logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chce kupić amplituner i nie wiem czu on podoła. POMOCY

rrubens 16 Paź 2006 09:59 1073 7
REKLAMA
  • #1 3121576
    rrubens
    Poziom 11  
    Mam na oku amplituner KENWOOD krf-4060D. Napalilem sie na przęt bo moge go mieć za grosze. Chce wiedzieć czy on podoła jak podłącze mu z przodu altusy 110 a na tył altusy 75. On z tego co wyczytałem ma na wyjściu 5x50 wat. Prosze o dość szybką odpowiedź. Okazja nie trwa wieki.
  • REKLAMA
  • #2 3121623
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Jak jest okazja i faktycznie za grosze to bierz... Myśle ze powinien podołać jak ma wyjscia na 4 głosniki i jeżeli nie chcesz nagłaśniać jakis dużych imprez tylko potrzebujesz to do domu.
    Pozdro Michał.
  • REKLAMA
  • #3 3121754
    rrubens
    Poziom 11  
    No jest to niezła okazja i jest to nowy sprzęt. Jest to normalny amplituner do kina domowego 5.1. Posiada większość dekoderów i bajerów. Ja potrzebuje do podłączenia odtwarzacza DVD i telewizora. Nie potrzebuje niewiadomo jak wielkiego natężenia dźwięku z prostego powodu, że mieszkam w bloku pozatym mam jeszcze końcówkę mocy elektroniki na imprezy. Tylko chce uniknąć sytuacji gdy kolumny będą trzeszczeć, co doporowadzało by mnie do szału.
    Wnioskuje, że będzie to sprzęt, który sprosta moim wymaganiom.
  • REKLAMA
  • #4 3121819
    michas
    Poziom 23  
    Aha jest to amplituner 5.1 to wyjasnia troche sprawe. Jeśli tak to troche nie pasują mi altusy 75 na surroundy troche za duże. Pozatym jeslibys chciał miec pełne brzmienie 5.1 brakuje ci jeszcze centralnego i subwoofera aktywnego.
    To tyle
    Pozdrawiam
    Miłych zakupów :)
  • REKLAMA
  • #5 3121850
    rrubens
    Poziom 11  
    No troche może być to przesadzone by wstawiać 75 na tył ale innych nie mam. A do 110 chyba nie jest potrzebny dodatkowy głośnik niskotonowy. A centralsnego jeszcze sie nie dorobiłem. Juz sam nie wiem czy kupować czy nie. Też mnie męczy 75 na tyle że jednak amplituner nie wygeneryje wystarczająco dużego prądu by zasulić taki głośnik. W specyfikacji mam napisane 5x50Wat.
    Więc jak, kupować. Czy może lepiej coś innego wykołować sobie? Ale nie wiem czy znajde coś nowego i na gwarancji za 500 zł.
  • #6 3121982
    michas
    Poziom 23  
    Chłopie za 500 i z dekoderami i jeszcze takiej firmy to nad czym sie tu zastanawiac. Z czasem zrobisz sobie czy kupisz porzadne głosniki. Jeśli chodzi o A75 na tyle to moze byc... jak takie masz nic sie nie stanie jak do wzmaka takie podłączysz.
    Najwyzej sprzedasz te 75 i kupisz jakies surroundy zebys nie zagracił sobie pokoju czy salonu...a 110 przerobisz odpowiednio by dobrze brzmiały.
    Subwoofer moim zdaniem jest konieczny do zestawu 5.1 a szczególnie przy oglądaniu filmów z DVD gwarantuje prawidłowe odtwarzanie efektów LFE
    Pozdrawiam
  • #7 3122012
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Czy ktoś mi może wytłumaczyć to "podoła"?
    W znaczeniu wzmacniacz 50W i kolumny 110W.
    Czy to znaczy, że kolumny 110W, do których zasilacz dostarcza 50W mocy nie będą grały? :D

Albo z innej strony: kupując wzmacniacz np 50W z kolumnami 50W muszę grać cały czas na "full"?
  • #8 3122034
    michas
    Poziom 23  
    Eeee, nie czepiajmy sie słówek kolega pyta czy warto kupic i czy bedzie grało
    po co generowac dodatkowego posta który w temacie nic nowego nie wnosi.
    Pozatym altus 110 to zapewne nie 110W a wzmacniacz to nie zasilacz :) nie mylmy pojec :)
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozważany jest zakup amplitunera KENWOOD krf-4060D, który ma moc wyjściową 5x50 W i obsługuje konfigurację 5.1. Użytkownik planuje podłączyć przednie kolumny Altus 110 oraz tylne Altus 75. Dyskusja dotyczy, czy amplituner poradzi sobie z takimi głośnikami, zwłaszcza czy nie dojdzie do przesterowania lub trzeszczenia dźwięku. Zwrócono uwagę, że Altusy 75 mogą być zbyt duże na tylne kanały surround, a do pełnego zestawu 5.1 brakuje jeszcze głośnika centralnego i subwoofera aktywnego, który jest zalecany do prawidłowego odtwarzania efektów niskotonowych (LFE) w filmach DVD. Za kwotę około 500 zł z nowym sprzętem i dekoderami jest to atrakcyjna oferta, a ewentualne niedopasowanie głośników można rozwiązać w przyszłości wymianą lub dopasowaniem kolumn. Podkreślono, że moc nominalna kolumn (np. 110 W) nie musi być równa mocy wzmacniacza (50 W), a amplituner powinien wystarczyć do użytku domowego, zwłaszcza w mieszkaniu w bloku, bez potrzeby dużej mocy na imprezy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA