logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat budowy gałki do potencjometru wieloobrotowego - przekładnia planetarna?

tomero 15 Paź 2006 11:32 2523 5
REKLAMA
  • #1 3118307
    tomero
    Poziom 10  
    Witam

Poszukuję schematu budowy w/w gałki , lub jakiś zdjęć foto (rozebranej).
    Interesuje mnie sposób rozwiazania przekładni czy jest to przekładnia cierna , poślizgowa czy zębata.
    Mniemam , iż konstrukcja opiera się na rozwiązaniu PLANETARNYM.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3118437
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Miałem kiedyś jeden rozdemontowany ale niestety z powodu nieumiejętności złożenia został przeze mnie wyrzucony.
    Z tego co pamiętam zasada działania tego była podobna do zasady działania liczydeł w mechanicznych licznikach samochodowych lub energii elektrycznej. Pokrętło posiadało od strony wewnętrznej jeden ząbek który przy obracaniu (jeden raz na pełen obrót) powodował przekręcenie minizębatki o jeden ząbek która to napędzała pierścień z nadrukowanymi cyframi.

Być może istnieją nowsze rozwiązania ale niestety nie mam dostępu do takich. Mam działające pokrętła ale z układem wewn. takim jak opisałem. Są to stare, już pewnie kilkunastoletnie pokrętło ale działają bezproblemowo.
  • REKLAMA
  • #3 3118886
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    mam taką postaram się zrobić zdjęcia rozebranej , nie wiem do czego chcesz to zastosować ale zbyt dużej siły tym nie przeniesiesz
  • REKLAMA
  • #4 3119137
    tomero
    Poziom 10  
    Chcę zastosować (zaadoptować) taką gałkę do regulacji ostrości (fokusa , ogniskowania) w wyciagu (część w której znajduje się okular przez który patrzymy) teleskopu.
    Wyciąg sam w sobie jak i która przesuwa wyciąg pracują stosunkowo lekko porównywalnie do potencjometra , lecz zastosowanie specjalnego bardzo lepkiego smaru (lepkość bardzo podobna do poksipolu) który to nadaje "miękkość i płynność" ruchu sprawia iż całość pracuje z pewnym "miękkim" oporem . Jest to niezbędnne podczas b. precyzyjnej regulacji .
  • REKLAMA
  • #5 3119517
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    to w całej okazałości rozebrany mechanizm
    Schemat budowy gałki do potencjometru wieloobrotowego - przekładnia planetarna?
    może dla ścisłości to przekładnia do potencjometru o kacie pracy ok 270°
    , przełożeniu 10 do 1 z możliwością blokady położenia , podziałką dla pełnych obrotów 0 - 9 , oraz nie pełnych 0 - 100
  • #6 3119586
    tomero
    Poziom 10  
    Po sto kroć DZIĘKUJĘ.

Najwyraźniej widać że to będzie TO!

Muszę tylko zoriętować się czy są o kącie obrotu 360°.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc .
    Pozdrawiam
    Z Poważaniem Tomasz Gadomski
REKLAMA