logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd CD LG 8320B - brak odczytu CD-RW, czy aktualizacja firmware pomoże?

Test Driver Skoda 25 Cze 2006 14:34 1520 14
REKLAMA
  • #1 2762324
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam napęd cd lg. Niestety, nie radzi on sobie z odczytywaniem płyt cd-rw. Płyty cd-r odczytuję dobrze. Co może byc tego przyczyną? Soczewkę wyczyściłem, laser powinien byc w porządku. Czy należałoby zmienic w nim firmware?
  • REKLAMA
  • #2 2762402
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...Czy należałoby zmienic w nim firmware?

Zmien i powinno byc dobrze.
  • #3 2762471
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Tu masz najnowszy bios do nagrywarki LG GCE-8320B tylko pamietaj jak bedziesz wgrywał biosa wyjmij płyte z nagrywarki
    Załączniki:
    • GCE-8320B104.zip (316.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2762713
    Krystian14
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    A jaki masz teraz firmware?
    Ja mam ten napęd i jest świetny. Bardzo dobra korekcja błędów, nie ma problemów na tanich nośnikach CD-R, CD-RW też czyta dobrze. Mi to wygląda raczej na optykę.
    Firmware mam 1.02.
  • REKLAMA
  • #5 2762791
    eweryst
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    a probowales moze na jakis innych plytkach RW ???? bo moze poprostu "nie lubi" twoj naped plytek tej firmy :P wiem ze w nagrywarkach dvd LG(nie wiem dokladnie jaki model) jest cos takiego, ze nie nagrywa wogole plytek esperanze (czy jak sie tam pisze) a wszystkie inne nagrywa bez problemu ?? moze i ty masz podobny problem ?
  • #6 2763489
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    Aktualnie mam firmware v 1.28 Ze strony lg ściągnąłem firmware v. 1.32 Jeżeli chodzi o czytanie płyt cd-rw to sprawdzałem tylko na jednej płycie rw była to Platinum 1x 2x 4x 74 min. Na innych napędach jest odczytywana bardzo dobrze.
    Jeżeli chodzi o ten mój napęd to niestety nie mogę do niego wgrac biosu podanego przez Petione gdyż to jest oprogramowanie do nagrywarki a ja mam zwykły cd-rom.
    Jezeli chodzi o optykę to wydaje mi się iż jest ona w porządku. Soczewka wyczyszczona poprawnie.

MODEL CRD 8320B

Dodano po 2 [minuty]:

Czy opłaca się wogóle grzebac w takim napędzie? Jezeli zmiana firmware nie pomoże to co można dlaej z nim zrobic dla poprawy jego działania?
  • #7 2763566
    eweryst
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    pozycz od kogos innego innej firmy cd-rw i sprawdz czy dziala wtedy .... chodzilo mi we wczesniejszym poscie pisalem ze nie czyta i nie nagrywa esperanz plytek a na innej firmy nagrywarkach bez problemu ....
  • REKLAMA
  • #8 2763571
    Krystian14
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Badzo dobrze, że nie udało ci się wgrać tego firmware bo nie podałeś dokładnego modelu, tam jest do GCE a nie CDR.
    Ja mam GCE-8320B więc nie ma co porównywać.
    Jak nie pomoże upgrade firmware to może przeczyszczenie optyki.
  • #9 2765965
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    Optykę od tego napędu czyściłem. To znaczy tylko soczewkę, która jest na wierzchu. W jaki sposób moge jeszcze ją wyczyścic? Mam wykręcic laser i go w czymś umyc?
  • #11 2766115
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    A jakieś inne rozwiązanie niż płyta czyszcząca?
  • #12 2767050
    betonn
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Wygląda to na dogorywający laser lub brudny. Płytki RW wymagają mocniejszego lasera od płytek R.
  • #13 2767847
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    A jeżeli zwiększę prąd lasera tym potencjometrem co jest przy nim? Powinno chyba dac lepszy efekt ale czy nie wpłynie to na odtwarzanie płyt cd-r?
  • #14 2767985
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Test Driver, to stary napęd, więc nie spodziewaj się, że będzie wymiatał z nowymi płytkami RW. Mam podobny jako cd-rom to już rok temu miałem problemy z nowymi wypustami i zawsze filowałem tylko na płytki rw TDK. Nie myj też tego lasera, Regulacja PRkami da efekt, ale laser jeszcze prędzej może zdechnąć. Jak masz problem tylko z wybranymi typami RW (na ilu sprawdzałeś? i na jakich?) to myśle, żeby dać temu spokój. Jeszcze na sam koniec pytanie. Czy to przyszło z czasem, że np. przestał stare czytać, czy poprostu kupiłeś jakąś RW i nie chce jej ruszyć?
  • #15 2769048
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    Hehe, wiem że to jest stary napęd, bo pisze na nim rok 1998. Nie spodziewam się po nim niczego wielkiego, tylko chciałem wycisnąc z niego ostatnie resztki bo miałem przeczucie, że jeszcze coś z niego będzie. Czy czyta płytki rw to sprawdzalem tylko na jednej płycie:) Platinum 1x 2x 4x 74 min zakupionej dawno temu. Od jakiegoś czasu nie czytał już płyt rw. Zobaczymy jak nic z tego nie wyjdzie to dam sobie z nim spokój. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu CD LG model CRD 8320B, który nie odczytuje płyt CD-RW, natomiast płyty CD-R czyta poprawnie. Soczewka została wyczyszczona, a laser wydaje się sprawny. Próby aktualizacji firmware nie przyniosły efektu, zwłaszcza że dostępne firmware dla modelu GCE-8320B nie są kompatybilne z CRD 8320B. Użytkownik testował tylko jedną płytę CD-RW marki Platinum, która na innych napędach działa poprawnie. Wskazano, że płyty CD-RW wymagają silniejszego lasera niż CD-R, a problem może wynikać z zużycia lub zabrudzenia lasera. Czyszczenie soczewki zewnętrznej nie wystarcza, sugerowano użycie płyty czyszczącej lub ewentualne czyszczenie lasera po demontażu, jednak takie działania mogą być ryzykowne. Regulacja prądu lasera potencjometrem może poprawić odczyt, ale grozi uszkodzeniem elementu i pogorszeniem odtwarzania płyt CD-R. Ze względu na wiek napędu (rok produkcji 1998) i ograniczenia techniczne, dalsze próby naprawy mogą być nieopłacalne. Zalecane jest testowanie płyt CD-RW innych producentów oraz rozważenie wymiany napędu na nowszy model.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA