logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony DSC W5 prześwietla przy słońcu/rozbiórka obiektywu

inqo 12 Sty 2008 15:49 1944 5
REKLAMA
  • #1 4685972
    inqo
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mój problem: zdjęcia prześwietlone przy świetle słonecznym, wpomieszczeniach z lampą ok. Filmy przy świetle słonecznym też ok. Doczytałem się na forum, iż może to być zacięta przysłona/migawka. Jakkolwiek postanowiłem rozebrać obiektyw. Utknąłem w miejscu odłączenia obiektywu od matrycy. Może wiesz jak się dostać głębiej? Możliwe że przycyną była taka klapka na ośce i małej sprężynce? W każdym bądź razie wypadła, może właśnie ona dopuszcza odpowiednią ilość światła do matrycy i była wypadnięta/zablokowana w pozycji non stop otwartej. Jakieś sugestie? Dzięki i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4686776
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Zawsze byłem pełen podziwu dla osób podejmujących się napraw urządzeń o których nie mają pojęcia.
    Cytat:
    Możliwe że przycyną była taka klapka na ośce i małej sprężynce? W każdym bądź razie wypadła

Naprawiłem już wiele obiektywów.
    Życzę powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4686834
    inqo
    Poziom 10  
    słuchaj koleś, jesteś wręcz chamski; kiedyś trzeba pierwszy obiektyw rozebrać. Jak masz takie duże doświadczenie to liczę na pomoć a nie wymądrzanie się.

Moderowany przez oldboy:

Regulamin p.10.8 - upomnienie

Utknąłem na etapie zdejmowania plastikowego pierścienia, można gojedynie częściowo wysunąć-nie da się odczepić taśmy. Pod plastikową podkłatką z otworem są dwa wkręty krzyżakowe; ich odkręcenie spowoduje odpadnięcie głębszej części obiektywu. Zastanawia mnie czy jest jakaś możliwość wyciągnięcia tej części obiektywu od strony matrycy, żeby założyć tę dziwną przysłonę.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4688532
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Jeżeli zdjęcia robi dobrze w pomieszczeniu - nie sądzę żeby to była wina elektroniki czy mechaniczna.
    Przede wszystkim na jakich ustawieniach robiłeś fotki dzienne ? Może automat aparatu nie jest doskonały - może to kwestia nowego softu?
    jak możesz wrzuć te prześwietlone zdjęcia
  • REKLAMA
  • #5 4688574
    inqo
    Poziom 10  
    Nie jest to wina ustawien, znam sie troche na fotografii. Problem jest dość częsty w kompaktach, nie tylko sony. Pytalem w kilku serwisach, za każdym razem pada diagnoza zacina się przysłona albo migawka. Ja zauważyłem, iż taka klapka, powiedzmy przysłona dodatkowa nie pracowała poprawnie. Porusza sie ona na preciku, jak teleskop w zegarku. Z jednej strony ten precik wypadl i klapka byla zablokowana. Ciekawimnie jak dotrzeć od głębszej częsci obiektywu aby ją założyć. Z zewnątrz chyb jest to nierealne, trzeba by mieć ultra cieńkie i wyprofilowane kombinerki... Może zegarmistrz pomoże? Pozdrawiam!

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu Inne

• #6 4688586
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Podszedłem do odpowiedzi od strony technicznej robienia zdjęć - niestety nie zajmuję sie naprawami aparatów.
    Osobiście mam swój do naprawy(olympus) i chociaż mam instrukcję jak się do tego zabrać - wolę nie ryzykować i raczej czeka go serwis.

Pzdr
REKLAMA