logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) Panzer'a 9

PZ IX 20 Maj 2006 22:48 7928 35
  • Witam
    Oto mój wzmacniacz - kit NE019 zamówiony gdzieś w lutym. Obudowa została zrobiona w marcu, a dziś ją wyszlifowałem, dołożyłem przedni panel i obkleiłem całość winylową okleiną.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) Panzer'a 9 Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) 008.jpg (92.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) Panzer'a 9 Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) 006.jpg (111.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) Panzer'a 9 Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) 005.jpg (120.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) Panzer'a 9 Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) 004.jpg (134.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) Panzer'a 9 Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) 003.jpg (94.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) Panzer'a 9 Wzmacniacz na 2xTDA2030A (NE019) 002.jpg (85.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    PZ IX
    Poziom 35  
    Specjalizuje się w: hi-fi
    PZ IX napisał 3349 postów o ocenie 362, pomógł 191 razy. Mieszka w mieście Rumia. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 2647138
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    Czemu nie komentujecie mojego "dzieła"?
  • #3 2647143
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    napisz lepiej co sam zrobiles :|
  • #4 2647153
    PZ IX
    Poziom 35  
    Wszystko prócz lutowania elektroniki. ;)
  • #5 2647224
    Kadloob
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W sumie nie ma tu nic, dosłownie nic. Jest kit jeszcze nie zlutowany przez ciebie, a takie skrzynki to ja kiedyś wyrzucałem z piwnicy na śmieci i jeszcze lepsze żeby się tylko pozbyć. Najpierw zrób sobie projekt pierwotny i potem go modernizuj aż uznasz ze jest perfekcyjny i zacznij wtedy działać. Wtedy jeszcze zaczniesz zmieniać szczegóły ale wszystko pójdzie w dobrym kierunku. To można przyrównać do jedzenia, lepiej smakuje i wygląda super przyżądzony z sercem obiad przez siebie niż jajecznica na szybko "po chłopsku". Przemyśl to
  • #6 2647269
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Stary jak chcesz sie czyms chwalic to postaraj sie zeby to mialo rece i nogi. Kaszana jak sie patrzy. Radiator to chyba szczotka do zebow ciales..(po co?) Popracuj nad tym troche.
  • #7 2647425
    PZ IX
    Poziom 35  
    Hmmmm zapomniałem dodać, że jestem początkujący i pierwszy raz w życiu robiłem obudowę i ją oklejałem.
    Niedługo będę szukał na złomie wzmaków, to z nich wydłubię jakieś gniazda. A co do radiatorów, to wybaczcie.
    Po prostu ta obudowa to porażka. Gdy ją zrobiłem to było już za późno na jakiekolwiek poważne zmiany. To będzie chyba moja ostatnia w całości własnoręcznie wykonana obudowa.
  • #8 2647504
    dado00
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    musisz sie nauczyc ze aby cos pokazac na forum to musi byc to poprostu dobre a nie wszystko jak leci
  • #9 2647693
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Cieszmy się,że nie kazał nam płacić za oglądanie tego czegoś :)
  • #10 2647836
    marcin13
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Cytat:
    Oto mój wzmacniacz - kit NE019

To w końcu twój czy kit :| ??

Cytat:
    W któryś lutowy piątek Tata wszystko lutował, oprócz tych niebieskich zacisków, które własnoręcznie polutowałem

O ile dobrze mi się zdaje to nazwa działu brzmi
    Cytat:
    Własne Konstrukcje DIY

a nie "konstrukcje wykonane przez innych"
    [/b]
  • #12 2647879
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Witam!
    Jak dla mnie to kapa na całej lini
    Te dwie Twoje końcówki spokojnie być zmieścił w zasilaczu ATX z trafem i kondami a Ty tu walisz taka obudowa ze h... Porażka jak dla mnie... ja bym już na Twoim miejscu złożył 2xJ-35, do tego trafo 300W, kondy i dopiero radiatory za zewnątrz... już się nie czepiam tego zamontowania radiatorów w twoim wykonaniu...

PS: wpierw popracuj nad wzmakiem, wykończ go a potem dawaj foty, bo tak jak robisz to same negatywy będziesz dostawał i się zniechęcisz... Zrób cos małego ale CAŁEGO i będzie git :)

Moja ocena -2/6

Pozdrawiam
    Misian@
  • #13 2648004
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Bez urazy ale to jest poniżej krytyki. Czy nie bolą cię oczy jak patrzysz na tak niechlujnie wykonaną obudowę ? - wybacz ostre słowa ale taka jest prawda. Popracuj nad estetyką a będzie to miało ręce i nogi. Ocena 1+/6
  • #14 2649216
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Taki sam układ zrobiłem w 2 kl. gimnazjum. Tylko, że tata lutował mi tylko scalaki (bałem się), a resztą już sam. Radiator miałem dokręcony do płytki, żeby nie obciążać zbytnio scalaków. Nie ma się czym zachwycać...
  • #15 2652448
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    No przyznam że mi też ten wzmacniacz nie przypadł do gustu mogłeś bardziej sie postarać nieśpieszyć sie tak znając życie to niczego nie przemyślałeś i robiłeś tak jak popadnie te radiatiry to powinieneś usztywnić bo jak tak będą latać to ci szlak trafi nogi w tym tda i tyle a co do radiatora to niepotrzebnie go ciołeś szkoda na jednym takim dużym spokojnie byś zamontował te lm u mnie tda 7294 pracowały na troche mniejszym bez żadnego wentylatora i nic im nie było jeżeli teraz masz zamiar robić ten wzmak na lm to przemyśl sobie wszystko dokładnie i nie zrażaj sie naszymi opiniami pracuj nad dokładnością Pozdrawiam!
  • #16 2655296
    Devil92
    Poziom 12  
    Chłopie dam ci krótką instrukcje.
    1Wymień te tragicznie wyglądające radiatory które są tak wielkie że mogły by chłodzić spawarke żeby sie nie przegrzała:D. Daj Jeden taki http://tme.pl/arts2/pl/a05/sk125-50sa.html

2Obódowa... ...powiem tak... wygląda jednym słowem tragicznie. Jest ewidentnie zaduża. Kup sobie tą http://tme.pl/arts2/pl/obudowy/obud11.html

3Jeśli sie niebędziesz stosował do moich w/w instrukcji to zrób jedno... ...mianowicie... ...PRZYKRĘĆ TE CHOLERNE RADIATORY bo ci sie zwalą wyprowadzenia kostek.
  • #17 2655377
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2656206
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Ja mam takie pytanie. Wie ktoś może ile to ma wat przy zasilaniu 12V ?
  • #19 2656227
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 2656228
    PZ IX
    Poziom 35  
    Symetryczne czy pojedyncze?
  • #21 2656331
    Devil92
    Poziom 12  
    sebidino wiem jaka była moja pierwsza konstrukcja. Był to układ złożony z 40LEDów mrygających naprzemiennie w różnych odstępach czasowych. Tylko że zanim zabierzemy sie za robienie własnego czy kupnego układu to mimo wszystko trzeba troszeczke poczytać. Można na necie (jeśli niestać nas na książki... ...powiedzmy z BTC) poczytać, jest wiele materiałów o elektronice.

No to zdanie "lutowane przez mojego tate" jest conajmniej dołujące. Chłopie weź sobie wsadź tą lutownice do....... ...osoba która chce sie bawić elektroniką powinna sama lutować, no tate można poprosić o pomoc jeśli mamy do lutowania diody czy scalaki.

Taka dobra rada dla początkującego:
    -Poczytaj artykuły o elektronice.
    -Jak już poczytasz przeczytaj jeszcze raz.
    -Teraz możesz wydać 50zl i zwalić cały układ ponieważ przypadkowo zadługo przytrzymiesz lutownice przy scalaku lub diodzie albo przepalisz ścieżke
    -Kupuj następne układy i lutuj, lutuj, lutuj, lutuj, i jeszcze raz LUTUJ bo inaczej nie dojdziesz do wprawy.
    -Teraz zacznij projektować swoje układy i staraj sie każdy wykonać.

POWODZENIA
  • #22 2656697
    PZ IX
    Poziom 35  
    No już planuję zrobić 2xLM3886 stereo. Chcę samemu wytrawiać płytkę, ale nie wiem czy mi się to uda.
    Co do obudowy to niestey nie mam talentu. Nie wiem jak zmodernizować budę do tego nieszczęsnego TDA i jak zrobić budę do LM-a :cry: .
    Co do krytyki, to mam nieco mieszane uczucia. Spróbuję nad tym popracować. ale gniazd jak na razie nie będzie. Nie będe przecież kupował nowych.
    PS. Wiem, że obudowę wykonałem olewacko, bezmyślnie i beznadziejnie. a co gorsza wiedziałem, że tam się nie zmieści trafo,a ale już mi się nie chciało od nowa kreślić linii na dechach. Taki ze mnie leń :cry: .
  • #23 2656826
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Cytat:
    Symetryczne czy pojedyncze?

Chodzi mi o zasilanie 12V pojedyńcze, np z akumulatora, wiem że to nie najlepszy układ do takiego zasilania ale akurat taki sam zestaw na TDA2030A mam nie potrzebny.
  • #24 2658685
    PZ IX
    Poziom 35  
    4 ohm - 6W
    8 ohm - 3W
    Jeśli do 12V to radzę zastosować TDA1554, TDA8571 lub TDA1562.
  • #26 2672793
    maziu
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    pozwólcie że i ja coś dożuce od siebie :)

1) PZ IX niepotrzebnie pokazywałeś tym sempom !!! z forum środek bo się dossali jak pijafki !! ludzie wk******** mnie na maXa tylko sie do***** umiecie do tych najmniej wprawionych , brak mi słów . Mamy wam nie mówiły ?? że jak nie macie do powiedzenia czegoś sensownego niemówcie nic !!!

2) PZ IX weź przekrzyw scalaki o 90 stopni tak żeby radiatory były w płaszczyźnie poziomej i wszyctko umieść wewnątrz obudowy ... nie muszą być na zewnątrz bo i tak objętość jest wystarczająca żeby ochłodzić całość . Dziure z tyłu zaklej :) i jest piękny wzmacniacz

Pozdrawiam i przepraszam za słowa krytyki dla innych ale chyba zapominacie że forum jest po to żeby wspierać a nie niszczyć ....

[/b]

Dodano po 2 [minuty]:

i to jeszcze w moje 18 urodziny tak go zaczeliście krytykować ...
  • #27 2673245
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    maziu hehe o co tyle złości ;)... Można zrozumieć że to pierwsza konstrukcja ale niestety nie jest to usprawiedliwieniem.
  • #28 2673714
    filip.jaskolski
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Maziu, wybacz, ale mnie chol*ra bierze. Naprawdę nie rozumiem czemu obrażasz się gdy słyszysz słowa krytyki. To nie jest tak, że jak coś na forum, lub gdziekolwiek indziej wystawisz, to spotkasz się tylko i wyłącznie z aprobatą i przyklaskiwaniem. Nie chcę Cię, ani nikogo obrażać, ale skoro już podważyłeś ten temat, to chcę powiedzieć własne zdanie. Już abstrahując od tego że naturalną reakcją według Ciebie jest obrażanie się na krytykę, zamiast przyjmowanie jej jak prawdziwy konstruktor, to zwykle obrażasz forumowiczów nazywając ich "sępami". Jeśli kierowałeś te słowa tylko do niektórych użytkowników (którzy rzeczywiście na takie zasługują), to w takim razie przepraszam i zwracam honor. Ale jeśli miałeś na myśli wszystkie krytyki w tym temacie, to nie zmienię zdania.

Przepraszam za OFF-topic. Co do konstrukcji zaprezentowanej przez Panzera, to mogę powiedzieć, że podobnie zaczynałem i byłem podobnie z tego dumny ;) . Rozumiem dlaczego wystawiłeś ten wzmacniacz na forum, bo sam miałem podobne chęci, lecz przestraszyłem się, że większość forumowiczów ma już dawno za sobą takie konstrukcje - i głównie dlatego wolałem poczekać aż zbuduje coś naprawdę porządnego, co mógłbym z czystym sumieniem wystawić. I wracając do wypowiedzi kolegi Mazi, forumowicze nie są "sępami", ani nie niszczą forum, ale niektórzy są już zbyt zaawansowani żeby doceniać takie proste konstrukcje ;). Chyba, że mowa o prawdziwych "sępach", ale tego już nie sprecyzowałeś.

Pozdrawiam
  • #29 2674715
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ten TDA2030A nie miał być w ogóle w obudowie. Po 2 tygodniach posiadania zdecydowałem się włożyć go w jakąś szkaradną skrzynkę i do skrzynki zaaplikować cały zasilacz. Lecz zwykły klocek 44VA jest za duży. Może go jakoś tam upcham, jak upiłuję podstawę obudowy.

A co do słów krytyki, to faktycznie, niektóre są za ostre. Niektorzy powinni spojrzeć na tę konstrukcję przymkniętym okiem.

Dodano po 5 [minuty]:

Z LM-ka chyba zrezygnuję. Wyjdzie trochę drogo. Bardziej mi się opłaci kupić starą Diorę WS 442.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniacza audio na układzie 2xTDA2030A (kit NE019) z własnoręcznie wykonaną obudową. Autor wykonał obudowę i okleił ją winylową okleiną, jednak konstrukcja spotkała się z krytyką dotyczącą estetyki, jakości wykonania radiatorów oraz braku solidnego mocowania elementów. Użytkownicy zwracali uwagę na niechlujne wykonanie, zbyt duże i przecięte radiatory, nieodpowiednią obudowę oraz brak przemyślanego projektu. Zalecano poprawę estetyki, zastosowanie lepszych radiatorów (np. SK125-50SA), mocowanie radiatorów do obudowy, a także rozważenie innych układów wzmacniaczy bardziej odpowiednich do zasilania 12V, takich jak TDA1554, TDA8571, TDA1562 czy TDA1556Q. Autor przyznał się do braku doświadczenia i planuje dalsze projekty, m.in. na LM3886, choć zrezygnował z tego na rzecz zakupu używanego wzmacniacza Diora WS 442. Wskazano również na potrzebę samodzielnego lutowania i nauki elektroniki przed publikacją projektów. Dyskusja podkreśla znaczenie solidnego projektu, estetyki wykonania i odpowiedniego doboru komponentów w amatorskich konstrukcjach audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA