logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cichy cooler do procesora XP 1700 na płycie ECS za około 80 zł - co polecacie?

qbus 13 Lip 2003 11:01 1667 9
REKLAMA
  • #1 286842
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    witam,

od razu zaznaczam ze znam zasady panujacena forum i nie musicie mnie odsylac do archiuwm - bylem tam i dosc duzo przeczytalem, jednak temat ktory chcem rozpoczac jest rozzucony po wielu tematach - dlatego zbierzmy wszytsko razem :)

chodzi oczywiscie o chlodzenie procesora :) - mam u siebie xp 1700 na plytce ecsa - system chodzi bardzo stabilnie ale jest jeden problem - orginalny cooler (z wersji box) jest baaaaaardzo glosny - na co go wymienic ?! - od razu mowie ze chlodzenie wodne odpada ... najwazniejsza jest dla mnie cisza !! wentylator ma byc cichy ale oczywiscie tez wydajny ...

chcem na to przeznaczyc okolo 80 zloty ...

zastanawialem sie nad: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2150

co o tym myslicie ?

a i czy ktos z Was zna dobre wentylatory ? (same wentylatory) - chcialbym wymienic takowy w zasilaczu :)

ps. jakim programem sprawdzacie temperature procka ?! - jakis link byl by mile widziany :D
  • REKLAMA
  • #2 286911
    norbi
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    w bialym mozna bylo kupic za niecale 60 zl bardzo wydajny wentylator Zalmanna (ale juz chyba nie ma) a co do ciszy to zalezy to nie tylko od wentyla ale rowniez od samego profilu radiatora :) (ale to juz w mniejszym stopniu)
  • #3 287008
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Jesli chodzi o zwykla chlodzenie AC to wg mnie zdecydowanymi liderami sa firmy ZALMAN i ThermalTake. Na www.moded-kompz.net znajdziesz rozne recenzje - poprzegladaj.
    Polecam Zalmana 6000AlCu - cena w sklepie normalnym 95zl (jak widze znalazles tanszego) - jakosc... miodzio! Na XP1600+ @ 1530MHz mam 38*C. Wentylator dolaczany do zestawu (kulkowy 92mm) pracuje na 1800 obrotow i jest prawie nieslyszalny. Mozna mu obnizyc do 1300rpm, i wtegy to juz calkowicie nic nie slychac. mam wtedy 45* na procku.
  • REKLAMA
  • #4 287177
    NimnuL
    Poziom 15  
    Ciche i wydajne za niską cene to bedzie trudne ...
    doraźnie proponuje zamontować na kabelku wiatraka nieduży rezystor, powiedzmy ~3W / 50ohm ... lub okolo tego ... lub co lepiej - potencjometr dzieki czemy bedziesz mógł plynnie regulować obroty - możesz dobrać takie aby wiatrak byłicchy i wystarczająco wydajny . jest to tanie rozwiązanie . Innym sposobem jest zakup po prostu cichego wentylatora (np. Arctic Cooler Super Silent TC-1 dostepny chyba w Proline.pl za 20zł) lub całego radiatora ( TITAN TTC D5TB (CU) za okolo 40zł .
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 287183
    spec
    Poziom 28  
    Do ZALMANow 6000 i 7000 (do innych zestawow wydaj mi sie ze tez) dodaja "gratis" FAN MATE 1 - takie male zgrabne urzadzonko do zmiany namiecia w zakresie 5 - 12V - I nic nie musisz kombinowac!!
    Ogolem caly zestaw zawiera:
    - radiator (wysoka jakosc wykonania)
    - wentylator z lozyskiem kulkowym 92x92mm (te osobne do kupienia w sklepie maja loz. slizgowe)
    - uchwyt mocujacy do went
    - pasta termoprzewodzaca
    - "srubokret" do zamocowania radiatora
    - FAN MATE1 - regulator obrotow (luzem kosztuje 15zl)
  • #6 287222
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    spec napisał:
    - wentylator z lozyskiem kulkowym 92x92mm (te osobne do kupienia w sklepie maja loz. slizgowe)
    Właśnie ja się zastanawiam czemu oni montują łożyska kulkowe, z zasad mechaniki a także z własnego doświadczenia wnioskuje że łożyska ślizgowe (panewki) mają mniejsze drgania i pracują ciszej.
  • #7 287241
    spec
    Poziom 28  
    elektryk napisał:
    spec napisał:
    Właśnie ja się zastanawiam czemu oni montują łożyska kulkowe, z zasad mechaniki a także z własnego doświadczenia wnioskuje że łożyska ślizgowe (panewki) mają mniejsze drgania i pracują ciszej.

A no dlatego prosze szanownego kolegi ze lozyska kulkowe sa o wiele trwalsze!
  • REKLAMA
  • #8 287255
    NimnuL
    Poziom 15  
    Zgadza sie ... łożyska ślizgowe pracują wyraźnie ciszej, ale są bardziej podatne na zuzycie a co za tym idzie - wentylator na takim łozycku ma znacznie mniejszą wydajność - po pewnym czasie robią sie luzy i wentylator potrafi wpadać w spore drgania . . . czasem pomaga przesmarowanie, ale tylko doraźnie . . .
    wysokiej klasy wentylatory są tylko na łożyskach kulkowych . .. tak to już jest .
  • #9 288116
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Wyciszałem maszynkę przeznaczoną głownie do oglądania filmów:
    Celeron 1GHz, GF3.
    Karta video dostała biernego Zalmana.
    Procesor dostał Flower'a Zalmana, i dopiero wtedy się okazało, że najbardziej hałasował wentylator w zasilaczu...
    Zasilacz dostał nowy wentylator, a ja wyciąłem trochę tej blaszanej kratki, która była na drodze strumienia powietrza. Teraz PC jest ledwo syszalny. A, i wkleiłem trochę styropianu od środla na obudowę.
  • #10 288123
    spec
    Poziom 28  
    Ja poza wspomnianym juz wczesniej ZALMANem 6000AlCU. Uzywam ZALMANa 32J na chipset (fabrycznie mialem wentylatorek), Zalmana HP80A na GF2Ti, ta czesc komputera chlodzona jest wentylatorkiem (takze ZALMAN) 92mm @ 1450rpm. W zasilaczu wywalilem standardowy cooler i wstawilem CoolerMastera lozyskowanego z termistorem - nie rozkreca sie powyzej 2000rpm (temp. na radiatorach w zasilaczu = 42*Ci wszystko dziala miodzio) Do tego wyciszylem bok obudowy specjalna gabka tlumiaca (50x50cm kosztuje ok 20zl) i teraz jedyna slyszalna rzecza w moim kompie sa dyski!

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wyboru cichego i wydajnego chłodzenia procesora AMD XP 1700 na płycie ECS, z budżetem około 80 zł. Oryginalny boxowy cooler jest zbyt głośny, a chłodzenie wodne jest wykluczone. W dyskusji polecano przede wszystkim chłodzenia powietrzne firm Zalman i ThermalTake, ze szczególnym uwzględnieniem modelu Zalman 6000AlCu, który oferuje wysoką jakość wykonania, łożysko kulkowe i cichą pracę wentylatora 92 mm z możliwością regulacji obrotów za pomocą dołączonego regulatora FAN MATE 1. Alternatywnie sugerowano zastosowanie rezystora lub potencjometru do obniżenia prędkości wentylatora, co pozwala na kompromis między ciszą a wydajnością chłodzenia. Wspomniano także o modelach wentylatorów Arctic Cooler Super Silent TC-1 oraz radiatorze TITAN TTC D5TB (CU) jako tańszych opcjach. Dyskusja poruszyła także temat łożysk wentylatorów – kulkowe są trwalsze, choć głośniejsze, natomiast ślizgowe cichsze, ale mniej wytrzymałe i mniej wydajne. W kontekście wyciszania komputera rekomendowano wymianę wentylatora zasilacza na model z łożyskiem kulkowym (np. CoolerMaster) oraz zastosowanie materiałów tłumiących hałas w obudowie. Na koniec padło pytanie o programy do monitorowania temperatury procesora, jednak nie podano konkretnych nazw.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA