logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV ELTA 2029 - przekaźnik pstryka, telewizor nie uruchamia się po podłączeniu

hipek99 18 Paź 2006 17:27 1068 5
REKLAMA
  • #1 3129282
    hipek99
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam mam taki problem z tv które polega na ty że po włączeniu do prądu i wcisnięciu głównego przycisku przekaźnik który znajduje się na płytce zasilającej tv zacznie pstrykać i nie chce przestać telewizor wogóle się nie włącza proszę o pomoc :cry:

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php punkt 9 oraz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic222018.html i w przyszłości staraj się prawidłowo formułować tytuły tematów. Tytuł poprawiłem.

• REKLAMA
  • #2 3129378
    bodzio64
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam. Moze by tak bliżej.Model TV chassis trochę trudno określić przyczynę może być zasilacz ale raczej jest coś nie tak na wysokim.proszę o konkrety
  • REKLAMA
  • #3 3129643
    hipek99
    Poziom 20  
    witam pstrykanie przekażnika został rozwiązany ale jest następny problem po włączeniu do sieci i naciśnięci głównego guzika nic się nie dzieje nacisnę guzik BAND- zapali się dioda kontrolna potem nacisnę HANEL +\- (kanał) no i dioda zgaśnie i nic się nie dzieje .
    model tv to ELTA 2029 i hasis nie umiem sprawdzać ale na naklejce na kineskopie pisze A48JLL90X14 moze to i to ale nie wiem .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3129704
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Na początek proponował bym odpiąć HOTA i obciążyć B+ żarówką i pomierzyć napięcia przetwornicy. W jaki sposób poradziłeś sobie z pstrykaniem przekaźnika?
  • REKLAMA
  • #6 3129781
    hipek99
    Poziom 20  
    od pory kiedy miałem przykry wypadek z tv naprawiałem bardzo mało telewizorów a więc nie mam takiego doświadczenia z tego powodu nie wiem co to jest HOT i w którym miejscu znajduje się przetwornica acha i jaką mniej więcej żarówką to sprawdzić ??
    Niestety nie pamiętam w jaki sposób zapobiegłem prykanie przekaźnika bo to było dawno .

od razu jak się dowiem gdzie mniej więcej znajduje się przetwornica lub jak ona wygląda wezmę się do dzieła .
REKLAMA