logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon Technics RS-BX626 - podłączenie taśm i złączki przy silniku

reflexone::.. 14 Paź 2006 11:34 4703 2
REKLAMA
  • #1 3115337
    reflexone::..
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam, mam dostać taki jak w temacie magnetofon na serwisowanie, wydaję mi się, że elektronika mechanizmu jest niekompletna.
    Z układu sterowania idą dwie taśmy jedna szeroka (biała) i wąska (4-przewodowa)i leżą luzem. Prosiłbym jak ktoś ma możliwość zrobić zdjęcie tyłu mechanizmu i ew. wypowiedzieć się w tej sprawie.
    Zaznaczam, że na chwilę obecną nie mam magnetofonu na stanie. Tak więc szczegóły podam na dniach.
    Zdjęcie jakim dysponuje przedstawiam niżej:
    Magnetofon Technics RS-BX626 - podłączenie taśm i złączki przy silniku

Nurtuje mnie także ta złączka koło silnika, tzn. z tej perspektywy nie widać na jaką taśmę jest przeznaczona...
  • REKLAMA
  • #2 3137023
    Poziom 15  
    Witam ponownie, otóż jak się okazało, mechanika jest kompletna, ale Deck po włączeniu jest martwy, tzn. na wyświelaczu pojawiają sie poziome paski i pojedyńcza "kreska" ze wskaźnika wysterowania tak i na końcu jak i na początku (nic po za tym).
    Zauważyłem że na płycie koło procesora (M50942-518SP) brakuje dwóch tranzystorów Q503 i 502, niestety nie posiadam do niego schematu (nie mogę nigdzie znaleźć) i nie wiem jakie w ich miejsce wstawić.
    Proszę o pomoc.....
    gdyby ktoś dysponował schematem tego albo innego Technicsa opartego na tym procesorze, byłbym bardzo wdzięczny za jakąś wiadomość.
  • #3 3141772
    Poziom 15  
    Witam, ponawiam moją prośbę, czy nikt nie może pomóc? Zapomniałem dodać, że na wyświetlaczu nie ma nawet skali [dB] ani podziałki (która oddziela poszczególne funkcje), jak mniemam jest nie jest to sterowane przez procesor, bo świeci sie niezależnie od działania całego DECK'a. Pomiarów nie robiłem, ponieważ brak tych dwóch tranzystorów, a nie chce nikogo wprowadzać w błąd.
REKLAMA