logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie 2 sieci LAN, widoczność plików, 2 routery.

tomek3232 29 Paź 2008 22:31 3416 9
REKLAMA
  • #1 5681758
    tomek3232
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Witam
    Zastanawiam się czy jest możliwe połączenie 2 sieci LAN tak aby komputery i pliki udostępnione w jednej sieci był widoczne w drugiej a każda sieć korzystała z własnego połączenia z internetem podłączonego do portu wan routerów w sieci. Połączenie obu routerów najlepiej jak by się odbyło za pomocą przewodu sieciowego wpiętego do portów LAN powyższych routerów.
    Rozważanie czysto teoretyczne więc prosił bym o sugestie czy to jest możliwe i jak to wykonać jak najprościej i najlepiej.
  • REKLAMA
  • #2 5681859
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    ustawiasz ręcznie adres IP. bramy dla każdego kompa według uznania .
  • REKLAMA
  • #3 5681878
    tomek3232
    Poziom 16  
    czyli mam rozumieć że aby skorzystać z drugiej sieci mam muszę ustawić adresacje drugiej sieci na komputerze w którym chce korzystać z 2 sieci ?
    myślałem raczej o rozwiązaniu "automatycznym"
  • REKLAMA
  • #4 5682021
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    to jak sobie wyobrażasz ? pełnej automatyki nie zrobisz ,
    możesz jedną sięć zrobić auto z dhcp ale drugą musisz ustawić ręcznie .
  • Pomocny post
    #5 5682614
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wystarczy połączyć routery i będzie możliwa komunikacja miedzy sieciami.
    Tylko do automatycznej widoczności komputerów w otoczeniu sieciowym potrzebny jest serwer WINS.

Pytanie tylko jakie masz te routery (podaj model) i jak ustawione - podaj wynik polecenia ipconfig /all z jednego z komputerów z obu sieci.
  • REKLAMA
  • #6 5685129
    tomek3232
    Poziom 16  
    mbo napisał:

Pytanie tylko jakie masz te routery (podaj model) i jak ustawione - podaj wynik polecenia ipconfig /all z jednego z komputerów z obu sieci.

Jak pisałem rozważanie czysto teoretyczne ale możemy założyć ze są to dwa linksysy wrt54gl
  • #7 5685534
    none12
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    Możesz zrobić tak ja na rysunku.
    Połączenie 2 sieci LAN, widoczność plików, 2 routery.

Wymyśliłem czysto teoretycznie, ale powinno działać i możliwość przesyłania plików nie powinna obciążać routerów tylko będzie lecieć po switchu. Jeśli gdzieś jest błąd poprawcie.
  • #8 5689154
    rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Powinno zadziałać nawet bez Switcha Wymagane będzie włączenie NetBios na ruterach oraz skonfigurowanie ręcznie wszystkich adresów w sieci. Aby łączyły się dokładnie przez to połączenie które jest im przypisane.
  • Pomocny post
    #9 5689231
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    w wiekszości routerów, z którymi się spotkałem (w tum najpopularniejsze dlink) istnieje mozliwość ustawienia static DHCP, tzn adres IP jest na stałe przyznany danemu komputerowi na podstawie MAC karty. W tym wypadku skonfigurowałbym to tak:
    1 router np 192.168.1.1 i podsieć np 192.168.1.0/24 + lista komputerów przynależnych do tej podsieci
    2 router np 192.168.2.1 i podsieć np 192.168.2.0/24 + lista komputerów przynależnych do tej podsieci
    Zasatanawiam się wprawdzie dlaczego takie rozwiązanie, bo można zrealizować dostęp do netu przez dwa łącza używając np load balancing'u a poszczególnym użytkownikom ograniczyć transfer
  • Pomocny post
    #10 5689329
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6489
    ...albo wgrać soft z obsługą VPN i postawić tunel VPN przez Internet pomiędzy routerami. Otoczenie sieciowe, bez ręcznej edycji pliku HOSTS albo serwera WINS działać nie będzie, ale dostęp do udostępnionych zasobów będzie możliwy po IP (czyli można zamapować udostępnione pliki jako dyski sieciowe i zainstalować udostępnione drukarki).
    Obie sieci LAN muszą należeć do różnych sieci (mieć różne adresy).

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono możliwość połączenia dwóch sieci LAN tak, aby komputery i udostępnione pliki w jednej sieci były widoczne w drugiej, przy jednoczesnym zachowaniu niezależnych połączeń internetowych przez porty WAN routerów. Proponowane rozwiązanie zakłada połączenie routerów za pomocą kabla sieciowego podłączonego do portów LAN. Wskazano, że pełna automatyzacja adresacji IP i widoczności sieciowej jest trudna do osiągnięcia; jedna sieć może korzystać z DHCP, natomiast druga wymaga ręcznej konfiguracji adresów IP i bram. Dla automatycznej widoczności komputerów w otoczeniu sieciowym potrzebny jest serwer WINS lub ręczna edycja pliku HOSTS. Zalecane jest, aby obie sieci miały różne zakresy adresów IP (np. 192.168.1.0/24 i 192.168.2.0/24). Możliwe jest także wykorzystanie statycznego DHCP przypisującego adresy na podstawie MAC kart sieciowych. Alternatywnie można zastosować tunel VPN między routerami, co umożliwi dostęp do zasobów po IP bez konieczności ręcznej konfiguracji nazw. Przesyłanie plików powinno odbywać się bezpośrednio przez switch lub połączenie LAN, aby nie obciążać routerów. Przykładowo rozważano routery Linksys WRT54GL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA