suworow napisał: Konmen,
litości Ty przeczytaj jeszcze raz pierwszą swoją wypowiedź i podziękuj komu trzeba za to że znalazł się taki jeleń jak ja który był gotów na to odpowiedzieć.
Z tego co piszesz teraz wynika że w temacie jesteś nieco cienki, a ofertę może i znasz ale chyba jej nie rozumiesz. Nie wiem co ty oglądałeś na allegro ale piszesz jakieś farmazony. Jeżeli kupisz kartę w erze z aktywowaną usługą to Ty nic nie musisz przekierowywać. Po prostu wkładasz tę kartę do bramki GSM do bramki podłączasz aparat analogowy i dzwonisz ( w lekkim uproszczeniu). Resztę robi za Ciebie operator. Co do bramki to taka skrzyneczka co połknęła telefon komórkowy i posiada gniazda rj 11 do podłaczenia w zależnosci od potrzeb do aparatu analogowego lub centrali. Zdecydowanie lepiej zaczyna działać po podłaczeniu do prądu a wygląda np tak:
www.allegro.pl/item136881023_nokia_32_bramka_gsm_pbx.html
I tu musze się przyznać że cena mnie nieco zszokowała. Poszukaj może po necie dodatkowo pod hasłem FCT.
Teraz pozostaje pytanie czy to ci się oplaca bo jak już pisał wcześniej adrian oferta ta to żadna rewelacja. 60 groszy na komórkowe niezależnie od sieci a więc i do własnej to nie najlepiej. 35 groszy za 3 minuty na stacjonarne to niby niecałe 12 groszy za minutę ale temat kładzie naliczanie. Chodzi tu o faktyczne wykorzystanie impulsu. Zdarzało mi się przeliczać takie rzeczy w kilku firmach jak i u siebie w domu i nigdy nie chciało wyjść inaczej jak na poziomie 40- 50 %. a więc faktycznie za minutę wychodzi nie 12 a 24 grosze .( chyba że ty masz inną specyfikę ruchu) W tej lub podobnej cenie połaczenia na stacjonarne znajdziesz też i w innych ofertach.
Czyli te 60 minut w abonamencie to tak naprawdę 30 czyli minuta za 70 groszy.
W stosunku do oferty np Tp ta oferta jest korzystana ( ale to nie nowość że oferty komórkowe dla statystycnych profilach ruchu mogą takimi być) porównująć ją z ofertami komórkowymi tych korzyści za bardzo nie widać. Jedyne co zyskujesz w porównaniu do zwykłych ofert komórkowych to to że możesz dzwonić na tzw bezpłatne numery specjalne i do Ciebie mogą dzownić taniej( niż na komórkę) abonenci tel stac.
To tak pobieżnie odnośnie strony technicznej i cenowej. Niestety oferta ma jeszcze wymiar formalny. Regulamin świadczenia tej usługi jak i innych nie dedykowanych specjalnie do bramek zabrania umieszczania karty sim w urządzeniach FCT. Co prawda wiele osób to robi ale pewne ryzyko zawsze istnieje.
Pozdrawiam
ps. jak widzisz nadrobiłem trochę zaległości i przeczytałem ofertę.
[/img]
Na początek naprawdę dziękuję!
Masz prawie całkowitą rację!
Ciężko mi było wytłumaczyć o co chodzi bo nie wiedziałem o istnieniu bramek gsm. Twoje wyliczenia mogą być oczywiście słuszne, ale wszystko zależy od korzystania z tel... Mam w domu już 3 komórki i tepse którą właśnie po wielu małżeńskich bojach likwiduję... konia z rzędem temu kto przekona żonę ... bo przecież rozmowy z "mamusią"... i nic Jej nie przekona jeżeli kabelka nie ma... kto żyje w małżeństwie to zrozumie. Przepraszam za te wszystkie (...)
Reasumując :
1. muszę mieć stacjonarny numer
2. aparat powinien być zbliżony budową do stacjonarki
3. gdybym tak z tym tematem nie namieszał to nadal bym żył w "ciemności" (pewnie jak nie jeden który tego nie przeczyta)
4. naprawdę wszystkim którzy mi pomogli serdecznie dziękuję, rozumiem flustrację, ale nie jest to mój konik - mam inne zalety.