logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja resetu kart. PG40 i CL41 CANON do przetłumaczenia

Ash Ketchum 22 Paź 2006 21:49 38384 22
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3205407
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    http://tttankstation.de/pdfs/de/reset_canon_pg_40_41_50_51.pdf
    Tu jest po niemiecku - może z tym ktoś da radę. Dodam że na jakiejś stronie z systemami ciągłego zasilania atramentem (nie polskiej, nie pamiętam adresu) były chipy pokazane do ip4200 - więc pewnie już zabezpieczenia canonazostały złamane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3206138
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 446
    tłumaczenie z holenderskiego

1.przyklej taśmę klejącą na górne styki zdjęcie 1
    2.zainstaluj cartridż w drukarce i zamknij pokrywę
    3.włącz drukarkę czekaj az drukarka na kompie wyswietli zainstaluj tusz kliknij OK
    4.Otwórz pokrywę wyimij tusz
    5.teraz przylkej tasmę na drugi rząd styków zdjęcie 2
    6.tusz do drukarki zamknij pokrywę teraz też komputer zamelduje że zainstaluj tusz kliknii OK
    7.Otwieramy pokrywę wyjmujemy tusz
    8.usuwamy taśmę i tusz wkładamy do drukarki zamykamy pokrywę
    9.drukarka powina pokazać pełny tusz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3207201
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 446
    odklejasz z górnego , a przyklejasz na dolny
  • #7 3211820
    rsikon
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    battery: a co to ma do tematu?
    Chyba, że linki Ci się pomieszały.
  • #9 3847493
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 425
    opisany sposób resetu kardridża CL41 w canonie pixma mp170 nie działa przynajmniej u mnie ,powtórzyłem to 2 razy zaklejając styki dobrą taśmą izolacyjną i nici z tego,do tego dochodzą później problemy z rozpoznaniem kardridża po zakończeniu procedury pseudoresetu-trzeba wyjąć kabel z sieci .
  • #11 4103026
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    witam,eh mam już dosyć zabawy w resety ,to i tak u mnie nie działa na PIXMA MP170,bywa,że po takim niby resecie drukarka w ogóle nie rozpoznaje,że ma załadowane cartridże,co ja z nią nawalczyłem -w końcu wyciągnąłem kabel sieciowy na kilka sekund i to pomogło.ale do rzeczy nie ma co się bawić w takie resety (dla cl41)-można tylko w ustawieniach sterownika wyłączyć "dokuczliwe" monitorowanie kończącego się atramentu lub jego braku i wtedy wyświetla "nieznany poziom atramentu" a drukuje normalnie,problemem jest dobranie odpowiednio małego pigmentu ,gdyż większość niby zestawów do napełniania cl41 zapycha dysze
    pozdro
  • #12 5528743
    gogo_monter
    Poziom 11  
    Te instrukcje z klejeniem taśmy do styków nie prawdzaja się w większości modeli. Ja proponuję poszukać w necie zestawu narzedzi o nazwie: iptool's lub mptool's. Sam zawodowo regeneruję tusze i tonery a klientom polecam własnie taki sposób resetowaia. Ma on tylko jedną wadę, trzeba to niestety urchomić na kompie klienta i tusze pozostają zresetowae do momentu odłaczenia z sieci drukarki bądź też wyjęcia ich, już nie pamiętam dokładnie. Można sobie ustawić dowolny poziom atramentu w pojemnikach dzieki tym aplikacjom, co po ponownym właczeniu jak się ma dobrą paomięć nie powinno sprawić problemów.
  • #13 5572848
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    gogo_monter mógł byś zapodać te programiki dla ludu
    bo szukam na google i jakieś syfki jak na razie się ściągają :/

edit

wpadłem na
    http://www.fortunebisnis.com/canonresetter/service/iPTool-canon.html

edit 2

gogo_monter a masz może jakiś programik do iP4300 ?
    bo znalazłem iPTools 0.9.2 ale ten obsługuje iP1200,1300,1600,1700,1800,2200,2500

edit 3

troche po rusku ale nowa wersja iptools 1.1.5

http://www.ipt.nm.ru/
    Załączniki:
    • iPTool 1.1.5.rar (183.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • iPTools 0.9.2.rar (183.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 5674045
    John5MM
    Poziom 19  
    Ocena: 402
    Przyznam że to mały programik ale genialny wszytko działa mi idealnie, mam do was pytanie w moim kartridżu kolorowym po napełnieniu 3 kolumn kolorami mam zafałszowana kolorystykę (chodzi tu głównie o zbyt dużą czerwień ) czy w tym programie można też przywrócić tusz kolorowy do prawidłowych odcieni i jak to zrobić (a jeśli nie to czy są inne sposoby bo czyszczenie głowicy nie pomaga) ?
  • #15 5772879
    stapa11
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    MAJSTER XXL napisał:
    można tylko w ustawieniach sterownika wyłączyć "dokuczliwe" monitorowanie kończącego się atramentu lub jego braku i wtedy wyświetla "nieznany poziom atramentu"

Witam.
    A moglby kolega podac jakies instrukcje gdzie to mozna wylaczyc?
    Dzieki.
  • #16 5964553
    Sobek007
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    W mojej ip4500 program mptool nie działa może dlatego że niema jej na liście obsługujących drukarek przez program? No ale przecież to też seria ip więc powinno działać.
  • #17 5964621
    stapa11
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ja walczyłem długo z moją MP170. Po przeinstalowaniu sterowników, i dosć dokładnym postępowaniu udało mi się zresetować katridże. Cały problem w dokładnym włączaniu i wyłączaniu kiedy trzeba i pełnych sterownikach. Chyba, bo jak zadziałało, to nie sprawdzałem tej procedury ponownie. Za kilka tygodni będę znów napełniał, to napiszę pełną instrukcję jak to działa u mnie.
  • #18 6173282
    adi25
    Poziom 11  
    czy próbował ktoś zresetować kartridże w drukarce MP 520? Jak wejść w tryb serwisowy tej drukarki?
  • #19 6581438
    cfaniak-92
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    czy próbował ktoś zresetować kartridże w drukarce MP 180? Jak wejść w tryb serwisowy tej drukarki?
  • #20 6594643
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Witam

Mam drukarkę Canon iP1600, ściągnąłem IP TOOL (obe wersje, starsza i nowsza)
    Po właczeniu drukarki, ip tool wykrywa poprawnie model drukarki, następnie wiesza się. Zaczyna odpowiadać dopiero po wyłaczeniu drukarki.
    W nowszej wersji programu po wyłaczeniu drukarki dostaję komunikat o błędzie:
    Testuję już to na trzecim komputerze i zawsze jest to samo.

Czy ktoś może miał coś takiego i wie co może być przyczyną ??
  • #21 6674100
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Moim zdaniem to tylko szkoda czasu i nerwów na te resety.
    Wystarczy dolać tuszu i drukować. Będzie pokazywał nieznany poziom atramentu, ale to w niczym nie przeszkadza. Można wyłączyć to odznaczając odpowiednie opcje:
    wchodzimy we "właściwości" drukarki, dalej w zakładkę "konserwacja", dalej wybieramy "wyświetl stan drukarki" i w "opcjach" wyłączamy "monitor stanu".
  • #22 7583784
    pl,okm
    Poziom 1  
    Mam podobny problem, wymieniłem czarny katridż (PG-40) i pokazuje mi że jest pusty . Zrobiłem reseta IPTOOl-em lecz dalej pokazuje mi że jest pusty (dla upewnienia zresetowałem kolorowy i kolorowy zresetowało a czrnego nie). Czy u was też tak było?
  • #23 14512078
    peterki
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sprawdzony opis działania ipTool do cannon ip1800
    1uruchom drukarke bez podłączania kabla usb do kompa
    2 uruchomić soft ipTool i dopiero teraz kabel usb drukarki do kompa
    3 soft wyszuka rukarkę i aktywuje wszystkie opcje
    4 robimy read eeprom
    5 możemy teraz zrobić reset karetki black i reset color
    6 można jeszcze zrobić reset eeprom i śmiga

no tak warunek!!!!! sprawne (nowe) kardridże
    black 40 lub 37 color 41 lub 38 :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instrukcji resetu kartridży Canon PG40 i CL41 oraz próśb o tłumaczenie dostępnych materiałów, w tym pliku PDF z holenderskiej strony. Przedstawiono metodę resetu polegającą na zaklejaniu taśmą klejącą kolejnych rzędów styków kartridża, instalacji w drukarce, potwierdzaniu komunikatów systemowych i usuwaniu taśmy, co ma skutkować wykryciem pełnego tuszu. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność zdejmowania taśmy z pierwszego rzędu przed zaklejeniem drugiego. Wskazano również na dostępność narzędzi programowych, takich jak ipTool i mpTool, umożliwiających resetowanie poziomu atramentu elektronicznie, choć z ograniczeniami zależnymi od modelu drukarki i stabilności połączenia. Wiele osób zgłasza problemy z rozpoznawaniem kartridży po próbach resetu, zwłaszcza w modelach Pixma MP170 i iP4200, a także trudności z uzyskaniem prawidłowej kolorystyki po napełnianiu tuszu. Zalecane jest wyłączanie monitorowania poziomu atramentu w sterownikach drukarki, co pozwala na dalsze drukowanie mimo braku oficjalnego resetu. Wskazano, że niektóre metody resetu działają tylko do momentu odłączenia drukarki od zasilania lub wyjęcia kartridża. Podano linki do instrukcji i narzędzi oraz omówiono problemy techniczne związane z resetem i kompatybilnością oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA