logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić domyślne taktowanie magistrali na ABIT KV7 po zmianie?

Mattia_T 27 Gru 2007 00:14 3863 22
REKLAMA
  • #1 4626792
    Mattia_T
    Poziom 10  
    Witam. Mój komputer posiada następującą konfigurację jeśli chodzi o procesor i płytę:

CPU: AMD ATHLON XP 2500+
    PŁYTA: ABIT KV7 (VIA KT600-8237)

Ostatnio chciałem zmienić częstotliwość magistrali ze 166 MHz do 200 MHz.
    Niestety po zmianie bios w ogóle nie startuje. Próbowałem resetować bios lecz to nic nie daje. Czy jest może możliwość ustawienia zworką domyślnego taktowania magistrali ? Proszę o pomoc.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 4626840
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Jakie masz chłodzenie? Masz jakieś radiatory na pamięciach, albo przynajmniej dobrze chłodzoną obudowę? Podkręcałeś stopniowo, czy od razu do 200? Zmieniałeś napięcia? Napisz jakie masz pamięci, chłodzenie procesora i zasilacz.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • REKLAMA
  • #3 4626864
    Mattia_T
    Poziom 10  
    holcer napisał:
    Jakie masz chłodzenie? Masz jakieś radiatory na pamięciach, albo przynajmniej dobrze chłodzoną obudowę? Podkręcałeś stopniowo, czy od razu do 200? Zmieniałeś napięcia? Napisz jakie masz pamięci, chłodzenie procesora i zasilacz.
    Pozdrawiam
    Holcer

Jeśli chodzi o pamięć to mam Geil PC3200 400MHz DDR z radiatorami; podkręcałem stopniowo, mnożnik zmieniłem z 11.5 na 12.5.

Zasilacz 350 W , a procesor ma w podstawce copershima oraz radiator z wiatrakiem.
  • #4 4626893
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    model 2500+(333) na 400MHz ?? i po resecie biosu system nie botuje ?
    takie rzeczy to 15-30-MHz ale nie ponad 50 :) Jeśli faktycznie nie botuje po resecie, zdejmij radiator i obejrzyj procesor czy przeżył.
  • REKLAMA
  • #5 4626903
    holcer
    A kondensatory na płycie sprawne? Nie są wylane, ani wybrzuszone? Czasami, jeśli masz "lipne", chińskie kondensatory (Abit parę lat temu zasłynął serią płyt na tanich kondensatorach, które dawały czadu przy podkręcaniu) to przy overclocking'u można je "dobić". Podaj PEŁNĄ konfigurację i markę zasilacza, bo 350 od ModeCom'a, to zupełnie co innego niż 350 od Chieftec'a i może po prostu zasilacz nie daje rady uciągnąć całego sprzętu i O/C.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #6 4626919
    Mattia_T
    Poziom 10  
    holcer napisał:
    A kondensatory na płycie sprawne? Nie są wylane, ani wybrzuszone? Czasami, jeśli masz "lipne", chińskie kondensatory (Abit parę lat temu zasłynął serią płyt na tanich kondensatorach, które dawały czadu przy podkręcaniu) to przy overclocking'u można je "dobić". Podaj PEŁNĄ konfigurację i markę zasilacza, bo 350 od ModeCom'a, to zupełnie co innego niż 350 od Chieftec'a i może po prostu zasilacz nie daje rady uciągnąć całego sprzętu i O/C.
    Pozdrawiam
    Holcer

Kondensatory są w porządku a dokładna specyfikacja zasilacza to dokładnie nie 350 a tracer mgb 450
  • #7 4626951
    Mery84
    Ocena: 271
    Zasilacz to nieporozumienie. Firmowe 350W lepiej sobie poradzi z tym sprzętem niż tracer 450W (tracer 1000W będzie o kant d**y rozbić bo to nadal będzie Tracer).
    Musisz iść za radą Pytonga i sprawdzić czy procesor się nie ufajczył.
    Twój Athlon to jak się nie mylę Barton. Czyli 11x166=1826MHz. Z tego co piszesz ustawiłeś 12,5. czyli miałeś 12,5x166=2075MHz. Niestety jeśli zostawiłeś 12,5 i zrobiłeś FSB 200MHz dostałeś 12,5x200=2500MHz. Nie sądzisz że trochę przesadziłeś??
  • #8 4626985
    holcer
    Sądzę, że skoro podkręcał procesor stopniowo i nie było objawów przegrzewania sie - jak rozumiem kolega nie podkręcał bezmyślnie procesora, tylko po każdym OC sprawdzał komputer testując go jakimś programem obciążającym procesor i monitorując temperatury - to raczej procesor powinien przeżyć takie podkręcanie.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #9 4627019
    Mery84
    Z tego co pamiętam to Bartony to dobre procesory z nieprzeciętnym o/c. Niestety sprawdzić nie zaszkodzi.
    Stopniowe podkręcanie owszem ale przeskok FSB z 166 na 200 od razu to troche duży skok. Jeśli przy tym faktycznie mnożnik pozostał wysoki jak sugeruję wyżej to wyszedł z tego spory wynik. Może za spory dla twojego procesora to wkońcu podniesienie mu taktowania o prawie 700MHz.
    Druga sprawa to wraz ze zmianą FSB zmieniło się prawdopodobnie taktowanie pamięci RAM. Możliwe że to ram nie podołał taktowaniom.
    Jeśli autor ma możliwość to wskazane sprawdzić płytę główną z innym procesorem (od kolegi?) oraz inne pamięci.
  • #10 4627022
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam!
    Po pierwsze odpowiedź, ta płyta nie posiada przełączników do FSB domyślnego.
    Bios bardzo dobry do OC.
    Bartony 2500 bezstresowo znoszą zmianę ze 166 na 200 MHz.
    Jeśli podnosiłeś FSB ale nie dokonałes zmiany dzielników PCI i AGP tam należy szukać uszkodzenia-pamięci, karta graficzna.
    I OC zawaliło się dopiero przy mnożniku 12,5?
    Pozd.
  • #11 4627844
    Mattia_T
    Poziom 10  
    Interno napisał:
    Witam!
    Po pierwsze odpowiedź, ta płyta nie posiada przełączników do FSB domyślnego.
    Bios bardzo dobry do OC.
    Bartony 2500 bezstresowo znoszą zmianę ze 166 na 200 MHz.
    Jeśli podnosiłeś FSB ale nie dokonałes zmiany dzielników PCI i AGP tam należy szukać uszkodzenia-pamięci, karta graficzna.
    I OC zawaliło się dopiero przy mnożniku 12,5?
    Pozd.

Witam było tak jak wcześniej napisałem zmian dokonywałem stopniowo również odnośnie taktowania pamięci. Zapaść nastąpiła przy mnożniku 12,5.
    Sprawdziłem procesor nie ma żadnych oznak spalenia , no chyba że jakaś wewnętrzna struktura uległa awarii. Podłączyłem też inny zasilacz MODE COM FEEL 350ATX, zmieniałem też kartę graficzną jednak bios nadal się nie uruchamia.
    Nie mam możliwości sprawdzenia płyty głównej, oprócz serwisu :) a znając życie pewnie doprowadziłem do tego że padła. Trudno dzięki wszystkim za pomoc i cierpliwość .
    Pozdrawiam.
  • #12 4627985
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Próbowałem resetować bios lecz to nic nie daje
    Możesz napisać jak to zrobiłeś ?, bo jak znam życie, to większość ludzi robi to nieprawidłowo. Podstawowy błąd to nieodłączanie kabla od zasilacza !.
    I zworkę Clear Cmos przekładamy na trochę dłużej - w mojej praktyce bywało, że trzeba było nawet 30 min. poczekać. Czasem pomaga wyciągnięcie procesora z gniazda. Wiem, że to wygląda może dziwnie, na jakieś sztuczki magiczne, ale faktycznie kilka razy zadziałało.
    Pozdrawiam :D
  • #13 4628088
    Mattia_T
    Poziom 10  
    Lzep napisał:
    Cytat:
    Próbowałem resetować bios lecz to nic nie daje
    Możesz napisać jak to zrobiłeś ?, bo jak znam życie, to większość ludzi robi to nieprawidłowo. Podstawowy błąd to nieodłączanie kabla od zasilacza !.
    I zworkę Clear Cmos przekładamy na trochę dłużej - w mojej praktyce bywało, że trzeba było nawet 30 min. poczekać. Czasem pomaga wyciągnięcie procesora z gniazda. Wiem, że to wygląda może dziwnie, na jakieś sztuczki magiczne, ale faktycznie kilka razy zadziałało.
    Pozdrawiam :D

Odłączałem zasilacz i fakt zworkę wyciągałem na kilkanaście sekund, ale później (wyciągnąłem baterie, poodłączałem zasilanie podzespołów) - na dłuższy okres czasu i to też nic nie dało po prostu BIOS w ogóle się nie uruchamia.
  • #14 4628095
    Mery84
    Lzep ma rację. Miałem mobo ostatnio Epoxa na reanimacjach i zrobilem Clear CMOS ale komp zimny. Dopiero pozbawienie go bateryjki na całe popołudnie i ożył.
  • #15 4629118
    Mattia_T
    Poziom 10  
    Niestety, przestawiłem zworkę Cleaar CMOS, wyjąłem baterie na długi okres czasu i nadal ciemność.
  • #16 4629155
    holcer
    Czyli zasilacz odpada - piszesz, że już próbowałeś na innym. Pamięci raczej też - Geil'e się dobrze kręcą i raczej by takiego numeru nie zrobiły... Zostaje więc płyta gł i procesor. Masz możliwość sprawdzenia procesora n innej płycie? Np. u kolegi, albo na innym domowym komputerze? Jeśli nie pójdzie - prosta sprawa - przedobrzyłeś z O/C. Jeśli pójdzie - spaliłeś płytę. Jest jeszcze jedna opcja - jeśli jesteś pechowcem ;) - i procesor i płyta poszły do piachu, ale nie zakładajmy z góry najgorszego. Na razie pogłówkuj, czy masz gdzie sprawdzić procesor. W ostateczności idź z nim do jakiegoś serwisu komputerowego - może Ci łaskawie sprawdzą :).
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #17 4629309
    Pytong
    Poziom 32  
    Płyta wydaje jakieś z siebie dźwięki gdy zainstalowany masz jedynie sam procesor (z chłodzeniem rzecz jasna :P) bez peryferii (pamieci, grafik, kabli itd) :)
  • #18 4629377
    Mattia_T
    Poziom 10  
    Pytong napisał:
    Płyta wydaje jakieś z siebie dźwięki gdy zainstalowany masz jedynie sam procesor (z chłodzeniem rzecz jasna :P) bez peryferii (pamieci, grafik, kabli itd) :)

Jest jeden dłuższy sygnał powtarzany co kilka sekund (brak pamięci). Mam nadzieje ze jak już padła to tylko sama płyta :)
  • REKLAMA
  • #19 4630163
    Mery84
    Jeśli płyta wydaje dźwięki to już dobry znak.
  • #20 4630668
    Pytong
    Poziom 32  
    Mattia_T napisał:
    Jest jeden dłuższy sygnał powtarzany co kilka sekund (brak pamięci). Mam nadzieje ze jak już padła to tylko sama płyta :)

To zależy jaki bios. W "award" komunikat pamięci to jeden długi i 2 krótkie po czym następuje cisza :)
  • #21 4630994
    Mattia_T
    Poziom 10  
    Pytong napisał:
    Mattia_T napisał:

To zależy jaki bios. W "award" komunikat pamięci to jeden długi i 2 krótkie po czym następuje cisza :)

Bios mam "awarda" .
  • #22 4631484
    holcer
    Może w takim wypadku właśnie o procesor chodzi? Wiem, że to b. daleko idąca analogia, ale jeden długi sygnał, to tak jakby coś ważnego, czemu odpowiada po prostu 1 sygnał - jest pewnie w spisie na 1 miejscu ;) - np. CPU. Zgadzało by się to z podejrzeniem, że chodzi o płytę lub procesor, a skoro płyta wydaje odgłosy - żyje, to może chodzi o spalone CPU. Poszukaj na allegro najtańszego, używanego, działającego CPU pod tą płytę, bo chyba raczej o pożyczaniu mowy nie ma ;) inaczej chyba nie da rady sprawdzić czy to wina spalonego procesora, czy nie. Radzę też porozglądać się w google'ach za "słownikiem" pisków płyty gł. z biosem award'a.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #23 4734739
    Mattia_T
    Poziom 10  
    Witam trochę to wszystko zajęło ale sprawa wygląda tak, że procesor i płyta są w porządku natomiast pomogło ponowne zaprogramowanie kości BIOS; troszkę dziwna sprawa że akurat po overclockingu padł bios ale być może komuś się to przyda na przyszłość.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem AMD Athlon XP 2500+ i płytą główną ABIT KV7 (VIA KT600-8237). Po próbie podniesienia częstotliwości magistrali (FSB) z 166 MHz do 200 MHz oraz zwiększeniu mnożnika z 11,5 na 12,5 BIOS przestał się uruchamiać. Próby resetowania BIOS-u poprzez zworkę Clear CMOS, wyjmowanie baterii oraz odłączanie zasilania nie przyniosły efektu. Sprawdzono kondensatory na płycie, które były w dobrym stanie, a także wymieniono zasilacz na inny model (Tracer MGB 450 oraz ModeCom FEEL 350ATX). Procesor nie wykazywał widocznych uszkodzeń, a pamięci Geil PC3200 DDR z radiatorami były stopniowo podkręcane. Płyta wydawała sygnały dźwiękowe wskazujące na brak pamięci, co jest typowe dla BIOS-u Award. Ostatecznie problemem okazała się uszkodzona kość BIOS, którą pomogło ponownie zaprogramować. Dyskusja podkreśla ryzyko zbyt agresywnego podkręcania (FSB 200 MHz i mnożnik 12,5 dające 2500 MHz) oraz znaczenie prawidłowego resetu BIOS-u i diagnostyki komponentów takich jak procesor, pamięć, zasilacz i kondensatory na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA