logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symphony Audi A4 99. Po wyjęciu akumulatora radio przestało działać.

Przemo80 14 Paź 2006 08:58 31034 9
REKLAMA
  • #1 3114888
    Przemo80
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,
    radio jak w temacie. Po wyjęciu akumulatora radio przestało działać. TP+RDS+włączenie radia i wyświetliło się pole do wpisania kodu. Niestety wpisałem zły kod (czeski błąd! FUCK!!!!). Kombinacja TP+RDS przestała działać. Słyszałem że trzeba na 1h włączyć stacyjke i radio żeby się odblokowało. Potem znowu TP+RDS+włączenie radia. Wpisałem ponownie kod i zatwierdziłem TP+RDS i guzik włączający. Nie poszło.... Kod mam raczej dobry bo na karcie z kodem jest wypisany numer nadwozia.
    Proszę o HELP!!!!
    [/code]
  • REKLAMA
  • #2 3114918
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Numer nadwozia ? To nie znaczy że to kod do radia i nie znaczy że to jest oryginalnie zamontowane radio. Na kartce z kodem zwykle jest numer radia a nie auta, to może być kartka z kodem do immo auta.
    Wszystko wskazuje że masz zły kod.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 3115297
    Przemo80
    Poziom 11  
    Jest możliwość żeby jakoś to radio ruszyć? Może jest tu jakiś magik z wawy co by mi pomógł, oczywiście nie za darmo ;)
  • #4 3115467
    adams
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Coś źle robisz albo ja nie rozumię. Włącz radio TP+RDS, wprowadź kod i jeszcze raz TP+RDS, jak masz dobry kod to musi zaskoczyć.
  • #5 3115828
    SlaweK
    Poziom 43  
    A ja myślę że to nie jest kod do radia a kod do auta. Jedno że nie jest powiedziane że ma radio dokładnie to samo co było zamontowane w fabryce a ktoś radia nie zmienił na inne takiej samej marki. A drugie że na kartce z kodem jest zawsze numer radia a nie VIN auta.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 3117432
    Przemo80
    Poziom 11  
    Oczywiście Sławek, masz rację to nie był kod nadwozia (ma 14 znaków) a nie 17 aczkolwiek bardzo bardzo podobny i zmyliło mnie to.... Teraz jest problem jak ponownie odpalić radio żeby ponownie wpisac kod. Czy mam jeździć powyżej 1h z włączonym radiem potem je wyłączyć i dać TP+RDS+włączenie radia ->> wpisanie kodu ->> TP+RDS+przycisk właczenia radia (jako akceptacja). Czy to się tak robi a może inaczej?

SLAWEK nie wiem czy jest to oryginalny kod bo nie kupowałem samochodu. Trudno powiedzieć. Do kartki z kodem przyczepiona jest karta z numerem rej. samochodu ;P

Czy mozna uruchomic radio bez kodu?
  • REKLAMA
  • #7 3117666
    SlaweK
    Poziom 43  
    Najlepiej wymontuj radio by zobaczyć jego numer AUZxZx....... i sprawdź go z numerem z kartki . Procedura odblokowania jest taka: Włączasz kluczyk w pozycję ACC lub zapłon (pozycja ACC jest pomiędzy wyjęciem kluczyka a włączonym zapłonem), włączasz radio-pisze SAFE, wciskasz TP+RDS i trzymasz 5 sek aż pojawi sie II lub I , obok SAFE, i tak zostawiasz na godzinę. Po godzinie te kreseczki znikną i znów TP+RDS i pokaże się 1000. Tylko tym razem jak ten kod nie zadziała to niema sensu próbować dalej lecz zacznij szukać specjalisty który będzie wiedział jak ten kod odczytać z radia lub serwisu AUDI gdzie powinni Ci ten kod poda ale ile za to zażądają to nie mam pojęcia.

SławeK
  • #8 3117785
    Przemo80
    Poziom 11  
    Czyli ACC to wtedy gdy świeci się lampka akumulatora na czerwono? Długie trzymanie kluczyka w tej pozycji nie jest czasem szkodliwe dla akumulatora?
  • #9 3117803
    SlaweK
    Poziom 43  
    1. Tak
    2. Nie, po to to zrobili żeby nie włączać zapłonu

SławeK
  • #10 3146198
    Przemo80
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany!!!
    Pojechałem do serwisu. Elektryk włączył radio. Przycisnął równocześnie TP+RDS i przytrzymał. Po kilku sekundach wyświetliło się pole wpisania kodu. Wpisałem kod. Akceptacja: TP+RDS.
    Błąd jaki robiłem wcześniej: przyiskałem najpierw TP i trzymając zaraz potem wciskałem RDS. Trzeba oba klawisze nacisnąć i przytrzymać w miarę równcześnie.

Pozdrawiam ;)

Podsumowanie tematu

✨ Po odłączeniu akumulatora w radiu Symphony Audi A4 z 1999 roku pojawiło się zabezpieczenie kodem (SAFE). Wpisanie błędnego kodu spowodowało zablokowanie możliwości ponownego wpisania kodu przez kombinację TP+RDS. Kod z karty często jest numerem radia, a nie numerem nadwozia pojazdu, co może wprowadzać w błąd. Procedura odblokowania wymaga włączenia stacyjki w pozycji ACC (lampka akumulatora świeci się na czerwono), włączenia radia, przytrzymania jednocześnie klawiszy TP+RDS przez około 5 sekund aż pojawi się symbol II lub I obok napisu SAFE, a następnie pozostawienia radia w tym stanie na około godzinę. Po tym czasie znikają kreski i można ponownie wpisać kod, potwierdzając go kombinacją TP+RDS. W przypadku niepowodzenia konieczne jest sprawdzenie numeru radia (np. AUZxZx...) i ewentualne uzyskanie kodu w serwisie Audi lub u specjalisty. Długie trzymanie kluczyka w pozycji ACC nie szkodzi akumulatorowi. Ostatecznie odblokowanie radia udało się po prawidłowym jednoczesnym naciśnięciu i przytrzymaniu klawiszy TP+RDS, a następnie wpisaniu kodu i zatwierdzeniu TP+RDS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA