logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

voice & laser, zasilacz, układ sterujący, zamiana dźwiek

mag32 18 Paź 2006 13:08 1113 3
REKLAMA
  • #1 3128580
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam. Temat wygląda następująco,
    1. potrzebuję sterować diodą laserową w sposób impulsowy, czyli zapalać ją i gasić.
    Podpowiedzcie jaki wykonać zasilacz i układ sterujący, tak by jej nie spalić.
    2. Czy wiecie jak zrealizować zamianę dźwięku z mikrofonu na ciąg bitów w czasie rzeczywistym i spowrotem, z ciągu bitów na dźwięk ? Czy istnieje jakiś jednoukładowy scalak realizujący to zagadnienie ?

Podsumowanie:
    Chcę, by dźwięk był transmitowany za pomocą wiązki laserowej i tam, po odebraniu odrazu dekodowany, przez podobny układ.
    Zależy mi na prostocie konstrukcji, oczywiście odpada branie komputera ze sobą.

PS, odpada modulacja amplitudy sygnałem analogowym.

Widzę to tak
    [TX] - mikrofon | układ | laser ->> fotodioda/fototranzystor | układ | słuchawki [RX]
  • REKLAMA
  • #2 3151624
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Ad1/ Temat był poruszany na forum, poszukaj!

Ad2/Owszem są takie układy. Taką funkcję mogą zrealizować szybkie mikrokontrolery typu DSP (Digtal Sound Processor), które mają wewnątrz wszystko co niezbędne do cyfrowej obróbki dzwięku. Ciekawe procesory DSP produkuje np. amerykańska firma Analog Devices (ale nie tylko). Niestety bez napisania stosownych programów przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi i wydania paaaaaaru "groszy" (procesory DSP i obsługujący je osprzęt, nie należą do najtańszych) nie da się tego zrobić w ROZSĄDNY SPOSÓB. Teoretycznie takie urządzenie, o którym piszesz dałoby się pewnie zrobić przy użyciu nawet podstawowych układów cyfrowych, ale miałoby ono wielkość małej szafki - jest sens?

Pozdrawiam
    PS Zajrzyj na stronę tajwańskiej firmy HOLTEK. Firma ta produkuje niedrogie (ale te niedrogie to raczej do celów zabawowych), specjalizowane scalaki. Kiedyś, dobrych parę lat temu, mieli w swojej ofercie układy do echa cyfrowego, do "zniekształcania' mowy i temu podobnych bajerów. Może mają coś nowego w swojej ofercie.
  • REKLAMA
  • #3 3154291
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Przejżę to, o czym napisałeś.
    Na obecną chwilę, oglądam sobie datas od Mega128 Atmela. Pomyślałem, że można by wykożystać jego przetwornik AC i port UART do tego celu. Na razie jeszcze nie wiem, czy ten układ dałby radę pretwarzać w czsie rzeczywistym. Poczytam i coś napisze, zobaczymy. Byłoby dosyć tanio, ten scalak kosztuje 30 zł. a elementów pozostałych nie byłoby zbyt wiele.
  • #4 3156003
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    ... trochę za "cienki" do tego celu. 15k próbek na sekundę, to chyba trochę za mało, żeby przetwarzać dżwięki w realu. Mikrokontrolery z grupy Digital Signal Processing do przetwarzania w realu dzwieków taktowane są zegarem min. 100 MHz. Zobacz to:

http://www.analog.com/processors/adsp/

A tu masz cytat istotny dla Ciebie:

" ADSP-21xx Processors, are code- and pin-compatible families of Digital Signal Processors with performance up to 160MHz and power as low as 184 micro-amps. The ADSP-21XX family is ideal for speech processing and voiceband modems as well as real-time control applications."

Zobacz również to:

http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/ADSP-21990.pdf

... to jest to co "lubią misie" - wbudowany 14 bit AD i 20M próbek na sekundę z zegarem 160MHz ;-) . Cena ok. 32$ . Tu możesz kupić:

http://www.alfine.com.pl/indexa.php?panel=eshop&p=p_product_list&num=30&a=8

Pozdrawiam
REKLAMA