logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP + GF MX400. System nie rusza na grafice.

Damian_lisu 22 Paź 2006 12:43 1058 10
REKLAMA
  • #1 3141221
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam oto taki dziwny problem, instaluje XPeka bez problemu, cała instalka przebiega bez problemów. Problem pojawia się przy pierwszym uruchomieniu po instalacji. Objawia się on tym iż po tym jak migną diody na klawiaturze wtedy ten śmieszny pasek postępu na planszy WinXP staje. Po wymianie grafiki na jakąś badziewiarną system rusza. Czyli wniosek że problem leży gdzieś po stronie grafiki.
    Macie jakieś sugestie/rady ??

A i jeszcze jedno, w trybie awaryjnym na tej grafice rusza, dziwnych rozdzielczości nie ma ustawionych.
  • REKLAMA
  • #2 3141250
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    wnosek nasunol sie sam . cos jest nie tak z grafa . win XP powinien sam na niej odpalic. sprubuj jeszcze w trybie awaryjnym zaintalowac nowe stery do niej ale watpie czy to pomoze
  • REKLAMA
  • #3 3141300
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    no więc tak, w trybie awaryjnym wywaliłem tą grafikę, teraz system wstaje :evil: ale tylko na 5-7 sek, później wzis.
  • REKLAMA
  • #4 3141373
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Ciekawi mnie skąd wniosek, że to wina grafiki?
    Mam identyczną u siebie i XP wykrywa ją sam - brak tylko OpenGL do szczęścia. Nie pozostaje nic innego jak test na innej.

Czy wcześniej było OK?
    Podaj resztę podzespołów.
  • #5 3141426
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    forestx napisał:
    Ciekawi mnie skąd wniosek, że to wina grafiki?

A czy kolega czytał cały mój pierwszy post ??

Cytat:

Damian_lisu napisał:
    Po wymianie grafiki na jakąś badziewiarną system rusza.

Dlatego taki wniosek, a sprawdzone to jest na 2 różnych grafikach.
    Grafika ta pracowała bez problemów w starym łupie (teraz wsadzona jest do innego kompa, gdzie próbuje zainstalować XP) i też na XP.
  • #6 3141473
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    zainstaluj inny windows xp, no chyba że masz oryginalny.........
  • #7 3141518
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Nie sądzi kolega, że wypadałoby podać resztę konfiguracji, a szczególnie producenta i model płyty głównej oraz zasilacza?
  • #8 3141540
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    stara płyta soyo sy-be6+, zasiłka - hmmm nie mam bladego pojęcia, procek 466 na przejściówce z slotu 1
  • REKLAMA
  • #9 3141607
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam
    jak masz możliwość to sprawdź kartę na innym kompie
    pozdrawiam
  • #10 3141684
    Damian_lisu
    Poziom 17  
    była wyciągnięta z innego, tam chulała bez problemów
  • #11 3141740
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Damian_lisu napisał:
    [...]zasiłka - hmmm nie mam bladego pojęcia[...]
    W takim razie proszę sprawdzić. Zasilacze z reguły posiadają naklejki z nazwą producenta i modelem.
    Jaka jest ta druga grafika (model)? Też na AGP?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na komputerze z kartą graficzną GeForce MX400. Instalacja przebiega bez problemów, jednak po pierwszym uruchomieniu system zatrzymuje się na pasku postępu, a diody klawiatury migają. W trybie awaryjnym system uruchamia się poprawnie na tej samej karcie, a po wymianie grafiki na inną, mniej wydajną, system startuje bez problemu. Karta GeForce MX400 działała wcześniej bez problemów w innym komputerze z Windows XP. Płyta główna to Soyo SY-BE6+, procesor 466 MHz na przejściówce z slotu 1, zasilacz nieznany. Sugerowano reinstalację sterowników w trybie awaryjnym, sprawdzenie karty na innym komputerze oraz podanie dokładniejszych danych sprzętowych. Problem prawdopodobnie leży po stronie kompatybilności karty graficznej z obecną konfiguracją sprzętową lub sterownikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA