Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podpięcie nowego monitora do wyważarki kół

chicken007 21 Oct 2011 09:40 2769 4
    chicken007
    Level 26  
    Witam. Nie bardzo wiedziałem, w którym dziale to umieścić więc piszę tu. Jest wyważarka do kół HPA 1590 z wyjściem na monitor, ( który padł i jest problem z częściami, marka nie znana, jakiś włoski sprzęt, ma tylko oznaczenie MC3710) sygnał wychodzący jest opisany jaki R,G,B, comp.sync.neg. 1Vpp oraz masa. Powinien tu zatrybić zwykły tv z eurozłączem, podpiąłem pod euro sygnały r(pin15),g(pin11),b(pin7),masa(pin17) obraz się pojawił ale jest brak synchronizacji więc podłączyłem jeszcze sygnał comp.sync. pod pin 20 i dalej to samo, próbowałem też podpinać ten sygnał pod pin16 ale to też nic nie zmieniło. Nie wiem o co tu biega.
    chicken007
    Level 26  
    Próbowałem na monitorze lcd 22'' panoramiczny bo innego nie mam i pokazuje się komunikat MODE NOT SUPPORTED H-15,6kHz, V-50,0Hz.
  • Helpful post
    bestboy21
    Level 40  
    chicken007 wrote:
    Próbowałem na monitorze lcd 22'' panoramiczny bo innego nie mam i pokazuje się komunikat MODE NOT SUPPORTED H-15,6kHz, V-50,0Hz.

Tryb nie obsługiwany przez monitor.

Horizontal - 15,6kHz
    Vertical - 50Hz

O ile z tym pierwszym nie powinno być problemu to na drugie LCD może się buntować (strzelam że na 60Hz by działało...), podłącz jakiegoś dziadka CRT albo inne LCD.
    chicken007
    Level 26  
    Trochę śmieszna sytuacja ale już jest ok. W między czasie walczyłem z tym oryginalnym monitorem ( miał padnięte trafko kluczujące HOT-A i parę rezystorków o niewiadomej wartości z powodu braku schematu, ale jakoś doszedłem do tego i trafko udało się też dobrać) i udało się go naprawić, zawiozłem do gościa, podpinam do maszyny a tu brak synchronizacji. Okazało się, że w oryginalnym gnieździe z monitora był ułamany pin od synchronizacji, a że nie chciałem odcinać wtyczki na przewodzie wychodzącej z maszyny to wylutowałem to gniazdo z oryginalnego monitora i bezpośrednio to niego lutowałem kabelki eurozłącza i dla tego na telewizorze nie chodziło. Poprawiłem gniazdo i wszystko jest ok. Dzięki za zainteresowanie i POZDRAWIAM!!! Temat zamknięty.