logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic SA-AK25 - blokada mechanizmu CD po usunięciu papieru, co zrobić?

misiek1994 29 Sie 2008 11:26 1567 4
REKLAMA
  • #1 5486236
    misiek1994
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Mam problem z cd w tejże wieży. Jeżeli ktoś już w niej dłubał to wie, że gdy kieszeń się zasuwa jedzie taki suwak po zębatkach i podnosi cały mechanizm odtwarzania z laserem do góry. Gdy chcemy odsunąć kieszeń, to mechanizm wcześniej jest spuszczany - nie spuszczony blokuje kieszeń. Problem w tym, że temu mechanizmowi brakuje kilku mm do zjechania na dół i tym samym blokuje otwieranie. Ma ktoś może jakieś pomysły, czym to jest spowodowane. Od razu mówie, że do środka wlazła kartka papieru (mała) i blokowała cały mechanizm. Ja, żeby ją wydrzeć musiałem wszystko rozebrać do zera i potem na chybił trafił skłądać.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    misiek1994
  • REKLAMA
  • #2 5489705
    Jerzy Majkut
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Witam! Kolego ten mechanizm CD jest skomplikowany, aby go naprawić trzeba dokładnie zrozumieć jego zasadę działania. Występujące w nim koła zębate, dzwignie, zapadki są uruchamiane w ściśle określonej kolejności. Jeżeli coś przyblokowało mechanizm to nastąpiło przestawienie koł zębatych i dlatego wózek z głowicą laserową nie ustawia się poprawnie. Trzeba trochę pokombinować delikatnie- nic na siłę, bo można coś urwać, może się uda. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5490054
    misiek1994
    Poziom 17  
    Tego mi nie trzeba mówić :D Z tym kombinowaniem to mi się pomysły kończą, ale w miare rozumiem, jak to ma działać. Przydałby się dość dobry opis tego mechanizmu, a dobrze by było, gdyby ktoś zapodał rysunek techniczny. Może ewentualnie ktoś wie, gdzie moznaby kupić taki mechanizm??
  • REKLAMA
  • #5 5490855
    misiek1994
    Poziom 17  
    Nie jest to zbyt szczegółowem, ale dobre to niż nic. Wielkie dzięki. Jak coś wskuram to dam znać.
REKLAMA