logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9800 XL Medion - Naprawa i wartości kondensatora SMD po uszkodzeniu

hakael 14 Paź 2006 21:29 2405 9
REKLAMA
  • #1 3117131
    hakael
    Poziom 11  
    Witam!!!
    Podczas zakładania coolera syn zlapał za karte i urwał kondensator SMD.
    Kondensator znajdował sie pod rdzeniem (druga strona laminatu).
    Mam pytanie gdzie mozna taka karte naprawic?Moze ewentualnie zna ktos wartosci tych kondensatorow?Napewno w kazdym radku z serii 9800 beda te same wartosci.Zauwazylem ze na karcie prawdopodobnie znajduja sie takie same SMD-ki.Karta dziala lecz znieksztalca ikony jak i generuje artefakty w grafice 3D, na filmach wyswietla zielone kropki.
    Po przeinstalowaniu sterownikow nie obsługuje directX,dziala tylko directdraw.
  • REKLAMA
  • #2 3117189
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam !
    Zdjęcie jest za słabej jakości by stwierdzić ponad wszelką wątpliwość że kolega ma rację w tym co napisał !
    Zwłaszcza dotyczy się to samego elementu lub raczej jego punktów lutowniczych czy aby one nie zostały mechanicznie zniszczone o ile tak nie jest to żaden problem by to przylutować .
    Dla jakiegoś serwisu oczywiście z prawdziwego zdarzenia .
    Rodzi się oczywiście następne pytanie czy element kolega posiada i czy nie został on uszkodzony ponieważ z normalnym zakupem za pewnie będą problemy chyba ze weźmiemy się na sposób i zakupimy taką kartę uszkodzoną np. na Allegro!
  • #3 3117327
    hakael
    Poziom 11  
    Punkty lutownicze sa ok , czesc zginela szukalem jej okolo 5 godzin ale jest tak mala ze raczej szans niebylo na odnalezienie jej w dywanie.Na zdjeciu widnieje inna karta lecz moja ma identyczne rozmieszczenia elementow jak i kazdy radek z seri 9800 i podejrzewam ze kazdy z rdzeniem RV350.Przepraszam moze pisze niezbyt zrozumiale ale jestem zpieniony.Problem zostal by rozwiazany gdybym znal wartosc tego kondziolka ale na to chyba niemam co liczyc :(.Co do uszkodzonych kart na allegro ,ceny ich sa wedlug mnie chore no i jeszcze wysylka.A karte ta zakupilem miesiac temu za 249 zl.
  • REKLAMA
  • #5 3117516
    hakael
    Poziom 11  
    Dziekuje koledze za zdjecie.A z tym kondensatorem to pewne czy domysl bo niechcial bym karty wykonczyc do konca.Wiec jesli dam zle wartosci nie padnie?I jest jeszcze problem u mnie nie mam gdzie kupic SMD-ow tylko wysylka wchodzi w gre i zapewne jakas wieksza liczba dlatego wolal bym miec pewnosc.
  • REKLAMA
  • #6 3117599
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    domysł - z jednej strony kondensator jest chyba przylutowany do GND, stanowić może element odsprzęgający zasilanie, może nawet siedzi na szynie VGPU - jakie jest napięcie między tymi punktami lutowniczymi po włączeniu zasilania ?
  • REKLAMA
  • #7 3117904
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Domyślnie można przyjąć i zrobić pomiar tych na zielono zaznaczonych przeze mnie kondensatorów (sądzę że są takie same) . Po czym wartość odczytaną przylutować. Prawdopodobieństwo że wartość będzie prawidłowa można przyjąć za dużą zawsze tak robię w podobnych sytuacjach!
  • #8 3118986
    piochu3033
    Poziom 12  
    Jeżeli jesteś zainteresowany to mogę przysłać Ci teki kondensator gratis jak prześlesz mi kopertę zwrotną ze znaczkiem (adres podam w e-mailu zwrotnym piochup(_at_)wp.pl ) Tylko musisz mieć lutownicę 15-25W z cienkim grotem, cienką pensetę no i pewną rękę.
  • #9 3119046
    urqel1
    Poziom 11  
    Na upartego przy odrobinie wprawy można także przylutować zwykły ceramiczny lub foliowy o odpowiedniej pojemności.
  • #10 3119826
    hakael
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki za pomoc wyslalem juz e-maila.A myslalem ze juz po karcie :).Mam dostep do takiej lutownicy.Oby tylko reka nie drzala :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas montażu chłodzenia na karcie graficznej Radeon 9800 XL Medion doszło do uszkodzenia kondensatora SMD znajdującego się pod rdzeniem na odwrocie laminatu. Uszkodzony element nie został odnaleziony, a karta działa z zakłóceniami graficznymi, takimi jak artefakty i zielone kropki, oraz ograniczoną obsługą DirectX. Wskazano, że kondensatory SMD w tej serii kart są prawdopodobnie takie same, a ich wartość może wynosić około 100nF, co jest typowe dla kondensatorów odsprzęgających zasilanie, często przylutowanych do masy (GND) i linii VGPU. Zalecane jest zmierzenie napięcia na punktach lutowniczych uszkodzonego kondensatora oraz pomiar wartości kondensatorów o identycznym oznaczeniu na karcie. Możliwe jest samodzielne przylutowanie nowego kondensatora ceramicznego lub foliowego o odpowiedniej pojemności, wymagane jest jednak precyzyjne lutowanie z użyciem cienkiej lutownicy i pęsety. W przypadku braku elementu można rozważyć zakup uszkodzonej karty na części lub skorzystać z pomocy serwisu elektronicznego. Jeden z uczestników dyskusji zaoferował przesłanie kondensatora gratis przy zwrotnym opakowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA