logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ABIT AI7, Celeron D 2.66GHz – BIOS nie zapisuje OC po wyłączeniu zasilania, Vbat 0.33V

pan_k 19 Paź 2006 19:51 16050 29
REKLAMA
  • #1 3133187
    pan_k
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem (wydaje mi się) z trzymaniem ustawień przez BIOS. Zresztą sami oceńcie. A dzieje się tak, że gdy chce sobie podkręcić procesor to po wyłączeniu zasilania i ponownym uruchomieniu on nadal pracuje na standardowej prędkości, ale wystarczy tylko ponownie uruchomić komputer, wejść do BIOSu, wyjść z BIOS i procesor znów pracuje tak jak sobie zażyczę. Dodam, że gdy wchodzę do BIOS to ustawienia są takie jak sam ustawiłem, więc nie muszę nic zmieniać wystarczy, że tam wejdę. Wiem chyba nawet czemu się tak dzieje, ale nie wiem jak usunąć usterkę. A mianowicie na nowej bateryjce do płyty wszędzie pokazuje mi Vbat 0.33v…
    Info o komputerze:
    -płyta ABIT AI7
    -procesor CELERON D 2.66GHz.
  • REKLAMA
  • #2 3133217
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Napięcie baterii zmierz miernikiem.
  • REKLAMA
  • #3 3133238
    pan_k
    Poziom 11  
    Mierzyłem - lekko ponad 3V
  • REKLAMA
  • #4 3133312
    tronic1
    Spec od komputerów
    Czyli napięcie dobre.Zegar i data też się przestawia ? Zmierz napięcie między masą,obudową a zworką ClearCmos.
  • #5 3133664
    pan_k
    Poziom 11  
    Wsztstkie ustawienia trzymaja tylko z tym procesorem się gubi. Tzn raz albo dwa też padły ustawienia FanEQ. I jak mam zmierzyc to napięcie: na włączonym/wyłączonym zasilaniu; jak maja być ustawione zworka??
  • #6 3133683
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zmierz przy wyłączonym,odłączonym od sieci 230V~.Zworki nie przestawiaj.Może jest nowsza wersja biosa ?
  • #7 3133804
    pan_k
    Poziom 11  
    -> według tego co pisza na stronie ABITa ma najnowszego BIOSa
    -> zmierzyłem napiecie ale na wyciągniętej zwrka i wyszło 2.94V
  • #8 3134041
    tronic1
    Spec od komputerów
    Dobrze by było gdybyś założył zworkę nie zamkniętą od góry i wtedy zmierzył napięcie.Ale podejrzewam że to może być taka przypadłość biosa a nie pamięci Cmos,bo datę na przykład zachowuje,To może spróbuj wgrać starszego biosa.Może zbyt wysoko podkręcasz ?
  • #9 3134791
    pan_k
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Dobrze by było gdybyś założył zworkę nie zamkniętą od góry i wtedy zmierzył napięcie.

Chyba nie jest to wykonalne. Zworka są całe zaizolowane plastikiem i na załóżonycz nie dostane sie do pinów... A wystarczyłóby spiecie pinów tym bolcem od miernika podczas mierzenia??

tronic1 napisał:
    Może zbyt wysoko podkręcasz ?

Tutaj może powinienem dodać jeszcze jedną rzecz. Bo procesor mam 2.66GHz a gdy w BIOSie mam ustawione na default on chodzi na 2.72GHz... Ale i ta predkość się gubi po odłączeniu zasilania. A może wina leży po straonie procesora:?:
  • #10 3135167
    Maska19
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam ja mniałem tez taki sam problem komputer działał mi jak była burza i po tym nie trzymał ustawień ja zrobiłem tak wgrałem odnowa biosa i od tej pory trzymał mniałem płyte abit an7 uquru
  • #11 3136114
    tronic1
    Spec od komputerów
    Procesor nie jest winny. Są zworki otwarte u góry.
    Możesz końcówką przyrządu zewrzeć dwa właściwe piny.
    Zmień biosa, nawet na starszego.
  • #12 3138949
    pan_k
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Możesz końcówką przyrządu zewrzeć dwa właściwe piny.

Tak zrobiłem i wyszło identycznie jak wcześniej (2.94V)

tronic1 napisał:
    Zmień biosa,nawet na starszego.

A co bys powiedział na reinstalacje do tej samej wersji?? Czy lepiej od razu na lekko starszy??
  • #13 3138971
    tronic1
    Spec od komputerów
    Lepiej chyba wgrać poprzedni bios,numerek niższy.Powtórne wgranie tego samego biosa może nie przynieść spodziewanych rezultatów.Błąd może być w samym biosie (programie).
  • #14 3286200
    pan_k
    Poziom 11  
    Witam. Przez jakiś czas nie ciągnąłem tematu bo po prostu nie chciało mi się bawić z BIOSem. Ale doszedłem do wniosku : czemu nie :D! Tylk jeszcze pytanie co do samej zmiany:
    Bo z tego co wiem przed zmianą BIOSa musi być pamięć CMOS wyczyszczona. No i zegar procesora powinien mieć standardową prędkość. I tu mam problem bo ( jak wcześniej opisałem) gdy w BIOSie mam ustawienia CPU "Auto detect" to po wejściu i wyjściu z BIOSa procek pracuje na 2.72GHz (a po wyczyszczeniu pamięci CMOS muszę wejść do BIOSa)...
    Mam nadzieję, że nie namieszałem zbyt mocno :D
  • #15 3286551
    tronic1
    Spec od komputerów
    Na 2.72GHz,czyli w zasadzie nominał.Everestem możesz sprawdzićw zakładce przetaktowanie o ile jest zmieniona w stosunku do nominału szyna FSB.Kiedyś miałem podobny problem z Abitem BH-6.W CPU Soft Menu FSB ustawiona na 100MHz (nominał dla P III ) po odłączeniu zasilania z sieci FSB ustawiała się na 66MHz.Wymiana baterii na nową nic nie dała.Założyłem baterię używaną z innej płyty a na tą inną założyłem tą nową baterię.Obie płyty pracują prawidłowo do dzisiaj (BH-6 pracuje u mnie na warsztacie).
  • REKLAMA
  • #16 3287949
    pan_k
    Poziom 11  
    No nie zupełnie "nominał"... 0.06GHz to może żadna różnica jeżeli bierzemy pod uwagę wydajność ale jakby nie patrzeć jest to przetaktowanie procka bo powinien pracować na 2.66 a jest 2.72 i zastanawiam się czy mój pan komputer nie zacznie się burzyć przy zmianie BIOSa o te 0.06GHz...
    A tak w ogóle to czemu pamięć CMOS musi być wyczyszczona??? Co się może (i dlaczego) stać jeżeli będę próbował zmieniać BIOS na przetaktowanym prock???
    A może wystarczy że nie będę ingerował w ustawienia BIOS a przetaktowany procek nie będzie przeszkadzał...?
    I w ogóle to opłaca się ryzykować...? Jak duże istnieje ryzyko porażki??
  • #17 3288066
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Jak padnie zasilanie podczas zmiany to po biosie. Trzeba szukać nowej kości i wsadzić (jeśli nie jest wlutowana w pcb).
  • #18 3288147
    tronic1
    Spec od komputerów
    Dlatego pisałem żebyś Everestem sprawdził z jaką częstotliwością pracuje FSB.Nie zawsze pracuje z nominalną,nie raz są odchyłki i stąd może być te 0.06GHz.Jeśli tak jest to należy to uznać za nominał.
    Przy takim przetaktowaniu nie ma niebezpieczeństwa przy zmianie biosa.Zaleceniem producenta jest aby bios był ustawionu na Default ale już nie raz flashowałem biosa bez domyślnych ustawień i nie byo żadnego problemu.Problemem może być niewłaściwa wersja biosa lub zanik zasilania podczas flashowania.
  • #19 3375316
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam!
    Postanowiłem napisać, ponieważ problem , z którym ostatnie się borykałem, jest do złudzenia podobny do tego tutaj, ale zacznę od początku.
    Mój sprzęt to ABIT NF7 S v 2.0 barthon 2500, RAM dual 2G Corsair, zasilacz Fortron 300 BT.
    Pewnego dnia przy starcie komputera, zauważyłem iż procesor jest ustawiony na 1100 a szyna dual ramu na 200.
    Zdziwiony "odwiedziłem" biosa i jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się że procesor jest rozpoznawany prawidłowo, a szyna zamiast 166x 11 taktowana jest jako 100x11. Nie wspomnę ile razy flashowałem biosa na starszy nowszy itp, można by z tego złożyć jakąś duuużą liczbę :). Niestety efekt był żaden. Nawet podmieniłem zasilacz bez efektu. Utarło już się i nawet nauczyłem kobietę ,że przy odpalaniu komputera trzeba wejść do biosu i bez żadnych zmian wcisnąć F10 i wszystko było ok, do następnego uruchomienia komputera. Przy restartowaniu zachowywał się zupełnie normalnie i nie było potrzeby wchodzić do biosu. Wszystkie czynności jakie wykonywałem utwierdzały mnie w przekonaniu , że pada mi płyta i trzeba czekać aż umrze, co stało się w końcu kiedy stwierdziłem ze zrobię clear cmos. Po tej operacji komputer już się nie podniósł.
    Reasumując :
    1 Pomiary napięć
    2 Zmiana zasilacza
    3 Flashowanie biosu
    4 Wymiana baterii (z dobrej na świeżą:))
    Diagnoza:
    Przyczyną moich nieszczęść okazał się zasilacz, w którym napięcie st-by było niestabilne, przy pomiarach ok ale w momęcie startu na chwilę spadało do 3,93V, miałem po prostu pecha że dwa zasilacze miały tę samą wadę i trudno było czepiać się napięć, biorąc za pewnik nowy zasilacz. To uczy pokory i tego że nawet nowy zasilacz może nie być całkiem ok pomimo, iż firmowy. Polecam mierzyć pod obciążeniem wszystkich wyjść ażeby mieć pewność co do sprawności zasilacza.
    Tutaj uwaga jeszcze jedna ważna rzecz.
    Po naprawie wszystkich uszkodzeń zasilacza wymianie elektrolitów, (szczególnie tego na +5Vsb) włożyłem pamięć, proce i przy próbie odpalenia płyty usłyszałem jeden długi sygnał i dwa krótkie. Wg producenta biosu oznacza to : "Błąd parzystości pamięci ram". Uwaga niekt o tym nie pisał na forum i dlatego uznaję za ważne napisać o tym w tym poście. SYgnał ten oznacza również brak, lub błąd karty w złączu AGP, o czym nikt nie raczył napisać. Inne płyty po prostu wstają bez karty i to może zmylić. Znów namęczyłem się z biosem nie wspomnę ile aż mnie oświeciło i pomyślałem, że może jednak włożę kartę do złącza. Ech albo ja taki durny albo nie potrafię czytać:) . Na szczęście wszystko dobrze się skończyło, dziś piszę właśnie z tej platwormy i mam nadzieję jeszcze chwilę na niej popracować.
    Pozdrawiam
  • #20 3687001
    pan_k
    Poziom 11  
    Witam! Przede wszystkim wielkie dzięki wszystkim za próby pomocy;). Wszystko wypróbowałem ale.... niestety nic nie pomogło. Ostatnio jednak przyszedł mi jeden pomysł do głowy: wirus.... Co o tym myślicie??? Możliwe że to jakiś wirus mi miesza w BIOSie?? I przede wszystkim jak to sprawdzić??? Są jakieś skanery antywirusowe do BIOS???
    Czekam na opinie....
  • #21 4170137
    KrysB.
    Poziom 12  
    pan_k"Witam! Przede wszystkim wielkie dzięki wszystkim za próby pomocy;). Wszystko wypróbowałem ale.... niestety nic nie pomogło. Ostatnio jednak przyszedł mi jeden pomysł do głowy: wirus.... Co o tym myślicie??? Możliwe że to jakiś wirus mi miesza w BIOSie?? I przede wszystkim jak to sprawdzić??? Są jakieś skanery antywirusowe do BIOS???"
    Raczej mało prawdopodobne, choć nigdy niczego nie można wykluczyć. Jednak szczerze w to wątpię!

pgibson może mieć rację, problemem może być za bardzo obciążona linia zasilania odpowiedzialna za sygnał PowerOn :?:. Jak wiadomo komputer pobiera więcej energii przy starcie, więc w mocno obciążonej linii może dojść do znaczącego spadku napięcia. Wcale nie musi oznaczać to uszkodzenia zasilacza a nadmierne obciążenie którejś z linii zasilania, co powoduje spadek bądź wahanie napięć na tej jak i innych liniach napięcia.
  • #22 4172773
    bzygfryd
    Poziom 14  
    Ja bym nie upatrywał tutaj problemu po stronie zasilania, a tym bardziej jakiegoś wirusa:)
    Opisz jeszcze raz dokładnie jak podkręcasz tego proca? Krok po kroku. Czy jak wchodzisz do biosu,przestawisz fsb i zatwierdzisz zmiany to komp rusza z nowymi ustawieniami?
    Nie bardzo rozumiem twoje słowa wejść do biosu i wyjść.
    Zakladam tak:
    1 Odpalasz komputer i widzisz,ze proc pracuje standardowo na 2,66(2,72)
    2 Nie odpalasz systemu tylko wchodzisz od razu do bios
    3 przestawiasz fsb na wyższą wartość
    4 robisz save! and exit po czym komp resetuje sie i wchodzi na nowe ustawienia powiedzmy 3GHz i system odpala sie ok?
    Po tym jak odpalisz kompa podkreconego i wgra ci sie system sprawdz dokladnie w everescie jakie masz taktowanie.

Czy jak klikniesz uruchom ponownie to czy procek nadal po zresetowaniu odpala sie podkręcony na 3GHz?

Pisze to dlatego,ze nie raz może byc tak ,że po rzekomym przestawieniu fsb komp nadal pracuje na standardowym fsb,a po wejsciu do bios pokazuje cos innego tak więc dokladnie sprawdź czy rzeczywiście ten procek jest podkrecony.Dokładnie to sprawdzisz np za pomocą programu everest.
    Być może w ogóle fsb sie nie zmienia i nie ma żadnego podkręcania.
    Oczywiście to tylko przypuszczenie,ale kilka razy już mialem do czynienia z biosami "robiącymi sobie jaja". Pozdrawiam

Aha napisz na ile podkręcasz tego proca???
  • #23 4173744
    pan_k
    Poziom 11  
    bzygfryd napisał:
    Ja bym nie upatrywał tutaj problemu po stronie zasilania, a tym bardziej jakiegoś wirusa:)

Co do zasilacza to jestem na 99,99% pewien, że to nie jego wina. Co do wirusa, to w życiu się nie spotkałem z czymś takim, ale w necie przeczytałem, że sie zdarza. Niestety nie wiele więcej, prócz tego że sie zdążają wiry w BIOSie nie piszą....

bzygfryd napisał:
    Opisz jeszcze raz dokładnie jak podkręcasz tego proca? Krok po kroku. Czy jak wchodzisz do biosu,przestawisz fsb i zatwierdzisz zmiany to komp rusza z nowymi ustawieniami?
    Nie bardzo rozumiem twoje słowa wejść do biosu i wyjść.
    Zakladam tak:
    1 Odpalasz komputer i widzisz,ze proc pracuje standardowo na 2,66(2,72)
    2 Nie odpalasz systemu tylko wchodzisz od razu do bios
    3 przestawiasz fsb na wyższą wartość
    4 robisz save! and exit po czym komp resetuje sie i wchodzi na nowe ustawienia powiedzmy 3GHz i system odpala sie ok?
    Po tym jak odpalisz kompa podkreconego i wgra ci sie system sprawdz dokladnie w everescie jakie masz taktowanie.

Czy jak klikniesz uruchom ponownie to czy procek nadal po zresetowaniu odpala sie podkręcony na 3GHz?

Wygląda to tak:
    1) Włączam kompa
    2) Naciskając Del wchodzę do BIOSu
    3) Podkręcam FSB, nie ważne o ile, dalszy scenariusz jest i tak taki sam!
    4) Zmiany zapisuję (SAVE & EXIT)
    5) Restart kompa i wszystko cacy! Pamięć i procesor są podkręcone. Sprawdzałem w wielu programach, również EVERESTem. Wszytko jest OK!
    6) Zamykam kompa (obojętnie w jakim sposób)
    a) bez wyłączania zasilania, Włączam komputer i nadal wszystko jest spox! Nic się nie miesza również gdy daje Uruchom ponownie.
    b) Po Zamknięciu systemu wyłączam zasilanie: Po ponownym uruchomieniu systemu zarówno procesor, jak i pamięć pracują tak jakby nic nie było podkręcone! Chyba, że przed załadowaniem systemu nacisnę Del, wejdę do BIOSu i po prostu z niego wyjdę używając opcji EXIT (Bez SAVE!!!) Nic nie muszę zmieniać, Nie muszę szperać po żadnych opcjach itp. Musze tylko wejść do BIOSu i z niego wyjść!!!

bzygfryd napisał:
    Aha napisz na ile podkręcasz tego proca???

Nie wiem czy to ma znaczenie, bo ile bym nie podkręcił scenariusz wydarzeń jest identyczny!!! Ale procesor Ogólnie mam podkręcony z 2,66GHz na 3,2GHz. Jak potrzebuję szybszego proca to po prostu przed uruchomieniem kompa wchodzę i wychodzę z BIOSu...
  • #24 4173959
    bzygfryd
    Poziom 14  
    Teraz już dokladnie wiemy o co chodzi.
    Powiem szczerze,że to dziwna przypadłość.
    Dziwne,że po włączeniu kompa na planszy startowej pokazuje ci standardowe taktowanie,a jak wejdziesz tylko do bios i z niego wyjdziesz bez save to fsb nagle sie przestawia!.Dla mnie to jakaś bzdura.
    Nie spotkałem się z czymś takim,aby fsb bez save nagle się zmieniło!
    Jedyne to co można rzeczywiście doradzić to zmiana bios!
    Oczywiście zmień bios na ustawieniach defaultowych czyli wtedy jak procek bedzie chodził na 2,66.
    Tylko jak bedziesz zmieniał bios dokładnie go dobierz ze strony producenta odpowiednio do PCB i revision płyty!
    Zajżyj jeszcze na jakies forum producenta,może rzeczywiscie twoja płyta ma takie dziwne zachowania np jakaś seria z którymś revision.
  • #25 4175547
    pan_k
    Poziom 11  
    FSB się nie zmienia!!!! Jak wchodzę do BIOSu to jest takie jak wcześniej ustawiłem. To wygląda tak jakby po wyłączeniu zasilania i ponownym jego włączeniu i włączeniu kompa BIOS nie sprawdzał swoich ustawień FSB tylko ustawiał taktowanie procesora na jego fabryczne.... Wiem że brzmi to bardzo dziwnie ale tak to wygląda....
    Ale moim zdaniem to i tak nie jest we wszystkim najdziwniejsze... Najbardziej mnie dziwi, że jak ustawię FSB default po włączeniu systemu on się przetaktowywuje sam na 2,72GHz!

Też mam podejrzenia co do felernej serii płyty, a to dlatego, że pisze o tym problemie już na którymś forum z kolei. Na jednym forum odpisał mi koleś z Włoch, że ma identyczny problem z zapytaniem czy ja sie z nim uporałem. Na forum amerykańskiej strony ABITa tez ktoś pisał o identycznym przypadku (niestety temat był z przed kilku lat i zanim zebrałem się na odświeżenie go już znikł).
    Pisałem kilka e-maili do ABITa ale na żaden nikt nigdy mi nie odpowiedział. Myślę jeszcze do nich zadzwonić ale jak na razie jakoś nie mogę się zebrać ;)
  • #26 4176262
    bzygfryd
    Poziom 14  
    Teraz nie bardzo już rozumiem?
    Może zadam krok po kroku pytanie:
    Uruchamiasz defaultowo kompa czyli 2,66(2,72)
    Zmieniasz w biosie fsb klikasz save and exit
    po zresetowaniu na pierwszej planszy pojawia się załóżmy 3,2GHz
    Wchodzisz do systemu po czym patrzysz w everescie i jest rzeczywiscie 3,2GHz
    Klikasz "wyłącz komputer".
    Po wyłączeniu ponownie go uruchamiasz
    I co wtedy? Pierwsze pytanie: Czy na pierwszej planszy przed wejsciem do biosu jest 2,66(2,72GHz) czy nadal jest 3,2GHz.
    Drugie pytanie: Załóżmy,że po ponownym uruchomieniu na pierwszej planszy jest 2,66(2,72GHz) po czym wchodzisz do bios podkrecasz proca poprzez zmiane fsb (tak by było 3,2GHz), wychodzisz bez save(tak jak wcześniej napisałeś) I co jest po wgraniu systemu 3,2GHz czy 2,66(2,72)GHz???

Cytat:
    FSB się nie zmienia!!!! Jak wchodzę do BIOSu to jest takie jak wcześniej ustawiłem. To wygląda tak jakby po wyłączeniu zasilania i ponownym jego włączeniu i włączeniu kompa BIOS nie sprawdzał swoich ustawień FSB tylko ustawiał taktowanie procesora na jego fabryczne....
    Sam wczesniej napisałeś,że po wyłączeniu kompa i ponownym jego włączeniu rzeczywiście są ustawienia defaultowe,ale chodzi mi o coś zupełnie innego!
    Jak to jest możliwe by po uruchomieniu kompa pokazywał on 2,66(2,72GHz),a po tym jak wejdziesz do bios i wyjdziesz bez save nagle komp był podkręcony. Z tego wynika,że jak wchodzisz do bios i z niego wychodzisz bez save to płyta zmienia fsb. musi je zmienić skoro po włączeniu systemu jest 3,2GHz.
    Coś ,albo sie nie rozumiemy,albo coś źle wytłumaczyłeś.

Co do uruchamiania na 2,72 to nie jest takie istotne. Wiele płyt nie ustawia fsb tak jak powinno.Czyli możliwa jest minimalna rozbierzność,choć w twoim wypadku to już całe 6GHz.
  • #27 4176861
    pan_k
    Poziom 11  
    bzygfryd napisał:
    Teraz nie bardzo już rozumiem?
    Może zadam krok po kroku pytanie:

Prościej jak Wyżej już chyba nie umiem...
    Ale jaszcze raz powtórzę:
    Po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania tak jakby BIOS nie zczytywał swoich ustawień FSB tylko ustawia taktowanie procesora na defaultowe ze zmianą , że tak powiem, fizyczną FSB, ale bez zmiany ustawień w BIOSie FSB!

I niech mnie kolega nie pyta jak to możliwe, bo gdybym to wiedział to zapewniam Cię, że na pewno bym tutaj o tym nie pisał!

bzygfryd napisał:
    Co do uruchamiania na 2,72 to nie jest takie istotne.

6GHZ (?)
    Jeżeli dobrze umiem liczyć to 60MHz...
    No ale jakby nie było to i tak jest chyba spore przetaktowanie...
    Jeszcze parę słów co do tego przetaktowania.
    To jest tak, że jak ustawiam FSB na defaul to ono od razu ustawia się na 136MHz zamiast 133MHz.
    Ale po wyłączeniu zasilania obojętnie jakie by nie było ustawione taktowanie procesor przestawia się na 2,66GHz!
    I wszystkie programy pokazują FSB na 133MHz pomimo, że w BIOSie jest ustawione jakieś tam inne...
  • #28 4177108
    bzygfryd
    Poziom 14  
    Jak bym nie chciał pomóc to bym się nie pytał ponownie.
    Niestety ciężko jest się dogadać "na papierze".
    Z tego co zrozumiałem komputer pracuje po włączeniu na 2,66GHz,a w Biosie pokazuje coś innego. Z takimi przypadłosciami miałem do czynienia na róznych płytach.
    Często płyty jeżeli nie mogą wystartować na podkręconym procku powracają do ustawień defaultowych.
    Również przy podkręconym sprzęcie może być tak jak wcześniej napisano- przeciążona linia power on. Płyta nie chce się włączyć i przestawia się na default.

Powiem tak. Jak podkręcasz procek to niestety wiele razy płyta może pracować niestabilnie. Takie są wady podkręcania!
    Moim zdaniem twój procesor nie bardzo nadaje się do podkręcenia.
    Nie ważne,że chodzi po pierwszym resecie,później niestety płyta już nie może go odpalić przetaktowanego i powraca do defaultowych ustawień. W twoim przypadku płyta powraca do default,a w innych przypadkach płyty w ogóle nie wstają lub "piszczą". Kilkakrotnie podkręcałem właśnie celerona D taktowanego na 2,66 i z moich doświadczeń wynika jedno. Trzeba mieć odpowiednią serię procesora.
    Myślę,że nie ma co dalej pisac na ten temat. Jeżeli komp na standardowych ustawieniach chodzi to wszystko z płytą jest OK.
    Niestety zarówno twój proc jak i płyta nie nadaja sie za bardzo do podkręcenia stąd problemy. Radzę dokupić jakiegoś pentiaka powiedzmy 3,2GHz i będzie 100razy lepiej. Pozdrawiam
  • #29 4177365
    marcin5ta
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Nie zaszkodzi jednak wymienić bateryjki w BIOSIE. Napięcie bateri powinno się mierzyc podczas jej obciażenia np. rezystorem 1k, poniewaz podczas obciażenia baterii napięcie spada tym bardziej, im większy prąd z niej jest pobieramy. Im bardziej rozładowana bateria, tym większy spadek napięcia.
  • #30 4177802
    pan_k
    Poziom 11  
    =>bzygfryd
    Nie chcę być niewdzięczny, ale jakby kolega uważnie czytał moje odpowiedzi to by kolega wiedział, że wszystko wygląda tak samo nie tylko wtedy gdy procesor mam podkręcony o te 600MHz ale także gdy podkręcę go o np 80MHz, lub nawet gdy przetaktuje na niższą częstotliwość...

=>marcin5ta
    Jak wyżej... Niech kolega dobrze sie zapozna z tematem i okaże się, że kolegi post nic nie wnosi w temat...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ABIT AI7 z procesorem Celeron D 2.66GHz, gdzie BIOS nie zapisuje ustawień podkręcania (OC) po całkowitym wyłączeniu zasilania. Po restarcie komputera ustawienia OC znikają, a procesor działa na standardowej częstotliwości, mimo że w BIOSie ustawienia pozostają zapisane. Po wejściu do BIOSu i wyjściu bez zmian, podkręcenie zaczyna działać. Pomiar napięcia baterii CMOS wykazał około 2.94-3V, co jest prawidłowe, więc problem nie leży w baterii. Podejrzewano błędy BIOSu, zalecano wgranie starszej wersji BIOSu oraz czyszczenie pamięci CMOS przed aktualizacją. Dyskusja wykluczyła uszkodzenie procesora i zasilacza. Możliwe przyczyny to specyficzne zachowanie BIOSu lub płyty (np. problem z linią zasilania PowerOn lub wadliwa seria płyty). Próby reinstalacji BIOSu i zmiany wersji nie przyniosły rozwiązania. Wskazano, że płyta może przywracać ustawienia domyślne, jeśli nie może stabilnie uruchomić się z podkręceniem. Nie potwierdzono obecności wirusa w BIOSie. Zalecenia obejmują dokładne dobranie wersji BIOSu do rewizji płyty, sprawdzenie napięć pod obciążeniem, a także konsultacje na forach producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA