logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyświetlacz Siemens C65 do komputera?

Dagory 19 Paź 2006 19:49 2662 7
REKLAMA
  • #1 3133181
    Dagory
    Poziom 2  
    Jako, ze GSM' owcy ( przepraszam za wyrazenie :) ) najlepiej znaja sie na tych sprawach, kieruje swoj problem do was. Posiadam wyswietlacz od siemensa c65 i chcialbym podlaczyc go pod kompa. Widzialem schematy jak podlaczac nokie 3100 ale do kolorowych wyswietlaczy nic nie znalazlem. Rozumiem, ze bedzie to zwiazane z programowaniem mikroprocesora ( przynajmniej tak mi sie wydaje). Czy moglibyscie mi pomoc?:?:
  • REKLAMA
  • #2 3134383
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Ze tak sie zapytam.. Po co chcesz podpinac do kompa sam wyswietlacz????
  • REKLAMA
  • #3 3136070
    Dagory
    Poziom 2  
    aby wykorzystac go np jako monitor stany dysku albo sciezek do winampa. Z samej estetycznej formy wydaje mi sie to niezlym wykorzystaniem. Oprocz tego mam jeszce kamere z tego samego siemensa i moze w przyszlosci tez bym ja wykorzystal.
  • #4 3136219
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    To zgłoś się do programistów a nie do "GSMowcow"
  • REKLAMA
  • #6 3137547
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Dagory napisał:
    Jako, ze GSM' owcy ( przepraszam za wyrazenie :) ) najlepiej znaja sie na tych sprawach, kieruje swoj problem do was. Posiadam wyswietlacz od siemensa c65 i chcialbym podlaczyc go pod komputera. Widzialem schematy jak podlaczac nokie 3100 ale do kolorowych wyswietlaczy nic nie znalazlem. Rozumiem, ze bedzie to zwiazane z programowaniem mikroprocesora ( przynajmniej tak mi sie wydaje). Czy moglibyscie mi pomoc?:?:

Najpierw musisz poszukać dokumentaji sterownika zamontowanego w LCD tak samo z kamerką też dokumentacja w dłoń (o ile jest publicznie dostępna) a później to już tylko Twoje umiejętności elektronika/programowanie i możesz na tym nawet filmy oglądać (o ile odświeżanie pozwoli ;) ).

A tak na serio to najpierw spróbuj podłączyć wraz z kompletnym opisem ten wyświetlacz od 3100 i jak Ci się to uda (o ile się uda), po tym będziesz miał już dostępne wszystkie odpowiedzi na swoje pytania ;)

A pytania powinny być bardziej skierowane do działy "Mikrokontrolery".
  • REKLAMA
  • #8 3160401
    Dagory
    Poziom 2  
    Wielkie dzieki, bardzo mi pomogliscie. Jestem bardzo wdzieczny. I przepraszam za zle umieszczenie tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy podłączenia wyświetlacza z telefonu Siemens C65 do komputera w celu wykorzystania go jako monitor do wyświetlania informacji, np. stanu dysku czy ścieżek z Winampa. Dyskusja wskazuje, że podłączenie samego wyświetlacza wymaga znajomości dokumentacji sterownika LCD oraz umiejętności programowania mikroprocesora. Zalecane jest poszukiwanie dokumentacji technicznej wyświetlacza oraz ewentualne porównanie z wyświetlaczem z Nokii 3100, dla którego schematy są bardziej dostępne. Wskazano również, że pytania dotyczące takiego projektu powinny być kierowane do działu mikrokontrolerów, gdyż realizacja wymaga zaawansowanej elektroniki i programowania. Podano linki do podobnych tematów i przykładów projektów wykorzystujących wyświetlacze LCD w niestandardowy sposób. Autor wyraził wdzięczność za pomoc i przeprosił za nieodpowiednie umieszczenie tematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA