logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźnione uruchamianie PC ABIT AI7, Celeron 2,66GHz, kody POST 8, 3, 0.1

pan_k 11 Sie 2007 23:23 966 5
REKLAMA
  • #1 4169257
    pan_k
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Zacznę od konfiguracji mojego PC:
    Płyta: ABIT AI7;
    Proc: Celeron 2,66GHz
    Zasilacz: BeQuiet 350W

Od wczoraj mam mały problem z uruchomieniem komputera. Wygląda to tak, że po włączeniu zasilania przez jakiś czas komputer nie reaguje na przycisk. Po kilku chwilach bez żadnego "Marudzenia" komputer robi co mu każę. Ciekawe jest to, że czas po jakim komputer "chce" się włączyć jjest proporcjonalny do czasu odłączenia zasilania, tak że najdłużej muszę czekać gdy chcę go uruchomić po nocy, a gdy po np jakimś kwadransie od wyłączenia zasilania chce znów uruchomić komputer bez problemu się włącza. Jeszcze jedna, myślę kluczowa sprawa. Płyta ma wyświetlacz Post Code. Niestety nie pamiętam co wyświetlał wcześniej, ale teraz gdy komp "śpi" wyświetla się kod 8. później na kilka chwil 3. po czym 0.1. i w tym momencie komputer jest gotowy do uruchomienia. Niestety nie udało mi sie nigdzie odnaleźć znaczeń tych kodów.
    Dodam jeszcze jedną rzecz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic606341.html#3375316
    Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale nadal nie uporałem się z problemem z tematu z linku....

Pewnie kilu osobom przyjdzie na myśl proste rozwiązanie: nie wyłączać zasilania od kompa. Ale jest to ominięcie problemu a nie jego rozwiązanie wiec dziękuję serdecznie za tego typu odp.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4169967
    krzyżak
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Obstawiam zasilacz.
    Sprawdź to co radzi kolega Marcin230.
    Pozdsrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4171718
    pan_k
    Poziom 11  
    Moje podejrzenie też na początku padło na zasilacz, a padnięte kondensatory płyty głównej przeszły mi przez myśl.

Kondy płyty wizualnie wyglądają na dobre.

Co do zasilacza to w spoczynku wychodzi z niego jedynie 5V StandBy i z przewodu Power On ok 3V. I jeżeli dobrze kminie to jakby to była wina zasilacza to jedynie na tych przewodach napięcie mogło by być niestabilne czy cóś. Zmierzyłem napięcie na przewodach i jest jak być powinno. Na zasilacz mam jeszcze ok 2,5 roku gwarancji to trochę szkoda mi zrywać plomb i zaglądać do niego...

Jeszcze kwestia Post Code. Mam ten manual tylko brakuje w nim, myślę kluczowego, kodu 8 (komp nie wstaje gdy na wyświetlaczu jest ten właśnie kod). No i zastanawiam sie czy przypadkiem kod 3 nie jest innym kodem od 03...
  • REKLAMA
  • #5 4171772
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    A sprawdzałeś napięcie dla 12V ?
  • #6 4171800
    pan_k
    Poziom 11  
    MarekSLU napisał:
    A sprawdzałeś napięcie dla 12V ?

Hmm jeżeli dobrze sie orientuje przy rozwartym przewodzie Power On od masy 12V nie powinno nigdzie się pojawiać.... Po zwarci PowerOn z masą (uruchomienie zasilacza) sprawdzałem napięcia jedynie na molexach jak na razie i są one stabilne.
REKLAMA