logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor czy pioneer - który daje lepszą jakość dźwięku

tb89ch 15 Maj 2006 17:15 2049 11
REKLAMA
  • #1 2627971
    tb89ch
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Szanowni koledzy. Mam takie pytanie który sprzęt lepiej wybrać:
    Radmora 5102, 5412 (z podłączonymi korektorami) czy ten oto wzmacniacz:
    http://allegro.pl/item101020507_pioneer_a_501r.html

Chodzi mi o jakość dźwięku, moc, który posiada głębszy bass itp.

Post przeniosłem <SławeK>
  • REKLAMA
  • #2 2628292
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Oczywiście że bez sprzecznie pioneer :). Radmor zostanie w tyle pod każdym, możliwym względem.
  • #3 2772203
    columbo
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    ja bym wybrał Radmora ale to kwestia gustu , ten Pioneer to budżetówka i napewno brzmi gorzej od Radmora .
    Mam dwa japońskie wzmacniacze o wiele wyższych parametrach niż ten Pioneer a mimo to nie dorównują Radmorowi oczywiście z korektorem.
  • REKLAMA
  • #4 2772663
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Nigdy niemiałem radmora, ale mój pioneer gra super. Nieco inny model, ale moc taka sama. Ogólnie wszystko co do tej pory posiadałem pioneera kojarzy mi sie z klasą.
  • #5 2772690
    halogen0
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    no ja nie słyszałem duzo polskich wzmaków ;] chociaz jakis radmorek by sie znalazl sam mam pioneera i powiem tyle sprzęt nie do zarycia. potrafi sobie poradzić z grą pod 2ohmami i najwyzej gdy zadzialają zabezpieczenia to sie wyłączy ;] reset i znów śmiga :)
  • #6 2773205
    Rafaell
    Poziom 16  
    ten pioneer ma bardzo ladne brzmienie ja bym go bral
    radmor gra za ostro
  • REKLAMA
  • #7 2774910
    Piocu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Polecam na 100% Pioneer-a. Radmor to relikt minionej epoki, ale jak ktoś to lubi to czemu nie ? Pozdr. dla wszystkich fanów polskiego Hi - fi.
  • #8 2774959
    audio
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam. Mimo wszystko Radmor brzmienie wcale nie gorsze od Pioneera. A serwisowanie o wiele latwiejsze-poza tym to polskie.pozdr
  • REKLAMA
  • #9 2775303
    Rafaell
    Poziom 16  
    serwisowanie..hmm a co sie ma stac w takim pioneerze? jedynie co to potencjometr wyczyscic a do trudnych zadan to nie nalezy:)
  • #10 2775409
    audio
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam. Wszystko sie psuje nawet Pioneer.Pozdr
  • #11 2778502
    owca_men
    Poziom 12  
    Pioneer.Bardzo dobry pod każdym wzgłędem,czasem drogi.
    Tak poza tematem:A może Technics?
  • #12 2781570
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Nie wiem czy coś z tej półki jak ten Pioneer zastąpi jakość dźwięku Radmora. Z drugiej strony Radmor ma nietypowe już wejścia DIN, ktore mają inne impedancje niż te stosowane we współczesnym sprzęcie. Wymusza to zastosowanie przejściówek oraz często zdarza się, że sygnał z podłączonego urządzenia będzie trochę za słaby. Poza tym zachodzi konieczność przestrojenia głowicy tunera UKF. Efekty tego zabiegu wypadają różnie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania jakości dźwięku i parametrów wzmacniaczy Radmor 5102 i 5412 (z korektorami) oraz Pioneer A-501R. Opinie są podzielone: część użytkowników wskazuje na przewagę Pioneera pod względem jakości dźwięku, mocy i trwałości, podkreślając jego solidne wykonanie i ładne brzmienie z głębszym bassem. Inni preferują Radmora, zwracając uwagę na jego charakterystyczne brzmienie i wyższe parametry w porównaniu do budżetowego Pioneera, szczególnie z korektorem. Wskazano również na problemy kompatybilności Radmora z nowoczesnym sprzętem ze względu na nietypowe wejścia DIN i konieczność stosowania przejściówek oraz przestrojenia tunera UKF. Serwisowanie obu urządzeń jest możliwe, choć Pioneer wymaga jedynie prostych czynności konserwacyjnych. Pojawiła się także sugestia rozważenia innych marek, np. Technics.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA