logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przetwornika wysokotonowego - czystość dźwięku, polecane marki, koszty

zenar 14 Lip 2003 22:57 2262 11
REKLAMA
  • #1 288947
    zenar
    Poziom 13  
    Na forum można znaleść dużo info o subach,a mnie interesuje również temat wyskotonówek, prosze o kilka opini na temat takich przetworniczków ,lubie czystość w okolicach "góry",co wybrać,by nie męczyło ucha,ile taka impreza kosztuje?jaka firma ma dobre tweetery?
  • REKLAMA
  • #2 289006
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Pytanie jest jedno- o jakie kolumny Ci chodzi? HI-FI , estradówki a może jeszcze inne. Jak na razie to zdecydowanie odradzam głośniki piezo a jeśli opiszesz dokładnie do jakich celów potrzebujesz głośniczki to na pewno coś Ci doradzimy :)
  • #3 290465
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Ciekawe jakie będą propozycje .... zapewne od kosmików cenowych po Tesle :wink:
    Ja chciałem zwrócić uwagę na Audaxa ze strony www.elfa.se/pl . Nie jest to do końca tak tanio bo dolicza się VAT i przesyłkę ze Szwecji, ale mamy porządny głośnik i nie dajemy zarabiać krajowym zdziercom, których ceny są po prostu beszczelne.
  • REKLAMA
  • #4 291176
    zenar
    Poziom 13  
    Potrzebuje coś dobrać do kolumny o mocy 80-100W dla domowych zastosowań hi-fi,do techno,lubie duży,wyraźny,nie meczący sopran,mam głośnik 18-nastkę o mocy 80W RMS i potrzebny wysokotonowiec pod dwu drożną zwrotnicę, podział na 5kHz,obudowa<20l
  • #5 300093
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    ja proponuje w cenie okolo 50 zl wysokotonowki Tonsila - sa dosc ostre, ale przejrzyste i w miare liniowe.....gdwk 8\80......Tesla jest delikatniejsza ,ale jakby troche zamglona...kto co woli...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 305831
    Dylus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jakie polecacie kopółki 4 0mowe: Tonsila z serii gdwk 9/80/* czy Tesli arv 104-0*, czy arv 104-6*?
  • #8 305850
    leon dywan
    Poziom 12  
    Tremolo napisał:
    w sumie wszystko poza alphardami... i podobnymi

a dlaczego nie????, wyjaśnij
  • #9 306087
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    A może Beyma ??http://www.elmuz.com.pl/strony/start.htm
  • #10 306142
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    Polecam kopułę Tonsila. Cmyra naprawdę miło. Tekstylne grają troszkę matowo, ale na wokalu korzystniej niż kliniczne i ostre polipropyleny. Pamiętaj, że zwrotnica ma tu ogromny wpływ na rezultat końcowy!
  • #11 306156
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Dlaczego nie alphardopodobne - ponieważ nie mają zbyt czystego klinicznego brzmienia, po za tym wpadłem na jakąś alphardopodobną marke i jestem strasznie zawiedzony strasznie cicho - właściwie w rezultacie nie gra :(
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 308153
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Jak brać to jakąś tekstylną kopułkę ,łagodniejsze brzeminie dla ucha. Z lepszych kopułek to może Audax A0 lub Beyma T2030 obie w cenie ok 150 zł. Z nieco tańszych to arv 104-64/4(8) , "tytanowy" tonsil GDWK 10/80T - ostro gra , GTC lub GDWK 11/100.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wysokotonowych przetworników do kolumn hi-fi o mocy 80-100W, z naciskiem na czystość i komfort słuchania sopranów. Zalecane są kopułkowe tweetery tekstylne, które oferują łagodniejsze, mniej męczące brzmienie, szczególnie w zastosowaniach domowych i muzyce techno. Odradza się głośniki piezoelektryczne oraz przetworniki typu alphard i podobne ze względu na nieczyste, kliniczne brzmienie oraz niską efektywność. Wśród polecanych marek wymieniono Tonsil, Tesla, Audax, Beyma oraz GTC. Tonsil oferuje modele o ostrym, ale przejrzystym dźwięku (np. GDWK 8/80, GDWK 10/80T, GDWK 11/100), Tesla charakteryzuje się delikatniejszym, nieco zamglonym brzmieniem, a Audax i Beyma to wyższa półka cenowa (~150 zł) z łagodniejszymi kopułkami (np. Audax A0, Beyma T2030). Istotny jest także dobór zwrotnicy, która znacząco wpływa na końcowy efekt dźwiękowy. Koszty wysokotonowców wahają się od około 50 zł za modele Tonsila do około 150 zł za Audax i Beyma.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA