logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 formowanie baterii Li-Poly -coś nie tak zrobiłem?

plopki 20 Paź 2006 14:22 4066 9
  • #1 3135313
    plopki
    Poziom 13  
    Dwa miesiące temu kupiłem nową baterię do mojej N 6230. Tak jak wielokrotnie w innych telefonach robiłem i na forum o tym było wiele razy. Rozładowałem baterie do końca (trwało to 2 dni) a potem ładowałem przez kilkanaćie (a może dłużej) godzin. Po 2 dniach telefon rozładował baterię do końca. Od razu wydało mi sie to dziwne że tak krótko. Bateria ta ma mieć teoretycznie 2400 mAh a moja stara 2 letnia bateria ma 850 mAh i tel działa na niej 3-4 dni. Mimo to przeprowadziłem jeszcze 2 albo 3 cykle ładowania przez kilkanaście godzin a potem rozładowania. Czas czuwania nie wydłużył się. Odesłałem baterię na reklamację i teraz po ponad miesiącu w końcu dotarła do mnie druga (mam nadzieję, że druga bo wygląda identycznie).
    Czy zrobiłem coś nie tak i z mojej winy bateria tak słabo działała? Nie chciałbym popełnić błędu bo reklamacja jak zauważyliście trwa bardzo długo a ponadto podnosi koszt bateri o koszt wysyłki.
    Może nie powinienem najpierw jej rozładowywać tylko od razu ładować. Podejrzane wydaje mi się to, że bateria wstępnie naładowana przez producenta starczała na 2 dni i dokładnie na tyle samo po formowaniu.
  • #2 3135443
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    teoretycznie, po włożeniu baterii rozładowujesz ją do "końca" a potem dopiero ładowanie. jaka to bateria? jaką masz ładowarkę?
  • #3 3135450
    tekkno
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    litow-polimerow sie nie formatuje, wazne jest zeby sie nie rozladowal do konca

Dodano po 3 [minuty]:

baterie powinienes dostac zapakowana w folie :)
  • #4 3135469
    plopki
    Poziom 13  
    Ładowarkę mam impulsową ale mam też transformatorową - która bedzie lepsza do formowania? Wcześniejszą baterie formowałem na transformatorowej.
  • #5 3137363
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    ...fakt, tak samo jak li-ion nie uzyska efekty pamięci, niektórzy zalecają jednak raz na 3-6 msc zrobić formowanie. Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc :). na nie jednym opakowaniu już widziałem instrukcję.

co do ładowarki polecam:
    NOKIA ACP-12E
    INPUT: AC 100-240V, 50-60 Hz, 150 mA
    OUTPUT: DC 5.7V, 800 mA
  • #6 3137400
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    No nareszcie ktoś poprawnie pisze o formowaniu akumulatora: "formowanie" a nie "formatowanie" i proszę tego nie psuć w swoich postach... ;)
    Druga sprawa- warto sobie zaznaczyć jakoś baterię w takich przypadkach, na przykład pisakiem z lakierem widocznym w ultrafiolecie przed wysłaniem sprzedawcy...Trzecia rzecz- czy to zakup z naszego nieocenionego allegro... Są tam wystawiane takie ogniwa, z delikatnie mówiąc co najmniej dwukrotnie zawyżoną pojemnością wydrukowaną na obudowie i zapewnioną na aukcji przez sprzedawcę....
    Mają oni wygodną wymówkę o "źle przeprowadzonym przez nabywcę formowaniu"... :/
  • #7 3137903
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    formowalo sie tylko niklowe. litowych sie nie formuje.
    oczywiscie mozecie sobie rozladowywac do konca i ladowac po 20h i nazywac to formowaniem czy tez jak niektorzy formatowaniem ale to strata czasu.
  • #8 3140015
    plopki
    Poziom 13  
    Z wypowiedzi wnioskuję, że wszystko zrobiłem jak trzeba i była to wina wyłącznie kiepskiej baterii. Mam nadzieję, że kiepskiego egzemplarza a nie całej serii. Z tych 2400 mAh niechby i ta bateria miała 1500 mAh - w takim przypadku telefon powinien działać ponad tydzień.
  • #9 3647813
    miedziak89
    Poziom 11  
    A czy ktos z was powiedzial koledze ze tel trzeba ladowac z nowa bateria przy wylaczonym telefonie?? jak pisza tak rob haha:d
  • #10 3648551
    plopki
    Poziom 13  
    miedziak89
    faktycznie nikt tego wcześniej nie napisał. Pierwszą baterię chyba formowałem na włączonym telefonie nie mam co do tego 100% pewności, bo może jednak był wyłączony.
    Jednak drugą baterię na pewno formowałem na wyłączonym telefonie. Skutek był taki, że ta pierwsza potrafiła wytrzymać ze 2,5 doby a druga rzadko kiedy do 2 dochodziła
    Jednym słowem kiepskie baterie i tyle.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z nową baterią litowo-polimerową do telefonu Nokia 6230, która mimo deklarowanej pojemności 2400 mAh działała znacznie krócej niż stara bateria o pojemności 850 mAh. Użytkownik stosował klasyczną procedurę "formowania" baterii, czyli pełne rozładowanie i długie ładowanie, co jest właściwe dla baterii niklowych, ale nie dla litowo-polimerowych. Wskazano, że baterii litowo-polimerowych nie należy rozładowywać do końca ani formować, gdyż nie posiadają efektu pamięci. Zalecane jest unikanie całkowitego rozładowania i ładowanie baterii od razu po zakupie. Rekomendowano użycie oryginalnej ładowarki impulsowej, np. modelu Nokia ACP-12E (5.7V, 800mA). Zwrócono uwagę na ryzyko zakupu podróbek z zawyżoną pojemnością, co może tłumaczyć słabą wydajność. Dodatkowo zasugerowano ładowanie baterii przy wyłączonym telefonie. Ostatecznie problem oceniono jako wadę baterii, a nie błędne użytkowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA