logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD LG CED 8080B nie czyta płyt po instalacji Nero - co robić?

dastin4 26 Gru 2007 21:45 4309 3
REKLAMA
  • #1 4626295
    dastin4
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Wita,
    Potrzebuje pomocy bo już nie wiem co zrobić.
    Mam nagrywarkę CD LG CED 8080B, choć to mało istotne (szwagier ma zupełnie inny sprzęt i spotkał go ten sam problem). Pierwszy raz mój cd-rom przestał czytac płytki po zainstalowaniu nero i nagraniu płytki. Sformatowałem wtedy dysk i zainstalowałem ponownie windowsa (początek był dobry) ale piękny sen minął bo znowu zainstalowałem nero i klapa. Dzisiaj sprobowałem znowu, zrobiłem formata i chciałem zainstalować windowsa z płytki na której mam jeszcze pare innych programów i klapa, pod dosem wyskakiwał mi komunikat cdr101 urządzenie nie gotowe czy cuś. Pożyczyłem więc płytke od szwagra z XP'kiem (chyba się to nazywa bootowalny - taki który się sam uruchamia) i poszedł. Ucieszyłem się że znowu bede miał cdrom, jednak czar prysł bo po zainstalowaniu okazało się że cd-rom czyta tylko tą jedną płytkę z windowsem i żadnej innej nie widzi. Czy ktoś może ma pojęcie co to może być??
  • REKLAMA
  • #2 4626495
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam
    po prostu masz stary napęd cd, który może mieć problemy z odczytaniem płyt cd nagranych z większa prędkością niż x12. jeśli cd-rom czytał płytki nagrane z większą prędkością to możliwe ze laser pada, dlatego nie czyta nośników nagranych z większą predkoscia
  • REKLAMA
  • #3 4626686
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Spróbuj wgrać nowe firmware. Na stronce http://www.cdrinfo.pl/ na pewno coś znajdziesz, jeżeli nie to poszukaj na stronie producenta.
  • #4 4626742
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    To co czyta Twój cdrom jest niezależne od Twojego systemu , czyli niepotrzebnie formatowałeś dysk . Jeżeli Twój napęd nie czyta wszystkich płyt , to oddaj go do naprawy gwarancyjnej . Jeżeli nie masz gwarancji na napęd - najtaniej będzie kupić nowy . Jeżeli znasz się na elektronice użyj szukaj
REKLAMA