logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć napięcie z 12V DC do 50V DC dla coilguna?

dymek91 21 Paź 2006 12:34 5449 9
REKLAMA
  • #1 3138104
    dymek91
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Chce sobie zrobić coilguna, wiec potrzebne mi jest napiecie około 50v. Chce to zasilać napieciem 12v(stałym), więc musze je jakoś zwiekszyć. I tu jest właśnie mój problem, nie wiem czy najpierw zamienić to napiecie na zmienne i pózniej przepuścić przez transformator, a nastepnie ewentualnie wyprostować. Czy może da się bezpośrednio zwiekszyc napięcie stałe bez uzycia transformatora.

Zgóry dziekuje za odpowiedzi :).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3138252
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    a nie lepiej od razu transformator z 230 na 50V, a potem prostownik (bo tych 12V stałego to chyba nie bierzesz z akumulatora?) - rozwiązanie stosunkowo proste i tanie...
    ..no chyba, że z akumulatora - to wtedy najlepszym rozwiązaniem bylaby przetwornica z 12 na 50, tylko musisz się liczyć z tym, że bilansu mocy nie oszukasz - i jak potrzebujesz 1A z 50V, to z 12V musisz dać ok. 6A (bo sprawność przetwornicy to ok. 80% (optymistycznie) czyli musisz dostarczyc do układu ok. 63W, aby uzyskać 50W)
    schematy przetwornic są na elektrodzie, kwestia tylko dobrania elementów, żeby uzyskać wymagane napięcie..
  • #4 3138340
    dymek91
    Poziom 10  
    a czy ten schemat jest łatwy w realizacji, czy początkujący elektronik sobie z nim poradzi?
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć napięcie z 12V DC do 50V DC dla coilguna? przetwornica.gif (32.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3138404
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Ten schemat już był krytykowany, nie jest on najlepszym rozwiązaniem. Jeśli masz dostęp do oscyloskopu to rób przetwornicę z linku.
  • REKLAMA
  • #6 3138425
    dymek91
    Poziom 10  
    tylko że nie mam dostępu do oscyloskopu :|
  • #7 3139244
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Na przetwornicy 50Hz możesz uzyskać 230V a tobie potrzeba 50V, więc lepiej jednak zrobić przetwornicę którą ci wcześniej zaproponowałem. Przy przestrzeganiu pewnych zasad uda się ją zrobić po omacku :D .
  • #8 3139535
    dymek91
    Poziom 10  
    Spróbuje, jak nie będę czegoś wiedział to napiszę w tym temacie :D .

Dodano po 7 [minuty]:

Mam jeszce jedno pytanie. Od jakiego napięcia i natężenia prąd zabija :D . Wolę wiedzieć kiedy mam być ostrożniejszy :D:D:D .
  • #9 3139578
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    propozycja Dar.El wydaje mi się lepsza od tej na schemacie, tym bardziej, że masz tam opis uruchomienia i regulacji... że nie wspomnę już o prostocie i większej sprawności...
    w układzie, który zamieściłeś dałoby się obejść jakoś te 230V na wyjściu przez dobór odpowiedniego transformatora (np. 230V na 2x55V - wtedy uzwojenie wtórne 55V dajesz na GHJ), po za tym przy większym obciążeniu napięcie wyjściowe będzie "przysiadało"... w układzie z linku masz regulację/stabilizację napięcia..
    minusem układu z linku jest konieczność wykonania transformatora...

Cytat:
    to znaczy że nie moge go sobie po prostu dokupić?

obawiam się, że tego z linku to niekoniecznie... trzeba tam dobrać rdzeń, jakiś karkas (ale to można zrobić), na koniec nawinąć trochę drutu ;))... tam jest coś wspomniane o transformatorze...
  • #10 3139611
    dymek91
    Poziom 10  
    wzagra napisał:

minusem układu z linku jest konieczność wykonania transformatora...

to znaczy że nie moge go sobie poprostu dokupić?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podniesienia napięcia stałego 12V DC do około 50V DC, potrzebnego do zasilania coilguna. Zasugerowano zastosowanie przetwornicy DC-DC, która po odpowiednich modyfikacjach może dostarczyć wymagane napięcie. Alternatywnie, zaproponowano użycie transformatora sieciowego 230V na 50V wraz z prostownikiem, jednak to rozwiązanie jest mniej praktyczne przy zasilaniu z akumulatora 12V. Omówiono kwestie sprawności przetwornicy (około 80%) oraz konieczność dostarczenia odpowiedniej mocy wejściowej. Wskazano, że bezpośrednie zwiększenie napięcia stałego bez przetwornicy lub transformatora jest trudne. Podkreślono, że schematy przetwornic dostępne na forum Elektroda.pl są dobrym punktem wyjścia, choć wymagają umiejętności elektronika i dostępu do oscyloskopu dla optymalnej regulacji. Zwrócono uwagę na konieczność wykonania lub dobrania odpowiedniego transformatora, co może być wyzwaniem dla początkujących. Poruszono także kwestie bezpieczeństwa związane z prądem i napięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA