logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PS663S – programator nie obraca się mimo sprawnego silniczka i podzespołów

grzechuala 18 Paź 2006 11:31 1961 9
REKLAMA
  • #1 3128324
    grzechuala
    Poziom 11  
    Witam
    Mam pralkę Polar PS663S inie obraca mi się programator.Silniczek się obraca,połączenia przewodów są OK.Pralka od programu np .8.nabiera wodę oraz grzeje.Silnik wiruje, pompa wody pracują prawidłowo.Zauważyłem jedynie zamontowany kondensator 30mikroF.niewiem czy jest własciwy.Proszę mi podać jak znależ przyczynę zatrzymania się programatora.
  • REKLAMA
  • #2 3128477
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Schematy AGD
  • REKLAMA
  • #3 3128644
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    Witam
    Kondensator powinien mieć 16µF.Czy jak nastawisz na płukanie to programator się obraca?Do sprawdzenia termostaty.Pozdrawiam
  • #4 3128889
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Albo mechaniczne uszkodzenie wewnatrz prog. np(zębatki)
  • #5 3131588
    grzechuala
    Poziom 11  
    Witam ponownie.

Wymieniłem kondensator na 16microF.Programator dalej się nie obraca.Na płukaniu także stoi. Jak mam sprawdzić termostaty? Albo co dalej robić - który wymienićl .Jaki dalszy tok postępowania?
  • REKLAMA
  • #6 3131611
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Skoro na płukaniu również "stoi" to nie mają do tego nic termostaty. Jak sprawdzałeś silniczek programatora? może on jest przyczyną.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #7 3131633
    grzechuala
    Poziom 11  
    Silniczek programatora miałem wypięty.Silniczek pracuje.

Dodano po 13 [minuty]:

Co robić? Programator dalej się nieobraca.
  • #8 3131707
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Jeżeli podłączysz 230V bezpośrednio na silniczek to programator powinien sie przełączać jeżeli tak się nie dzieje to tak jak wspominałem wcześniej uszkodzeie mechaniczne proramatora , można go regenerować lub wymienić na nowy.Zakładam jako pewnik że silniczek programatora jest sprawny.
  • #9 3139702
    winkler
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. M ASZ NA PEWNO uszkodzony programator i nie próbuj go sam regenerować . Po drugie zadaję CI PYTANIE ; KTO TAK MĄDRY ZAŁOŻYŁ CI DO PRALKI KONDENSATOR 30mF i jak to się stało że ten silnik tak długo mógł działać i się nie spalil POZDRAWIAM

Moderowany przez Jaś kula:

Nie pisz z włączonym caps lockiem. Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 10.9.

• #10 3147449
    Wobik
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.
    Co prawda miałem do czynienia z taką pralką ostatni raz jakieś7-8 lat temu(?), ale pamiętam jeszcze, że na programatorze był zamontowany nieduży elektromagnes. Załączał on napęd z silniczka na bębny krzywkowe. O ile pamiętam, jego uszkodzenie blokuje całkowicie programator (pralka praktycznie martwa).

Programator posiada dwa układy krzywkowe:
    Pierwszy (działający cały czas jak tylko elektromagnes trzyma) - zmienia kierunki obrotu silnika w czasie prania.
    Drugi - właściwy (ten porusza się skokami i jest połączony z pokrętłem zewnętrznym)
    Pierwszy bęben jest połączony z drugim zębatką z takim
    małym plastikowym popychaczem który powoduje przeskok o 1 krok (1 krok bodajże co 4 obroty pierwszego bębna).
    Bardzo często ten "popychacz" jest wyłamywany w momencie gdy ktoś przekręca programator bez uprzedniego wyłączenia (wciśnięcia pokrętła).
    Jego uszkodzenie również zablokuje napęd programatora, ale powinna działać zmiana obrotów bębna w prawo i lewo. Wyłamanie tego elementu niestety skutkuje koniecznością wymiany programatora (naprawa praktycznie jest nieopłacalna).

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PS663S ma problem z nieobracającym się programatorem mimo sprawnego silniczka i prawidłowych połączeń przewodów. Programator nie obraca się nawet podczas płukania, a pralka pobiera wodę i grzeje. Kondensator 30µF zamontowany fabrycznie został wymieniony na zalecany 16µF, lecz problem pozostał. Termostaty nie mają wpływu na obrót programatora w tym przypadku. Silniczek programatora działa poprawnie, co potwierdza test podłączenia bezpośrednio do 230V. Przyczyną może być uszkodzenie mechaniczne programatora, np. zębatek lub elektromagnesu, który załącza napęd na bębny krzywkowe. Częstą usterką jest wyłamanie plastikowego popychacza łączącego dwa bębny krzywkowe, co blokuje napęd programatora. Zaleca się wymianę lub regenerację programatora, gdyż samodzielna naprawa jest trudna i ryzykowna. Nieprawidłowo dobrany kondensator mógł wpłynąć na trwałość silniczka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA