Witam prosze mi powiedziec co źle robie... bo albo trace wiare w cokolwiek...
napisalem program, zegarka, nieskonczony, tak czy inaczej w chwili obecnej odmierza i pokazuje czas, na timerze 0 multipleksowanie, na timerze 2 w trybie asynchronicznym odmierzana jest jedna sekunda, kwarc zewnetrzny zegarkowy, schody zaczynaja sie gdy w petli głównej, patrz nizej, wpisanie wywołania funkcji (tu akurat nazywa sie to umnie inkrementacja) zupelnie niszczy mi multipleksowanie, po wyswietlaczach biega puste miejsce, cyferki lataja jak głupie, a co najsmieszniejsze wywoływana funcka jest pusta... , chcialem doniej wrzucic sprawdzanie warunków sekund minut itd, to co jest najnizej w petli, ale okazało sie ze ze sa problemy, po usunieciu wszystkiego z niej problemy dalej sa, znikaja kiedy usune wywołanie tej funkcjii, deklarowana jest jako void inkrementacja (void), ja dopiero rozpoczynam przygode z C pomózcie bo siedze nad tym od 18 a jest juz blisko 2 i bez efektów....
while(1) //pentla glowna programu
{
for (i=0;i<7;i++)
wyswietl[i]=tablicaczasu[i];
inkrementacja(); <- TU JEST PROBLEM
if (tablicaczasu[5] == 10)
{tablicaczasu[5]=0;
tablicaczasu[4]++;}
if (tablicaczasu[4] == 6)
{tablicaczasu[4] = 0;
tablicaczasu[3]++;}
if (tablicaczasu[3] == 10)
{tablicaczasu[3] =0;
tablicaczasu[2]++;}
if (tablicaczasu[2] ==6)
{tablicaczasu[1]++;
tablicaczasu[2]=0;}
if (tablicaczasu[1] ==10)
{tablicaczasu[1] = 0;
tablicaczasu[0]++;}
if ((tablicaczasu[0] ==2)&&(tablicaczasu[1]==4))
{tablicaczasu[0] = 0;
tablicaczasu[1]=0;}
}
}
dodaje w załaczniku całosc kodu....
napisalem program, zegarka, nieskonczony, tak czy inaczej w chwili obecnej odmierza i pokazuje czas, na timerze 0 multipleksowanie, na timerze 2 w trybie asynchronicznym odmierzana jest jedna sekunda, kwarc zewnetrzny zegarkowy, schody zaczynaja sie gdy w petli głównej, patrz nizej, wpisanie wywołania funkcji (tu akurat nazywa sie to umnie inkrementacja) zupelnie niszczy mi multipleksowanie, po wyswietlaczach biega puste miejsce, cyferki lataja jak głupie, a co najsmieszniejsze wywoływana funcka jest pusta... , chcialem doniej wrzucic sprawdzanie warunków sekund minut itd, to co jest najnizej w petli, ale okazało sie ze ze sa problemy, po usunieciu wszystkiego z niej problemy dalej sa, znikaja kiedy usune wywołanie tej funkcjii, deklarowana jest jako void inkrementacja (void), ja dopiero rozpoczynam przygode z C pomózcie bo siedze nad tym od 18 a jest juz blisko 2 i bez efektów....
while(1) //pentla glowna programu
{
for (i=0;i<7;i++)
wyswietl[i]=tablicaczasu[i];
inkrementacja(); <- TU JEST PROBLEM
if (tablicaczasu[5] == 10)
{tablicaczasu[5]=0;
tablicaczasu[4]++;}
if (tablicaczasu[4] == 6)
{tablicaczasu[4] = 0;
tablicaczasu[3]++;}
if (tablicaczasu[3] == 10)
{tablicaczasu[3] =0;
tablicaczasu[2]++;}
if (tablicaczasu[2] ==6)
{tablicaczasu[1]++;
tablicaczasu[2]=0;}
if (tablicaczasu[1] ==10)
{tablicaczasu[1] = 0;
tablicaczasu[0]++;}
if ((tablicaczasu[0] ==2)&&(tablicaczasu[1]==4))
{tablicaczasu[0] = 0;
tablicaczasu[1]=0;}
}
}
dodaje w załaczniku całosc kodu....