logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekładnia planetarna. Zasada działania, budowa, możliwości adaptacji.

tomero 14 Paź 2006 09:25 9134 7
REKLAMA
  • #1 3114968
    tomero
    Poziom 10  
    Witam

Poszukuję info. na temat przekładni planetarnej (zasada działania,budowa,mozliwosci adaptacji z innych sprzętów).
    W/w przekładnię chcę wykorzystać do pokętła precyzyjnej regulacji fokusa w refraktorze (lunecie astro).Priorytet to miniaturyzacja i precyzja.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3115477
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    no nie jest tak zle z tymi akumulatorowymi :) strategiczne elementy maja metalowe obudowa owszem plastik ale sa tez dobre strony tworzyw , problem moze byc jak nie bedziesz mogl znalezc odpowiedniego przelozenia lub wielkosci-przenoszonej mocy ew wysokiej precyzji , maja tez ogromna zalete sa bardzo tanie co zdecydowanie kompensuje cala reszte.
    Polecam
  • REKLAMA
  • #4 3116049
    tomero
    Poziom 10  
    Przełożenie 1:10 no i miniaturyzacja tzn. przekładnie tą chce zaadoptować jako podwójne pokrętło o max śred.3cm gdzie jeden pierścień przenosi 1:1 , a drugi 1:10
  • #5 3116270
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    jesli to ma byc pokrecane recznie to sa gotowe pokretla z takimi przelozeniami zwlaszcza stare konstrukcje wojskowych radiostacji i sprzetu lotniczego takie maja chyba nie potrzebujesz przenosic duzych sil , posiadaja dodatkowo blokady polozenia , tak ze mozna zamarkowac pozycje.
  • REKLAMA
  • #6 3116344
    tomero
    Poziom 10  
    Gdzie tego szukać , lub jak to się nazywa fachowo?
  • #7 3116647
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    A czy gałki do potencjometrów wieloobrotowych spełniłyby wymagania?.
    W TME są różne,zarówno co do przełożenia jak i wielkości.
  • #8 3117749
    tomero
    Poziom 10  
    Cytat:
    A czy gałki do potencjometrów wieloobrotowych spełniłyby wymagania?.
    W TME są różne,zarówno co do przełożenia jak i wielkości.

OK. Tylko nie wiem i nigdzie nie znalazłem danych na temat obciążenia pod jakim mogą pracować , a przy potencjometrze też tego nie znalazłem.
    Wiem tylko pod jakim naciskiem pracuje potencjometr np.; w mikserze audio z korekcją barwy , albo w niektórych radiach.
    Oś ,która ma być napędzana w moim zastosowaniu potrzebuje nacisku min. jeszcze raz większego.
    Sorry , ale tylko tak mogę to ująć , kiepsko u mnie z taką fizyką:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania przekładni planetarnej do precyzyjnej regulacji fokusa w refraktorze astronomicznym, z naciskiem na miniaturyzację i wysoką precyzję. Proponowane rozwiązania obejmują adaptację przekładni z wkrętarek akumulatorowych, które mimo plastikowych elementów mają metalowe obudowy strategicznych części i są tanie, choć mogą mieć ograniczenia w zakresie dostępnych przełożeń i przenoszonej mocy. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie gotowych pokręteł z przełożeniem 1:10, stosowanych w wojskowych radiostacjach i sprzęcie lotniczym, które oferują blokady położenia i możliwość zaznaczenia pozycji. Wskazano również na gałki do potencjometrów wieloobrotowych dostępne w sklepach takich jak TME, jednak pojawiły się wątpliwości co do ich zdolności przenoszenia wymaganego nacisku i obciążenia mechanicznego. Autor planuje zastosować podwójne pokrętło o maksymalnej średnicy 3 cm, gdzie jeden pierścień ma przełożenie 1:1, a drugi 1:10. Poszukiwane są fachowe nazwy i źródła elementów spełniających te wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA