logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór korektora graficznego: Radmor 5471 vs Pioneer GR-555 - opinie dźwiękowe

Guma.^ 16 Paź 2006 19:41 9772 11
REKLAMA
  • #1 3123381
    Guma.^
    Poziom 10  
    elo, co myślicie o polskim korektorze Radmor 5471 oraz innymi modelami a na przykład Pioneer'em GR-555 i innymi- mam namyśli tylko doznania dzwiękowe a nie jakieś tam bajery, wyświetlacz, podświtlane suwaki itp. Chcę sobie właśnie jakiś sprawić porządny najlepiej 10 suwaków na kanał tylko nie wiem jaki... jeżeli naprawde jest jakas kolosalna różnica między radmorkiem czy innymi modelami to prosze podzielcie sie z tym ze mną, mam namysli jakies konkretne propozycje pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3125184
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    mysle, ze to zbedne bajery. lepiej kup porzadne kolumny, a nie zawracaj sobie glowy tymi zabawkami
  • REKLAMA
  • #3 3125341
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Dużo zależy od wzmacniacza i kolumn w wielu przypadkach to zbedna zabawka ale gdy masz slaby wzmacniacz korektor potrafi ladnie podbic czestotliwosci, to nie sa zaawansowane konstrukcje nawet Unitra FS032 sie nadaje.
  • REKLAMA
  • #4 8084475
    Booorek89
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Każde EQ Radmora oprócz E-5572 jest dobrym wyborem.
  • #5 8084488
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 8084493
    Booorek89
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    James695 napisał:
    Ja jestem zwolennikiem stosowania korektora. Zawsze można go wyłączyć, i wtedy nie ingeruje w dźwięk. Włączony pozwala dostosować dźwięk do swoich preferencji - wszak nie każdy lubi 'płaski' dźwięk. Dwa pokrętła od basu i sopranu to nieco za mało by dopasować sobie dźwięk pod siebie.

Osobiście nie polecam FS032/FS042. Szumią, i mają mało pasm do regulacji - raptem 5 na kanał.

Owszem, za mało. Nie ma możliwości "edytowania" średnicy.
  • #7 8085762
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    Przeczytaj ten temat który podałem poniżej może pomoże ci to w decyzji. I zaznaczę , że są to skrajne przypadki kiedy w zestawie potrzebny jest korektor, np. Fatalna akustyka pomieszczenia wtedy nie kiedy to przydatna rzecz ale to sporadyczne przypadki aby akustyk była w danym pomieszczeniu fatalna, że tylko korektor pomoże. Ale zazwyczaj problem nie siedzi w akustyce lecz słabym ogniwie systemu. Tzn odtwarzacz, wzmacniacz kolumny . Najczęściej są to kolumny lub wzmacniacz i tu doszukiwał bym się problemu. Ale oczywiście nie zamierzam nakłaniać nikogo do swoich przekonań jedynie się staram uświadomić kolegę aby szukał problemu gdzie indziej a nie wspierał się korektorem. Czy możemy wiedzieć jakie kolega ma kolumny/wzmacniacz/zródło dźwięku.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1660521.html
  • #8 8085908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8086108
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Zamiast kupować korektor kup porządne kolumny, wzmacniacz i CD. Bedziesz bardziej zadowolony.
    A jeśli już koniecznie chcesz kupić equalizer to poszukaj właśnie Pionnera GR-555 lub Kenwooda GE-1100.
  • #10 8086506
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    Korektor ma rację bytu tylko na estradzie. Jak nie podoba się dźwięk z domowego sprzętu to kombinować z akustyką pomieszczenia, kolumnami, a precyzyjniej - zwrotnicą. To ostatnie to najlepszy możliwy korektor, w którym wszystko można zrobić i efekty są sto razy lepsze niż korekcja jakimiś 10 pasmowymi equalizerami.

Używanie korektora w warunkach domowych to jak jeżdżenie na zapasowym kole w razie przebicia opony...
  • #11 9843000
    martinez44
    Poziom 1  
    A ja uważam że korektor graficzny to świetny wynalazek. Pozwala ustawić dźwięk do własnych preferencji (a te są bardzo różne). Obecne wzmacniacze produkują dźwięk płaski - większość z nich np: NAD 326, DENON 700 grają "niedoskonale"
    Tekst poprawiłem .. cenzor będzie zadowolony.

Kolega raczy sobie darować "wzmak" i złośliwości pod adresem innych użytkowników.
    GM
  • #12 10226839
    rozek14
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam chciał bym do swojego zestawu dokupić korektor graficzny do 200zł
    (wzmacniacz sony 550es cd- sony 333esd kolumny tonsil premuim ) i jeszcze pytanie czy do tego wzmacniacza da się podłączyć korektor
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru korektora graficznego, ze szczególnym uwzględnieniem polskiego Radmor 5471 oraz japońskiego Pioneer GR-555, skupiając się na jakości dźwięku, a nie funkcjach dodatkowych. Użytkownicy podkreślają, że korektor może być przydatny głównie w przypadku słabszych wzmacniaczy lub problemów akustycznych pomieszczenia, umożliwiając dostosowanie charakterystyki dźwięku do indywidualnych preferencji. Wiele opinii wskazuje, że lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w wysokiej jakości kolumny i wzmacniacz, a korektor traktowany jest jako narzędzie uzupełniające, nie zastępujące podstawowego sprzętu. Krytykowane są modele z mniejszą liczbą pasm, takie jak Unitra FS032/FS042, ze względu na ograniczone możliwości korekcji, zwłaszcza braku regulacji średnicy. Zalecane są korektory z większą liczbą suwaków (np. 10 na kanał) dla precyzyjnej kontroli. Wskazano także, że korektor jest szczególnie użyteczny przy niestandardowych źródłach dźwięku, np. audycjach radiowych o słabej jakości. Wśród polecanych modeli oprócz Radmora i Pioneera wymieniono Kenwood GE-1100. Podkreślono, że korektor w warunkach domowych ma ograniczone zastosowanie i często lepsze efekty przynosi poprawa akustyki pomieszczenia lub zastosowanie zwrotnicy w kolumnach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA