logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APARAT SONY DSC-W5. Obiektyw po włożeniu nie zamyka się.

karol1 22 Paź 2006 20:52 3749 13
REKLAMA
  • #1 3143104
    karol1
    Poziom 11  
    Witam mam problem z aparatem po włonczeniu go na wyświetlaczu wypisało Turn the power off and on again - Błąd spowodowany problemem z obiektywem.Obiektyw po wyłonczeniu niechce się zamknąć.
    Proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 3147426
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Jeśli masz zdolności manualne, a fociak nie jest na gwarancji, to rozbierz go i sprawdź, czy nie zablokował ci się mechanizm ruchu obiektywu. Jeśli jednak stwierdzisz, że mechanicznie wszystko jest ok, to sprawdź silnik napędziający obiektyw...
    Pozdrawiam
  • #3 3147582
    kuflik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    bede szczery.. do w-5 trzeba sporo pewnosci siebei.. aparat jest strasznie upierdliwy przy skladaniu...
  • REKLAMA
  • #4 3160011
    karol1
    Poziom 11  
    Witam dzięki za jaką kolwiek podpowiedż ale to nie jest tak, po włonczeniu aparatu prubuje się ogniskować obiektyw się wysuwa po wyłonczeniu zostaje w pozycji otwartej czyli nie składa się.
    Pozdrawiam.
  • #5 3163813
    rtvaa

Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witaj
    Mieszkam niedaleko Ciebie i mogę pomóc w naprawie tego aparatu - napisz na PW
    Konto firmowe:
    FOTOELEKTRONIK
    3 Maja 11, Sędziszów Małopolski, 39-120 | Strona WWW: fotoelektronik.pl
  • #6 3164821
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Zanim cokolwiek zaczniesz robić, sprawdź, czy zjawisko występuje na nowych bateriach alkalicznych. Czasami aparaty Sony mają podobne problemy z nowymi akumulatorami Ni-MH.
  • #7 3166685
    karol1
    Poziom 11  
    Sprawdzałem na nowych bateriach i akumulatorach i nic.
  • REKLAMA
  • #8 3169583
    tbunio
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam. Tak sie składa, że mam takiego w naprawie. Po włączeniu obiektyw wykonuje ograniczone ruchy i wyskakuje napis "turn...". Z praktyki wiem, że jest to spowodowane zablokowaniem się silnika focus w obiektywie. Ale z racji tego, że jeszcze go nie rozkręciłem nie będę wyprzedzał faktów. Jutro dam znać o losach W5 :)
    pozdrawiam
  • #9 3171581
    kuflik
    Poziom 13  
    wiec prawdopodobni piasek w obiektywie, albo aparat po upadku i uszkodzone przekladnie ;P
    jak bys potrzebowal przekladni daj znac:D
  • REKLAMA
  • #10 3175991
    karol1
    Poziom 11  
    Witam aparat nie po upadku pilnowałem go poprostu pewnego dnia włonczyłem i pojawił się napis.
    Pozdrawiam.
  • #12 3245957
    Wrrr
    Poziom 12  
    Problem moze byc w uszkodzonej przekladni badz jej przesunieciu. Silnik wykonuje okreslona ilosc obrotow, w przypadku gdy przekladnia bedzie uszkodzona badz przesunieta o jakas ilosc zebow, aparat poprzez czujniki wysuniecia obiektywu bedzie fiksowal. Mialem podobny problem z Olimpusem C - 720. Po wymianie uszkodzonej przekladni bylo wszystko ok.
  • #13 3306421
    karol1
    Poziom 11  
    Witam aparat naprawiony utlenił się przewód podobno to wada fabryczna tych aparatów, naprawiali tą usterkę w serwisie w ramach gwaranci ja miałem pecha bo zepsuł się po półtora roku a w dodatku przywiozłem go z USA.
    Pozdrawiam dziękuję za wszystkie podpowiedzi, kończę temat.
  • #14 3353206
    kuflik
    Poziom 13  
    no no... wada fabryczna;p

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy aparatu Sony DSC-W5, w którym po włączeniu pojawia się komunikat "Turn the power off and on again" wskazujący na błąd obiektywu. Obiektyw wysuwa się podczas pracy, ale po wyłączeniu aparatu nie składa się i pozostaje otwarty. Przyczyną może być zablokowanie mechanizmu ruchu obiektywu, uszkodzenie lub zatarcie przekładni focusa, bądź uszkodzony lub utleniony przewód silnika napędzającego obiektyw. Zalecane jest sprawdzenie mechanizmu obiektywu, silnika oraz wymiana uszkodzonych elementów. Problem nie jest związany z bateriami, gdyż testowano nowe baterie alkaliczne i akumulatory Ni-MH. Wada ta może mieć podłoże fabryczne, co potwierdzono w serwisie, jednak gwarancja często wygasa przed pojawieniem się usterki. Naprawa polega na wymianie silnika lub przekładni oraz naprawie przewodów wewnętrznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA