logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Era sprzedaje telefony stacjonarne a ja chcę wykorzystać mój

konmen 22 Paź 2006 21:55 2495 10
REKLAMA
  • #1 3143443
    konmen
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jak w temacie kończąc ... mój aparat stacjonarny. To nie jest reklama!!!
    Można teraz kupić kartę sim która działa jak stacjonarny ale wykorzystuje tylko aparaty komórkowe. Mój problem polega na wyszukaniu urządzenia które pozwoli umieścić w nim kartę sim operatora komórkowego i podłączyć klasyczny aparat stacjonarny.
    Naprawdę nie traktujcie tego jako reklamy, ja po prostu chcę wykorzystać moje aparaty stacjonarne.
  • REKLAMA
  • #2 3143507
    adrianw
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Z tego co wiem już od jakiegoś czasu taka oferta jest w PLUSIE :) bez podnietki :) ale ja wiem czy sie opłaca ? nie lepiej komórkę wielkości stacjonarnego nawet z wyjechaną baterią tak że tel jedzie cały czas na ładowace podpiąć i masz stacjonarnąkomórkę. A tak za telefon stacjonarny z wyjściem na sim masz. Kwestia gustu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3143794
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Witam,
    1.po prostu potrzebujesz bramki gsm , zakup używanej to pewnie 100-300 zł. tylko czy ma to sens ? Jaki efekt chcesz osiągnąć.?
    2.bramka załatwia stronę sprzetową ale pozostaje kwestia odpowiedniej taryfy na karcie sim która zapewni ci mozliwość dzwonienia na tel stacjonarne po konkurencyjnych stawkach w stosunku do operatorów stacjonarnych i dwa umoziwi dzwonienie innym do Ciebie po stawkach jaK na stacjonarkę ( może to się wiązać z nadaniem numeru ze stacjonarki)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3146727
    konmen
    Poziom 11  
    Panowie nie znacie oferty!
    za 20zł abonamentu dostaję gratis:
    20 impulsów (impuls 3minutowy) po całej Polsce
    identyfikację rozmówcy

za 0,35zł za impuls 3minutowy po całej Polsce na stacjonarne
    za 0,60zł za impuls 1 minutowy na komórki
    aktywacja 49zł
    i dostaję numer stacjonarny na który dzwoni się jak na stacjonarny bo w moim przypadku to będzie on wyglądał 056 xx xxx xxx więc tak samo jak tepsy.
    Jedyną różnicą (po za numerem) od komórki jest fakt że działa w zasięgu 500m od domu (miejsca aktywacji)
    Dlatego mając taką kartę sim co z nią po mieście nie pochodzimy chcę ją podłączyć do moich telefonów stacjonarnych poprzez sieć domową i mieć kilka aparatów a nie jeden.
  • #5 3147210
    suworow
    Pewnie że nie znamy oferty bo nic też nie napsałeś wcześniej o niej. Twoja wypowiedź z skrócie wyglądała mniej wiecej tak: era wprowadziła telefon komórkowy wyglądający jak stacjonarny a ty szukasz urządzenia które mogło by współpracując z telefonem stacjonarnym zastąpić ten telefon z ery. Moja odpowiedź więc oparłem na domysłach, ( i mógłbyś przyznać że słusznych ponieważ wspomniałem o wsztystkich istotnych elementach oferty a więc dodatkowym numerze z zakresu stacjonarki a co za tym idzie możliwośći realizacji połaczeń zarówno wychodzących jak i przychodzących na zasadach i po stawkach stacjonarnych). Napisałem też jakiego sprzętu potrzebujesz żeby podłączyć zwykły aparat stacjonarny( a co za tym idzie i kilka).
    Więc może daruj sobie. Te wykrzykniki i pouczenia co do znajomości ofert telekomunikacyjnych naprawdę nie są chyba na miejscu wobec osób które próbują Ci pomóc odpowiadająć na Twoje pytanie.
    ... I jeszcze jedno przez zakupem karty upewnij się czy nie jest ona dedykowana do wspólpracy tylko z telefonem dostarczanym od operatora bo wtedy przełożenie jej do bramki GSM może byc kłopotliwe.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3147282
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Nie ma czegoś takiego "przystawka umożliwiająca podłączenie telefonu analogowego" - do sieci GSM

Jest to zwykły telefon GSM, ze numerem xx XXX XXX XXX, ograniczonym do działania z najbliższym BTSem (ok. 500-800m), nie można się z nim przemieszczać poza komórkę BTSa

Jednak taka przystawka przydała by się dla osób starszych, które raczej nie są w stanie poradzić sobie z dzisiejszymi miniaturowymi telefonami a chcą mieć telefon w domu.
  • #7 3147880
    suworow
    OJ piszesz,
    Nie ma czegoś takiego "przystawka umożliwiająca podłączenie telefonu analogowego" - do sieci GSM
    jak by tego nie nazywał taką funkcję z punktu widzenia użytkownika pełni bramka gsm. ( wkładasz do niej kartę sim i podłączasz zwykły aparat z którego inicjujesz i odbierasz rozmowy a więc używasz stacjonarki jak komórki)
    Co do ograniczenia mozliwości przemieszczania się z kartą aktywowaną w tej specjalnej taryfie to mam pewne wątpliwości. Bo BTS-y mają zdecydowanie wiekszy zasięg niż kilkaset metrów. Owszem w mieście gdzie przebywasz w zasięgu kilku nadajników Twoją pozycję mozna namierzyć dość dokładnie( bazuje na tym kilka usług oferowanych przez opratorów), ale jak to zachowa się w rejonach niezbyt gęsto zaludnionych gdzie pokrycie z bts -ów jest znacznie mniejsze....
    Pozdrawiam
  • #8 3150348
    konmen
    Poziom 11  
    Z Waszych odpowiedzi wnioskuję że potrzebuję bramki GSM, może jakieś propozycje konkretnych urządzeń? trochę już poszukałem na Allagro i jak do tej pory znalazłem urządzenia działające odmiennie, pozwalają przekierować połączenie ze stacjonarnego na komórkę (ja chcę odwrotnie) albo łączą stacjonarne aparaty z internetem
    Co do moich wykrzykników to urażonych oczywiście przepraszam, po prostu założyłem że odpowiadają na mój temat zorientowani w ofercie. Co do zasięgu to Era gwarantuje minimum 500m a maxa nie podaje.
  • Pomocny post
    #9 3153097
    suworow
    Konmen,
    litości Ty przeczytaj jeszcze raz pierwszą swoją wypowiedź i podziękuj komu trzeba za to że znalazł się taki jeleń jak ja który był gotów na to odpowiedzieć.
    Z tego co piszesz teraz wynika że w temacie jesteś nieco cienki, a ofertę może i znasz ale chyba jej nie rozumiesz. Nie wiem co ty oglądałeś na allegro ale piszesz jakieś farmazony. Jeżeli kupisz kartę w erze z aktywowaną usługą to Ty nic nie musisz przekierowywać. Po prostu wkładasz tę kartę do bramki GSM do bramki podłączasz aparat analogowy i dzwonisz ( w lekkim uproszczeniu). Resztę robi za Ciebie operator. Co do bramki to taka skrzyneczka co połknęła telefon komórkowy i posiada gniazda rj 11 do podłaczenia w zależnosci od potrzeb do aparatu analogowego lub centrali. Zdecydowanie lepiej zaczyna działać po podłaczeniu do prądu a wygląda np tak:
    www.allegro.pl/item136881023_nokia_32_bramka_gsm_pbx.html
    I tu musze się przyznać że cena mnie nieco zszokowała. Poszukaj może po necie dodatkowo pod hasłem FCT.
    Teraz pozostaje pytanie czy to ci się oplaca bo jak już pisał wcześniej adrian oferta ta to żadna rewelacja. 60 groszy na komórkowe niezależnie od sieci a więc i do własnej to nie najlepiej. 35 groszy za 3 minuty na stacjonarne to niby niecałe 12 groszy za minutę ale temat kładzie naliczanie. Chodzi tu o faktyczne wykorzystanie impulsu. Zdarzało mi się przeliczać takie rzeczy w kilku firmach jak i u siebie w domu i nigdy nie chciało wyjść inaczej jak na poziomie 40- 50 %. a więc faktycznie za minutę wychodzi nie 12 a 24 grosze .( chyba że ty masz inną specyfikę ruchu) W tej lub podobnej cenie połaczenia na stacjonarne znajdziesz też i w innych ofertach.
    Czyli te 60 minut w abonamencie to tak naprawdę 30 czyli minuta za 70 groszy.
    W stosunku do oferty np Tp ta oferta jest korzystana ( ale to nie nowość że oferty komórkowe dla statystycnych profilach ruchu mogą takimi być) porównująć ją z ofertami komórkowymi tych korzyści za bardzo nie widać. Jedyne co zyskujesz w porównaniu do zwykłych ofert komórkowych to to że możesz dzwonić na tzw bezpłatne numery specjalne i do Ciebie mogą dzownić taniej( niż na komórkę) abonenci tel stac.
    To tak pobieżnie odnośnie strony technicznej i cenowej. Niestety oferta ma jeszcze wymiar formalny. Regulamin świadczenia tej usługi jak i innych nie dedykowanych specjalnie do bramek zabrania umieszczania karty sim w urządzeniach FCT. Co prawda wiele osób to robi ale pewne ryzyko zawsze istnieje.
    Pozdrawiam
    ps. jak widzisz nadrobiłem trochę zaległości i przeczytałem ofertę.
    [/img]
  • #10 3155784
    konmen
    Poziom 11  
    suworow napisał:
    Konmen,
    litości Ty przeczytaj jeszcze raz pierwszą swoją wypowiedź i podziękuj komu trzeba za to że znalazł się taki jeleń jak ja który był gotów na to odpowiedzieć.
    Z tego co piszesz teraz wynika że w temacie jesteś nieco cienki, a ofertę może i znasz ale chyba jej nie rozumiesz. Nie wiem co ty oglądałeś na allegro ale piszesz jakieś farmazony. Jeżeli kupisz kartę w erze z aktywowaną usługą to Ty nic nie musisz przekierowywać. Po prostu wkładasz tę kartę do bramki GSM do bramki podłączasz aparat analogowy i dzwonisz ( w lekkim uproszczeniu). Resztę robi za Ciebie operator. Co do bramki to taka skrzyneczka co połknęła telefon komórkowy i posiada gniazda rj 11 do podłaczenia w zależnosci od potrzeb do aparatu analogowego lub centrali. Zdecydowanie lepiej zaczyna działać po podłaczeniu do prądu a wygląda np tak:
    www.allegro.pl/item136881023_nokia_32_bramka_gsm_pbx.html
    I tu musze się przyznać że cena mnie nieco zszokowała. Poszukaj może po necie dodatkowo pod hasłem FCT.
    Teraz pozostaje pytanie czy to ci się oplaca bo jak już pisał wcześniej adrian oferta ta to żadna rewelacja. 60 groszy na komórkowe niezależnie od sieci a więc i do własnej to nie najlepiej. 35 groszy za 3 minuty na stacjonarne to niby niecałe 12 groszy za minutę ale temat kładzie naliczanie. Chodzi tu o faktyczne wykorzystanie impulsu. Zdarzało mi się przeliczać takie rzeczy w kilku firmach jak i u siebie w domu i nigdy nie chciało wyjść inaczej jak na poziomie 40- 50 %. a więc faktycznie za minutę wychodzi nie 12 a 24 grosze .( chyba że ty masz inną specyfikę ruchu) W tej lub podobnej cenie połaczenia na stacjonarne znajdziesz też i w innych ofertach.
    Czyli te 60 minut w abonamencie to tak naprawdę 30 czyli minuta za 70 groszy.
    W stosunku do oferty np Tp ta oferta jest korzystana ( ale to nie nowość że oferty komórkowe dla statystycnych profilach ruchu mogą takimi być) porównująć ją z ofertami komórkowymi tych korzyści za bardzo nie widać. Jedyne co zyskujesz w porównaniu do zwykłych ofert komórkowych to to że możesz dzwonić na tzw bezpłatne numery specjalne i do Ciebie mogą dzownić taniej( niż na komórkę) abonenci tel stac.
    To tak pobieżnie odnośnie strony technicznej i cenowej. Niestety oferta ma jeszcze wymiar formalny. Regulamin świadczenia tej usługi jak i innych nie dedykowanych specjalnie do bramek zabrania umieszczania karty sim w urządzeniach FCT. Co prawda wiele osób to robi ale pewne ryzyko zawsze istnieje.
    Pozdrawiam
    ps. jak widzisz nadrobiłem trochę zaległości i przeczytałem ofertę.
    [/img]

Na początek naprawdę dziękuję!
    Masz prawie całkowitą rację!
    Ciężko mi było wytłumaczyć o co chodzi bo nie wiedziałem o istnieniu bramek gsm. Twoje wyliczenia mogą być oczywiście słuszne, ale wszystko zależy od korzystania z tel... Mam w domu już 3 komórki i tepse którą właśnie po wielu małżeńskich bojach likwiduję... konia z rzędem temu kto przekona żonę ... bo przecież rozmowy z "mamusią"... i nic Jej nie przekona jeżeli kabelka nie ma... kto żyje w małżeństwie to zrozumie. Przepraszam za te wszystkie (...)
    Reasumując :
    1. muszę mieć stacjonarny numer
    2. aparat powinien być zbliżony budową do stacjonarki
    3. gdybym tak z tym tematem nie namieszał to nadal bym żył w "ciemności" (pewnie jak nie jeden który tego nie przeczyta)
    4. naprawdę wszystkim którzy mi pomogli serdecznie dziękuję, rozumiem flustrację, ale nie jest to mój konik - mam inne zalety.
  • #11 3156342
    suworow
    Witam,
    Ja tez przepraszam trochę przesadzilem.
    z jednej strony chcialem Ci pomoc a z drugiej nie bardzo wiedzialem jak bo nie miałem pełnej jasności co do twoich oczekiwań. Ale dajmy temu spokój.
    Rzeczywiście jeżeli musisz mieć w domu aparat stacjonarny ze stacjonarnym numerem (przedstawiona przez Ciebie argumentacja jest nie do przebicia i świetnie ja rozumiem) to oferta Ery jest OK (w porównaniu ze standartowymi abonamentami TP). Kupujesz bramkę i z ery kartę z taryfą domową i masz to czego potrzebujesz( przymykając oczywiście oko na jeden z punktów regulaminu oferty)
    Jest jeszcze jedna opcja( w pełni spełniająca wymagania) bramka VOIP tyle że zamiast karty sim od operatora kom. musisz mieć łącze internetowe i to dośc stabilne......
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wykorzystania klasycznych aparatów stacjonarnych z kartą SIM operatora komórkowego, oferującą numer stacjonarny i taryfę domową. Rozwiązaniem jest zakup bramki GSM, urządzenia umożliwiającego podłączenie tradycyjnego telefonu analogowego do sieci GSM poprzez kartę SIM. Bramki GSM kosztują około 100-300 zł i pozwalają na wykonywanie i odbieranie połączeń z numerem stacjonarnym, działając w zasięgu BTS (około 500 m od miejsca aktywacji). Oferta operatora Era (obecnie Plus) umożliwia uzyskanie numeru stacjonarnego z taryfą impulsową (np. 20 impulsów po 3 minuty za 20 zł abonamentu) i identyfikacją rozmówcy. Urządzenie bramki GSM posiada gniazda RJ-11 do podłączenia aparatów analogowych lub centrali telefonicznej. Alternatywnie można rozważyć bramkę VoIP, która wymaga stabilnego łącza internetowego. Dyskusja podkreśla, że bramka GSM jest jedynym praktycznym rozwiązaniem do integracji klasycznych aparatów stacjonarnych z siecią komórkową, umożliwiając zachowanie numeru stacjonarnego i korzystanie z tradycyjnych telefonów w domu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA