logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNIMOR: Przetwornica z TDA4605 cyka mimo wymiany elementów, co dalej?

nadawca 16 Paź 2006 19:59 1713 17
  • #1 3123464
    nadawca
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Obciążenie wtórne odłączene . Podmieniłem tda4605 , BUZ , 47 i 1uF, oprniki wysokoomowe , małe diody , pozostałe elementy sprawdzone . A przetwornica ciągle cyka ; może macie jakieś lekarstwo na taką chorobę ?
  • #2 3123529
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Daje jakies napiecia?
  • #3 3123690
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    musi ją coś obciążać,odłączaj po kolei nogi trafa,a co z kondem 100uF w zasilaczu jakie na nim jest napięcie, jest w okolicach 300V?chyba ze trafił ci się wadliwy tda,zdarzyło mi się tak kiedyś w dwóch układach kupionych w jednej z firm nie będę pisał jakiej
  • #4 3123772
    Zygik
    Poziom 21  
    Ocena: 101
    Witam!Jak masz na elektrolicie po mostku napięcie ok.300V to sprawdż po stronie wtórnej elementy w głównej gałęzi +B.Jak nie masz ok.300V wymień elektrolit 100/400V.
  • #5 3124292
    nadawca
    Poziom 28  
    Wszystko co na wtórnym jest na 100% sprawne. 315V jak drut. Przetwornica cyka - napiecie +B pojawia się i zanika. Tda z demontażu i sprawdzone. Napewno uszkodzenie jest po pierwotnej - po kolei podstawiam wszyskie elementy a jest ich mała garstka ; chyba w końcu utrafię na coś.
  • #7 3125318
    nadawca
    Poziom 28  
    Kolego pankracy 2 co miałeś na myśli pisząc : " DST " ?
  • #8 3125346
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Co miał na myśli wiadomo z dołączonego linku. Pisałeś "obciążenie wtórne odłączone", a przecież jakieś musi być? Diodę w drenie BUZ-a podmieniałeś?
  • #9 3125376
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Napisz czy diody na wtornym i elki na nich sa pewne,zwlaszcza 47 na 200 V.Jesli +B pojawia sie i znika to przetwornica raczej sprawna.

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

Cyka czy nie?
  • #10 3126047
    nadawca
    Poziom 28  
    Praktycznie od +B odłączyłem prawie wszystko / został tylko stab. +33V na varikapy/. Ale doszedłem do tego co było powodem cykania - dioda BA157 - ta która zasila tda... z trafa praetwornicy . Na miernik była "idealna" , a jak pisałem wcześniej zacząłem wymieniać /podstawiać/ wszystkie elementy po kolei i trafiłem /przypadek/.
  • #11 3126087
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Gdybyś przeczytał archiwum forum, dowiedział byś się, że naprawa przetwornicy polega na wymianie bez sprawdzania przynajmniej wszystkich el-ek i półprzewodników. Ile można w "kółko" o tym samym?

Remeknapr
  • #12 3126173
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Niby prawda,ale milo wiedziec co dokladnie,nie?
  • #13 3126629
    nadawca
    Poziom 28  
    Bez przesady z tą wymianą. Elektrolity zgoda . Półprzewodniki sukcesywnie.
  • #14 3126814
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Dołączę swój głos w tej dyskusji. Ja też chcę wymieniać elementy tylko te które są uszkodzone. Nie uznaję zasady wymień wszystkie C, półprzewodniki, wymien płytkę itd. Ja lubię wiedzieć co było uszkodzone.
  • #15 3127033
    nadawca
    Poziom 28  
    Dokładnie jak mówi LeDy. To się potem przydaje , zwłaszcza u klienta domu - tam już musi być strzał w dziesiątke .
  • #16 3127134
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    > Ja też chcę wymieniać elementy tylko te które są uszkodzone

To zależy, czy pracuje się skutecznie i tanio, aby się z tego utrzymać, czy dla własnej satysfakcji i statystyki uszkodzonych elementów. Parę poważnych opracowań i moja wieloletnia praktyka mówią, że należy wymieniać w ciemno bez sprawdzania, co jest szybsze i tańsze. Potwierdzeniem tego rozumowania jest powstanie kitów naprawczych do przetwornic wielu poważnych producentów. Natomiast nie ma niczego złego w kolejnym wylutowywaniu, sprawdzaniu elementów i wlutowywaniu na powrót w płytę, na dodatek bez gwarancji sukcesu. Jesli ktoś chce sie bawić, to jego sprawa, ale wystarczy 5 minut na przejrzenie archiwum, aby natknąć się na posty typu: przypadkiem wymieniłem diodę, która na mierniku wydawała się dobra i przetwornica ruszyła. Proszę mi wierzyć, piszę to z dobrego serca i przekonania wynikającego z wieloletniego doświadczenia. Jeśli kogoś "rajcuje" długotrwałe ślęczenie nad przetwornicą zamiast 0,5 godz na wylutowanie i drugie 0,5 godz. na wlutowanie plus 10 - 15 zł na części, niech to robi, ale niech nie doradza tego innym. Uczmy się na cudzym doświadczeniu i cudzych błędach.

Pozdrawiam Remeknapr
  • #17 3127286
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Trudno tu mówić o "strzałach w dziesiątkę", jeżeli to nie jedyna dioda (jeżeli akurat o nich mowa), która mogła powodować taki objaw. Podobnie zresztą w innych przypadkach.
  • #18 3128773
    mirnie
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    to nie tu ta dyskusja ale dodam krótko jak znajdziesz wadliwy kondensator w zasilaczu to inne kondensatory w tym zasilaczu sa tego samego wieku maja przepracowane podobną ilosc godzin sa wyprodukowane w tym samym czasie wiec prawdopodobienstwo ze wysiądą jest bardzo duze warto wiec wymienic wszyskie ( pare szt) oczewiscie w zailaczu a :D:D nie w całym telewizorze

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przetwornicy z układem TDA4605, która mimo wymiany kluczowych elementów (TDA4605, tranzystor BUZ, kondensatory 47µF i 1µF, rezystory wysokoomowe, diody) nadal „cyka” i nie stabilizuje napięcia +B. Obciążenie wtórne zostało odłączone, a napięcie na elektrolitycznym kondensatorze po mostku prostowniczym wynosi około 315V, co wskazuje na prawidłowe zasilanie pierwotne. Problem najprawdopodobniej leży po stronie pierwotnej układu. W toku diagnostyki okazało się, że dioda BA157 zasilająca TDA4605, mimo że na mierniku wydawała się sprawna, była przyczyną cykania przetwornicy. Dyskusja podkreśla, że w naprawach przetwornic często konieczna jest wymiana elementów bez pełnej diagnostyki, gdyż uszkodzone podzespoły mogą nie wykazywać oczywistych oznak awarii na mierniku. Wskazano również na możliwość zwarcia w transformatorze powielacza (DST) oraz na konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, które mogą mieć podobny stopień zużycia. Wymiana uszkodzonych elementów powinna być przeprowadzana systematycznie, ale z uwzględnieniem doświadczenia i praktyki serwisowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA