek78
    Spec od drukarek
    Aktualizacja biosu trwa 2 minuty.
  • #12 3116140
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Opcji "Halt On " poszukaj w pierwszej zakładce biosa,tam gdzie ustawiasz datę.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej na MSI MS-6712 pojawia się komunikat BIOS-u „PS2 Mouse Connentet Incorrectly” mimo prawidłowego działania myszy PS/2 w systemie Windows oraz testów myszy na innych komputerach. Reset BIOS-u i sprawdzenie ustawień portów szeregowych oraz opcji zasilania w BIOS-ie nie rozwiązały problemu. Sugerowano sprawdzenie opcji „Halt on” w BIOS-ie i ustawienie jej na „No Errors”, aby wyeliminować konieczność potwierdzania komunikatu przy starcie. Wskazano również możliwość uszkodzenia bezpiecznika portu PS/2, choć autor podkreślił, że mysz działa poprawnie w systemie, co wyklucza fizyczną awarię portu. Proponowano aktualizację BIOS-u do najnowszej wersji, co jest szybkim procesem i może rozwiązać problem. Komunikat pojawia się niezależnie od podłączenia myszy, co sugeruje problem z wykrywaniem urządzenia przez BIOS, a nie z samą myszą lub systemem operacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA