logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz TDA2030A 20W/8Ω – zasilanie symetryczne, radiator, regulacja dźwięku

Hevis 14 Paź 2006 11:40 1485 4
REKLAMA
  • #1 3115356
    Hevis
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zabieram sie za zbudowanie wzmacniacza, nie jest on dla mnie tylko dla dziewczyny wiec nie musi byc strasznie duza moc ale mile widziany bylby dzwiek taki niczego sobie. Zastanawialem sie nad TDA 2030A ale czytalem o tym scalaku duzo i szybko sie on przegrzewa. Calosc konstrukcji musi byc nisko budzetowa bo to ma byc prezent chodzi mi o to zeby bylo 20W na glosniku 8Ohm wiec chcialbym zeby bylo to w miare dopasowane :P Kolejna rzecz ktos musialby mi wytlumaczyc o co chodzi z tym zasilaniem symetrycznym lub nie symetrycznym. Nie wiem o co w tym chodzi ale symetryczne pozwala wiecej wycisnac z TDA (jezeli jestem w bledzie prosze o sprostowanie) Posiadam radioator nie zbyt duzy ale calkeim calkiem i zastanawiam sie czy moge go wykorzystac do tego scalaka bo radiator tez musi byc dopasowany. Jezeli ktos zna wzory na obliczenie radiotora lub wie jaki musi byc duzy do tego sclaczka bylbym bardzo wdzieczny :)

P.S Chcialbym zeby w tym wzmaku byla mozliwosc ustawienia sobie wsyzstkich dzwiekow tzn. chodzi mi o to zeby byla regulacja tonow niskich i wsyokich. Schemat mam do zrobienia tego, ale nie wiem czy zda to egzamin w tym wzmacniaczu ;/

Jeszcze jedno male pytanko z czego skalda sie przedwzmacniacz bo kazdy mowi ze to jest co innego...Chodzi mi o na prawde prsota konstrukcje i tania zebym nie wydal na ten wzmacniacz miliona...

Da rade zrobic do tego prosty pilot ktory mialby funkcje zrobienia ciszej glosniej i wylaczenia wzmacniacza czy to jest juz wiecej zachodzu z tym ?

Dziekuje za wszelka pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3115611
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • REKLAMA
  • #3 3115966
    VC
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam.!
    Co do radiatorów sciagij sobie artykuly:
    Radiatory w sprzęcie elektronicznym (490KB)
    I inne z tej strony o radiatorach.
    Tu masz cos o wzmacniaczu na TDA7056 , a tu druga czesc .
    Tu masz schematy wzmacniaczy.
    Pilocik, zalezy czy na kablu czy na podczerwien. Na kablu to nie ma problemu ale podczerwien to juz troche myslenia bedzie :) .
    Mozesz poszukac wmzacniczy na TDA w dziel DIY
    A jesli ma byc dzwiek dobry to mozna pokusic sie o wzmacniacz na tranzystorach MOSFET.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3116412
    Hevis
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Nie no oczywiscie ze pilocik powinien byc na podczerwien innej opcji nie widze bo za bardzo nie chce mi sie prowadzic przez caly pokuj kabla zeby sciszyc sobie muzyke po 10 minut sluchania...;/ Sczerze mowiac chce zrobic wzmacniacz na TDA bo mam przekonanie do tych scalakow. Mam wzmacniacz na ktorym sluchal muzyki moj ojciec i po malych przerobkach ja dalej go slucham :P Nie koniecznie musi to byc 2030A ale cos kolo tego zeby stalo (cenowo i oczywiscie tak samo mocne lub nie duzo sie rozniace)
REKLAMA