logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne zachowanie myszy. Nie reaguje na kliknięcia.

leClerCk 20 Paź 2006 19:05 8974 3
REKLAMA
  • #1 3136232
    leClerCk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witajcie.
    Mam pewien problem z myszką. Dokładnie wygląda to tak:
    Komputer działa przez około 30-40 minut i wszystko jest ok. Po tym czasie mysz co prawda przesuwa kursor na ekranie i wszystko jest w porządku, gdyby nie jedna rzecz. Mianowicie nie można wogóle kliknąć, mysz na próbę kliknięcia wogóle nie reaguje. Żeby działała ponownie potrzebny jest restart komputera.
    Jest to myszka optyczna na port PS/2.
    Nie wiem czy może mieć to jakiś związek, ale niedawno spalił się zasilacz w tym komputerze (komp działał, nagle smród kabli, komp się wyłącza, nie można go włączyć, zasilka po rozkręceniu w stanie złym, przy odpaleniu na sucho 0V na molexie - wymiana zasilki i komp działa bez zarzutu).

Więc zwracam się do Was z prośbą:
    1) Czy to może mieć związek z uszkodzeniem zasilacza i jego wymianą?
    2) Czy to może myszka się wychodziła i trzeba nową?
    3) Czy to może wirus trojan albo coś takiego?
    4) Co wogóle z tym zrobić i jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 3136242
    nikifor123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    stawiam na uszkodzenie myszki,najprostrzym sposobem chyba jest podlączenie dla proby innej myszki
  • REKLAMA
  • #3 3136245
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Moze Kolega wejsc do panelu sterowania i odwrocic klawisze myszki.Tera zobaczyc czy lewy(prawy) klawisz dziala.

Moze Kolega sprzwdzic myszke w innym kompie lub innej myszki(moze jest czesciowo spalony port )?

Poprosimy o marke zasilki oraz czas uzytkowania oraz marke zasilki,ktora Kolega zakupil.

Pozdro
  • #4 3136363
    leClerCk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    myszki oczywiście potestuję, zeby sprawdzić ten port i czy myszka wogóle gdzieś działa. niestety chwilowo nie mam dostępu do komputera, dopiero w niedziele będę mógł to zrobić (bo właścicielka kompa sie na tym nie zna)

Zasilacza starego dokładnie nie oglądałem, ale pewnie to było 300W. Bo komp Celeron 2GHz, 256 ramu, jeden twardziel i 2 napędy. Marka - jakiś noname za znikome pieniądze. Wymieniłem na IBOXa 350W z pasywnym PFC i wolnoobrotowym wiatrakiem 12 cm. (kosztowal 81zł). Myślę że dużo lepszy od poprzedniego;) Komp ma ok 3 lata, więc droższego nie kupowałem.

Obawiam się tylko czy nie spalił się jakiś drobny układzik na płycie głównej albo sie nie przegrzewa i z tego powodu coś takiego sie dzieje... albo to coś zupełnie innego z czym byćmoże ktoś się już spotkał, a ja jeszcze jestem zielony... (bo myszka przez 30 minut chodzi idealnie, dopiero potem gryzoń odmawia współpracy).

dzięki za pomysły, oczywiście wszystko wypróbuje, jeśli jeszcze jakieś pomysły by były byłbym wdzięczny

:D
REKLAMA