logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników do Mondeo II: Hertz DSK 165 czy Phonocar 165mm?

Yareckil 18 Paź 2006 23:26 1890 13
REKLAMA
  • #1 3130865
    Yareckil
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich na forum,

Mam zamiar zmienic oryginalne glosniki w przednich drzwiach (Mondeo II) na cos takiego:

http://www.allegro.pl/item134042450_sklep_phonocar_165mm_zwrotnice_i_soprany_carbon_fv.html

lub

http://www.allegro.pl/item132776834_hertz_dsk_165_nowe_kozackie_audiofilskie_komplety.html

Zaznaczam, ze sprzet bedzie gral pod samym radyjkiem Pioneer DEH 2820 4x50W MOSFET i nie mam zamiaru kupowac wzmacniacza. Z tylu 3 drozne Lanzar VX573.
    Drzwi oczywiscie mam zamiar wygluszyc matami bitumicznymi i tasma dekarska.
    Zastanawiam sie czy warto wydac 2 x wiecej kasy na Hertza, gdyz czytalem, ze pod samym radiem lepiej zagra zestaw phonocara.

Bede wdzieczny za wszelkie argumenty za i przeciw oraz naprowadzenie mnie na podjecie jedynej slusznej decyzji. Najchetniej prosilbym opinie osob, ktore mialy okazje slyszec jak te zestawy graja pod radyjkiem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3130906
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Kup helixa blue 62 , bo jest lepszy od obydwu zestawów,a na samym radiu nie ma sobie równych za taką kasę(ok 260zł popatrz w MM ,bo czasami taniej niz na allegro i weź bez dopisku "mk2").
  • #3 3130913
    sphinx_7
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    phonocary yellow nic nie wartają, po najnizszej lini oporu sa robione, zero basu z nich jest i efektywnosc tez marna. Sluchalem je w drzwiach wytlumionych z kopulkami philipsa na radiu 33 watt i lipa jak nie wie (kopulki philipsa ok). Moje stare gerhardy wspolosiowe 3 drozne lepiej graja od nich o wiele. Nie polecam tych phonocarow, lepiej dolozyc i kupic cos lepszego.
  • REKLAMA
  • #4 3131072
    Vyzn-R
    Poziom 13  
    a jakiej muzyki słuchasz?? :) Polecam jeszcze obejzec Powerbass, głosniczki naprawde warte swojej ceny :) Co do MM to zdecydowanie odradzam zakup u nich...
  • #5 3131210
    Yareckil
    Poziom 10  
    Muzy slucham roznej - house, pop, rock moze za wyjatkiem metalu i klasyki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3131342
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    jak pod samym radiem to biesz helix blue 62 jest naprawde godny polecenia i gra przyjemnie:)
  • #7 3131691
    Vyzn-R
    Poziom 13  
    Tylko helix ma jedna wade... jest dosyc słaby w zakresie basowym... Srednie i wysokie ma rewelacyjne w tej klasie ale jednak zakres basowy troche kuleje :) W kazdym razie takie mam spostrzezenia :)
  • #8 3131914
    Yareckil
    Poziom 10  
    No to zawezam wybor do Helix Blue 62 i Hertz DSk 165.
    Prosze o pomoc w ostatecznej decyzji.

Pozdrawiam i dzieki za sugestie.
  • #9 3131925
    DeathMan
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Posiadam i z uporem będe polecał Helix Blue 62, grają ślicznie - o ile uzupełnisz je jakąś skrzynką basową. Chyba, że nie jesteś maniakiem mocnego basu to i same Helixy wystarczą nawet do głośnego słuchania.
  • #10 3132989
    powalla
    Moderator CarAudio
    Nie rozumiem tego,że ludzie kupują głośniczki 16cm i chcą basu jak z suba.Producenci głośników nawet polecają odcięcie tych 16 na 80-90hz tak ,żeby był tylko kick ,a niższym pasmem ma się zająć sub.Za 250 zł nie oczekujmy od głośnika tego ,żeby był wszechstronny(fajna góra,wyraźne średnie i jeszcze zejście basu wręcz subwoferowe).Takie głośniki kosztują 10x tyle(i też się je odcina).Hertz to bardzo przyjemnie grający zestaw i na początek zabawy w CA jak znalazł.

Kolego sphinx_7 jakie ty proponujesz głośniki porównywalne cenowo z Phonocarami(nie pisz o Gelhardzie ,bo już ich nie ma)?
  • #11 3133097
    Yareckil
    Poziom 10  
    Jako, ze nie ma mnie czasowo w kraju wyslalem kobiete do MM w celu zakupu Helixow. Trzy razy pisalem nazwe glosnikow zaznaczajac bez MK II. Co kupila : MK II oczywiscie i to za 279 pln. Gonic ja z domu?
    A tak powaznie to czy roznica w jakosci grania jest odczuwalna dla tych z MK II i bez? Audiofilem nie jestem, ale ucha drewnianego tez nie mam.
    Zostawic te glosniki czy oddac i zakupic nowa wersje?
  • #12 3133171
    powalla
    Moderator CarAudio
    Jak wymienią to zamień(lepszy tweeter) ale jak nie będą chcieli to zostaw >tragedii nie ma(nie wiń żony za błędy pracowników MM ,daje głowę ,że wcisnęli jej mk2 i dobrze wiedzieli co robią).
  • REKLAMA
  • #13 3133246
    Yareckil
    Poziom 10  
    Dalem sie zrobic kobiecie w bambuko. Kupila nowe Helixy (bez MKII) i mnie podpuscila. Oj wkurzylem sie to fakt.
    Tak wiec dzieki wszystkim. Temat zamkniety.
  • #14 3133391
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    musisz sie na niej odqć i to w jej stylu;)
    pozdro.dan

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje wymianę oryginalnych głośników w przednich drzwiach Forda Mondeo II i rozważa dwa zestawy: Phonocar 165mm oraz Hertz DSK 165, zasilane bez wzmacniacza bezpośrednio z radia Pioneer DEH 2820 (4x50W MOSFET). W tle są tylne głośniki Lanzar VX573 oraz wygłuszenie drzwi matami bitumicznymi. W dyskusji pojawiła się propozycja alternatywy – Helix Blue 62, który jest polecany jako najlepszy wybór do pracy pod samym radiem w tej cenie, mimo słabszego basu. Phonocar jest krytykowany za niską efektywność i brak basu, natomiast Hertz DSK 165 jest oceniany jako przyjemnie grający zestaw, dobry na początek car audio, ale droższy. Użytkownicy podkreślają, że głośniki 16 cm nie zapewnią mocnego basu bez subwoofera, a różnice między wersjami Helix Blue 62 (MK II i bez MK II) są niewielkie, choć lepszy jest tweeter w wersji bez MK II. Ostatecznie autor zdecydował się na Helix Blue 62 bez MK II, rezygnując z Phonocar i Hertz DSK 165.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA