logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką pojemność powinna mieć obudowa dla głośnika 450W, 30cm?

piotrekb31 19 Paź 2006 19:04 2270 13
  • #1 3132990
    piotrekb31
    Poziom 10  
    Mam pytanie jak duża powinna być obudowa pod głośnik 450W o średnicy 30cm? ile litrowe powinno byc pudło?
  • #2 3133090
    Polu$
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Najpierw podaj podstawowe parametry t-s głośnika (Qts, Vas,Fs)
  • #3 3133161
    piotrekb31
    Poziom 10  
    Qts : 0.80
    Vas : 84
    fs : 28 Hz
  • #4 3138403
    Polu$
    Poziom 20  
    Tylko i wyłacznie obudowa zamknięta, ok 60...70l.
    Mógłbyś napisać jaki to głośnik (firma, symbol), bo wypada całkiem ciekawie w symulacji. Jeżeli możesz, to napisz jeszcze jaki ma SPL (dB) i moc RMS (to tak z ciekawości tylko, nie ma to wpływu już na obudowę).
  • #5 3139214
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    450 watt w glosniku 30 cm? mi sie wydaje to MOCNO przesadzone.
  • #6 3139913
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Polu$ napisał:
    Tylko i wyłacznie obudowa zamknięta, ok 60...70l.
    Mógłbyś napisać jaki to głośnik (firma, symbol), bo wypada całkiem ciekawie w symulacji. Jeżeli możesz, to napisz jeszcze jaki ma SPL (dB) i moc RMS (to tak z ciekawości tylko, nie ma to wpływu już na obudowę).

Polus. W jakim programie sprawdzasz te żeczy jak pojemność typ obudowy??
    Z góry dzieki za odpowiedz
  • #7 3139994
    Polu$
    Poziom 20  
    Ja używam (tak jak chyba większość) WinIsd. Oto link do ściągnięcia programu http://www.linearteam.org/download/winisdpro/winisdalpha.exe oraz link z opisem programu http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=21
    Bazę wielu głośników można ściągnąc tu na elektrodzie, nie chce mi już sie szukać gdzie :P ale jest duuuużo tego. A co do postu SzokalML`a, 450W to pewnie Pmax, lub jakieś inne niewiadomo z której choinki ściągnięte, dlatego pytalem o symbol i markę. Od razu widać że ten głośnik nadaje się tylko do obudowy zamkniętej, ze względu na wysoki parametr Qts (Qts > 0,5), dlatego Qtc będzie również wysokie, a co za tym idzie obudowa powinna być silnie wytłumiona, najlepiej kilkoma materiałami o roznej chłonności akustycznej.
  • #8 3140586
    kondzio85
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    witam.
    Polecam wszytkich poczatkujacym i zaawansowanym konstruktorom kolum program WinIsd.
    Przy jego pomocy zlożyłem 2 klumny na głośnikach Alpharda, i jestem bardzo zadowolony gdyz w tym programie mozemy ustalic wszelkie interesujące nas parametry kolum, niezależnie czy składamy 2-drożny zestaw albo subwoofer czy tube.
    A co do tych 450 watt to wiadomo że to tylko moc pmpo wię głośnik ma co najwyzej 200w.
    Pozdrawiam
  • #9 3141307
    Polu$
    Poziom 20  
    Moc PMPO dotyczy tylko wzmacniaczy, a tu chodzi pewnie o moc max, a z resztą, dopoki nie bedziemy wiedzieli co to za głośnik, to nie możemy nic na jego temat powiedzieć. Jezeli jest to głośnik typu jakieś SzoTBass, Bumserie czy inne nie wiadomo co, to i parametry T-S będą zapewne bezużyteczne, bo wziete nie wiadomo skąd. Producent może w sumie nawet podać jaką chce moc, nie przedstawiając oczywiscie szczegółów pomiaru. I całkiem mozliwe że ten właśnie głosnik wytrzyma nawet 1000W, tyle tylko że np. test trwał przez 1ms i był przeprowadzany sygnałem z np f=10KHz. Wiadomo ze podane parametry tego typu sa dla nas bezużyteczne, ale badziewne firmy wykorzystują niejako tę okazję jako chwyt reklamowy. Sa pewne normy (np. próba 100 godzin) i wiele renomowanych firm poddaje sie wlasnie takim testom, po ktorych moga rzetelnie umieścić owy napis 200W, 25Hz, czy 92dB.
    pozdrawiam...
  • #10 3144567
    piotrekb31
    Poziom 10  
    DANE TECHNICZNE : Wszystkie jakie posiadam do tego głośnika
    Typ membrany :
    - Polipropylenowa formowana ciśnieniowo IMPP
    Typ kosza :
    - Stalowy
    Rodzaj zawieszenia :
    - Gumowe ( guma butylowa )
    Typ :
    - Jednocewkowy
    Średnica głośnika :
    - 300 mm
    Odległość pomiędzy otworami montażowymi( od środka do środka ) :
    - 295 mm
    Wysokość głośnika :
    - 130 mm
    Głębokość montażowa :
    - 118 mm
    Średnica magnesu :
    - 140 mm
    Wysokość magnesu :
    - 30 mm
    Szerokość zawieszenia :
    - 12 mm
    Średnica membrany :
    - 250 mm
    Średnica cewki :
    - 51 mm
    Karkas cewki :
    - aluminiowy ( wentylowany )
    fs :
    - 28 Hz
    Qts :
    - 0.80
    Qms :
    - 3.25
    Qes :
    - 1.05
    Vas :
    - 84

Skok membrany :
    - 18 mm

Impendancja :
    - 4 ohm

Skuteczność :
    - 89 dB

Pasmo przenoszenia :
    - ( 29 - 3000 Hz )

Moc muzyczna :
    - 450 Watt

Moc znamionowa :
    - 220 RMS
  • #11 3144613
    Polu$
    Poziom 20  
    No to wygląda obiecująco, SPL też nawet dosyć dobry (89dB), ale nadal nie wiem(y) jakiej firmy jest i jaki ma symbol... (:?:)
  • #12 3147761
    piotrekb31
    Poziom 10  
    ALTRONIC
    A o symbolu nie mam pojęcia?
  • #13 3152101
    Polu$
    Poziom 20  
    Dziwne... jak mozesz nie miec, skoro masz dokładne parametry? Musi pisać gdzieś na magnesie.
  • #14 3185093
    piotrekb31
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc juz sobie poradziłem wszystko OK

Podsumowanie tematu

✨ Dla głośnika o mocy muzycznej 450W, średnicy 30 cm i parametrach Thiele-Small: Qts=0,80, Vas=84 l, fs=28 Hz, zalecana jest obudowa zamknięta o pojemności około 60-70 litrów. Wysoki parametr Qts (>0,5) wskazuje na konieczność silnego wytłumienia obudowy materiałami o różnej chłonności akustycznej. Moc PMPO 450W jest prawdopodobnie zawyżona, rzeczywista moc RMS wynosi około 220W. Skuteczność głośnika to 89 dB, impedancja 4 Ω, a pasmo przenoszenia 29-3000 Hz. Do symulacji i projektowania obudów rekomendowany jest program WinISD, który umożliwia precyzyjne określenie parametrów kolumn. Głośnik posiada membranę polipropylenową IMPP, gumowe zawieszenie butylowe, aluminiowy wentylowany karkas cewki oraz stalowy kosz. Marka głośnika to Altronic, jednak brak dokładnego symbolu modelowego. Ostatecznie autor poradził sobie z doborem obudowy na podstawie uzyskanych parametrów i wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA