logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa 45 przeciętych ścieżek płyty głównej przy procesorze - jak to zrobić?

emil2011 13 Wrz 2011 13:28 7577 9
REKLAMA
  • #1 9922695
    emil2011
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam problem ponieważ odkręcając radiator z procesora przeciąłem ścieżki płyty głównej ok. 45 ścieżek. Czy jest możliwość naprawy tak dużej liczby ścieżek?

Na drugim zdjęciu widać miejsce zarysowania zaznaczone na czerwono (koło procesora) oraz jego kształt.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9922718
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    Na początek przeczyść to miejsce na PCB to będziesz wiedział ile ich jest ponieważ tylu co piszesz na pewno nie przerwałeś. Te kilka po prawej na pewno padło a co do łączenia to może ktoś się wypowie bo ja nie mam koncepcji
  • REKLAMA
  • #3 9922748
    emil2011
    Poziom 10  
    Za bardzo to ja się na tym nie znam lutowaniu i pojęciach elektronicznych więc proszę was o wypowiedzi taką prostszą polszczyzną.

Dodano po 1 [minuty]:

A z tym PCB to chodzi że Printed Circuit Board - płyta z połączeniami do montażu podzespołów elektronicznych?

Dodano po 1 [minuty]:

I jeszcze proszę o dokładny opis czynności które mam wykonać np: czym mam to wyczyścić bo nie chce pogorszcyć spraw?
  • REKLAMA
  • #4 9922769
    Pultan
    Poziom 30  
    Heh wystarczy jakiś wacik ze spirytusem. Jeśli nie znasz się na lutowaniu to radzę oddać płytę w ręce jakiegoś doświadczonego elektronika, poza tym do połączenia będzie tylko kilka ścieżek na pierwszym zdjęciu (prawa strona rysy). Płyty są lakierowane więc na pewno straty się są zbyt duże
  • Pomocny post
    #5 9922795
    leszko84
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Trzeba zdrapać lakier jakimś nożem, najpepiej takim do tapet i nie ostrą stroną tylko tą krawędzią, którą się łamie. Zdrapać tak, by były widoczne miedziane ścieżki ale też bez przesady, żeby ich nie uszkodzić bardziej.. Następnie smaruje się pastą lutowaniczą i przejeżdża lutownicą kolbową oporową (nie transformatorową!!) z nałożoną na grot cyną. Powinno się wszystko ładnie połączyć. Potem czyści się i lakieruje. Prościej się nie da.
  • REKLAMA
  • #6 9922799
    emil2011
    Poziom 10  
    A właśnie zapomniałem wspomnieć że byłem w komputerowym i powiedzieli że nie da rady chyba że jakmś dobrym sprzętem ale oni nie raz tak tylko mówią jak im sie nie chce sprzwdzić albo przyłożyć do prcy już miałem tak kiedyś z klawiaturą podświetlaną na USB którą oddałem do naprawy bo nie działało podświetlenie to powiedzieli że to wina jakiegoś przekaźnika a na serio było trzeba ją podłączyć przez USB a nie przez PS/2
  • #7 9922822
    Pultan
    Poziom 30  
    To bardzo prosta i tania płyta więc pewnie nie opłacał im się taki zabieg. Tak czy siak bez wprawy w lutowaniu będzie ciężko
  • #8 9923100
    drdala
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Dobre oko, dobra lutownica i pewna ręka wystarczy:D no chyba że pierwszy raz trzymasz ją w ręku:)
  • #9 9928296
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Ewentualnie lakier grafitowy do ścieżek.
  • #10 9940172
    emil2011
    Poziom 10  
    Temat do zamknięcia problem rozwiązany. Kumpel znający się dość dobrze na lutowaniu zlutował ścieżki lutownicą transformatorową zakładając na koniec grota miedziany drucik dzięki czemu mógł zlutować tak małe elementy na konieć pokrył miejsce lutowania lakierem no i teraz działa aż miło popatrzeć i posłuchać.:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przecięciem około 45 ścieżek na płycie głównej podczas demontażu radiatora procesora. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw oczyścić uszkodzone miejsce na PCB, co pozwoli ocenić rzeczywistą liczbę uszkodzeń. Wskazano, że do naprawy można użyć noża do zdrapania lakieru, a następnie nałożenia pasty lutowniczej i lutownicy kolbowej z cyną. Użytkownik, nie mający doświadczenia w lutowaniu, został ostrzeżony, że naprawa może być trudna bez odpowiednich umiejętności. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez znajomego, który z powodzeniem zlutował ścieżki, używając lutownicy transformatorowej i pokrywając miejsce lutowania lakierem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA