logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor 80GB - dysk tylko do odczytu? normalnie magia :D

tisher 19 Paź 2006 16:36 1697 7
  • #1 3132504
    tisher
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Mam dysk maxtora Diamondmax Plus 9
    Sprawny, 0 badow, nie stuka glowicami, wsio pieknie... z jednym wyjatkiem.
    Jakis czas temu mialem go w komputerze, pracowalem normalnie, zainstalowalem jakis program multimedialny i musialem zrestartowac kompa by dzialal. Zrobilem to a program znikl. Zaciekawilo mnie to dosc, zainstalowalem jeszcze raz, restert, znikl. Hmmm... no to instaluje inny, restert i pufff nie ma :]
    Stalo sie cos dziwnego. Dysk zrobil jakby 'save game' i laduje go po restarcie. Nie pomaga formatowanie niskie i wysokie, reczna edycja partycji, przywracanie z ghosta, zabawy niskopoziomowymi mhdd, viktoria itp Dysk ciagle powraca stan sprzed awarii, nawet po formatowaniach i modyfikacji partycji po restarcie wlacza sie normalnie system bez problremow moge na nim instalowac rzeczy, grac ale do mometu restartu tylko bopozniej wsio znika. Wyglada to identycznie jakby w kompie byla karta, taka specialna do zabezpieczania kompa przed zmianami na dysku (sprzedaja takie na allegro za kilkadziesiat zł) ale w kompie u mnie nie ma. Sprawdzalem na wielu wielu kompach izawsze tak samo. Natrafilem raz na jedna plyte Fujitsu-Simens pod Semprona64 i przy wygrywaniu dysku poprosil mnie o podanie hasla, bez ktorego dysku ne wykrywa. Ale o dziwo mhdd ani viktoria czy inne podobne widza go bez problemu (na innych kompach) ale podaja ze dysk nie jest zahaslowany (Master PWD: none, Security: disabled, User PWD: none)

Zaczynam zastanawiac sie czy ten dysk nie ma jakiejs zlosliwej natury... czasem jak przechodze obok wydaje mi sie ze on patrzy na mnie... ;]

A tak powaznie, jak to jest mozliwo, ten dysk to jakis cudak...
  • #2 3133448
    jr120065
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Wygląda na to, że instalacje są wykonywane albo w pamięci RAM albo w tzw. pliku wymiany. Sprawdź no to bo żeczywiście codaczny jakby było inaczej.

Dodano po 1 [minuty]:

Sorry,

powinno być - rzeczywiście cudaczny.
  • #3 3133674
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Możwsz podać nazwę tego programu który instalowałeś ?
  • #4 3133989
    tisher
    Poziom 14  
    Adobe Premiere 1.5
    Rano zapodam zdjecie dysku, numer seryjny ,log ze smarta, moze ktos na cos wpadnie. Poza tym pracuje w serwisie komputerowym, wieksi czy mniejsi eksperci z mojego otoczenia badali dysk ale do niczego konkretnego poza "cos sie pewnie skaszanilo, trzeba by wymienic bios dyska" nie doszli. Pewnie wymiana elektroniki by sie przydala ale moze da sie go jakos uratowac bez tego. Znajac szczescie cos sie przepalilo
  • #5 3134636
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Normalnie efekt "magic card"... rozumiem że nie masz takiego układu zainstalwoanego w PCI?
  • #6 3135644
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Sprawdż jaka jest temperatura dysku, ewentualnie spróbuj podstawić jakić wentylator 80mm i spradzić jak się zachowuje.
  • #7 3138959
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    zobacz co poda Ci program MT_check.

MT firmware detection program from official version explanation:
    copy the program under the firmware folder, and execute the program
    will create the document MXHELP.LOG this file explained more detailed information regarding the firmware version, IDE label, serial and model, for instance PCB - 4 English letters and the potency code.

2B020H1110511+KMBA+A5FBA+3AF6

Firmware can downloaded from over the Internet, some firmware without provide
    exaclty information, for example PCB, and the 4 english code, if rewrite the
    firmware with not match, will cause the hdd not recognized even make it worst.
    Usind the Maxtor Firmware Detection Progran can exactly check the current HDD model, firmware version, PCB, and Alphabetic value(KMBA).

Passport HDD
    DSP : ATHENA
    Name : MAXTOR 541DX 5400RPM
    Size : 20 GB
    Serial : B15N4QWE
    Model : 2B020H1110511
    Code : WAH21PB0
    IDE Label : A5FBA
    Alphabetic value : KMBA
    Date : 7.7.2001
    HDA : 11A
    PCBA : 05A
    +5V, +12V mA : AT1.33
    None : I104
    None1 : P611A
    None2 : ( 705
    Ver. Module : Q8.34
    Cheek sum
    ROM : 3AF6
    The information on details and label

Here is download link !!

http://arfaizy13.sitesled.com/MT_CHECK_SUM.rar
    http://arfaizy13.sitesled.com/MxHelp%20for%20Windows.rar

:D
  • #8 3862671
    tisher
    Poziom 14  
    Niestety dysku nie udalo sie naprawic. Jedyne co udalo mi sie ustalic to to, ze w dysku uruchomilo sie pewne zabezpieczenie jakie posiada kazdy dysk. Pewnego rodzaju blokada urachamiana z poziomu sprzetu i biosu dysku zabezpieczajaca go przez zmianami, mofydikacjami i odstepem (typowa w dyskach do laptopa). Mozna bylo wylaczyc ale po restarcie dysk automatycznie sie blokowal co sugeruje uszkodzenie elektroniki lub samej pmieci epp przechowujacej takie info, ale to i tak za duzo jak na moje nerwy, wymienilem cala elektronike w nim na inna z tego samego modelu i dysk chodzi juz normalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor Diamondmax Plus 9 o pojemności 80GB wykazywał nietypowe zachowanie – po instalacji programów i restarcie systemu wszystkie zmiany znikały, jakby dysk był tylko do odczytu. Próby formatowania niskiego i wysokiego poziomu, edycji partycji, przywracania z obrazu Ghost oraz użycia narzędzi takich jak MHDD i Victoria nie przyniosły efektu. Problem przypominał działanie sprzętowej blokady zapobiegającej zmianom na dysku, podobnej do kart zabezpieczających. Analiza SMART i firmware nie wykazała błędów, jednak podejrzewano uszkodzenie elektroniki lub pamięci EEPROM odpowiedzialnej za blokadę sprzętową. Wymiana elektroniki na identyczny model przywróciła pełną funkcjonalność dysku, co potwierdziło, że problemem była blokada sprzętowa aktywowana automatycznie po restarcie, prawdopodobnie z powodu uszkodzenia modułu sterującego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA