logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MITSUBISHI CT-2125EET - zrywanie synchro i problemy z kolorami na kanałach TV

MAJSTER XXL 23 Paź 2006 12:52 2564 12
REKLAMA
  • #1 3144844
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 428
    walcze z tym tv od paru dni i nic -dalej to samo.chodzi o to że przez złącze euro wszystko jest ok (tzn. podany sygnał video CVBS a także RGB jest wyświetlany prawidłowo,fonia również jest ok).usterka polega na zrywaniu synchro ,szczególnie w poziomie przy tym gubi kolory i strzępi linie , na niektórych kanałach udaje się dostroić manualnie w ten sposób ,że już tak nie zrywa synchro ,ale obraz jest wtedy nieco przesunięty w dół i pojawiają się kolorowe kropki .wymieniłem wszystkie elektrolity po wtórnej stronie zasilacza a także pomierzyłem napięcia w zasilaczu-wszystko jest jak należy.wymieniłem także kondensatory elektrolityczne przy trafopowielaczu i w okolicy głowicy-dalej nic się nie poprawiło.próba dostrojenia dławikami nie pomaga.:cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3144870
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    ganeralnie skupiłem się już na p.cz.(pasma w główicy przełączane są prawidłowo-nic się nie odstraja ,ale wszystko skacze i strzępi linie)zasilanie na główicy jest ok-wymieniłem wcześniej przy niej najważniejsze elektrolity
  • #4 3144879
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    przełączanie pasm i głowica to sprawa wcz a nie pcz to tak w woli sprostowania pcz to układ zregóły w okolicach głowicy niestety nie mam schematu pod ręką tak że nie powiem dokładnie dobrze też jest zobaczyć jak wygląda obraz wychodzący z tv (zobaczyć go na innym tv) to też coś wyjaśni
  • #5 3144912
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    wyjście IF z głowicy to doskonale wiem ,że jest to p.cz ,a sama głowica to w.cz.,a poza tym na innym telewizorze przez euro jest to samo.czy zna ktoś napięcia na odczepach głowicy,wiem że jest tam 12V i to jest ok , w p.cz pracuje M51496,ale mam troche nieczytelny schemat w tym miejscu i nie widze dokładnie napięc na tym układzie
  • REKLAMA
  • #8 3145190
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    pomiar napięcia +12V jednak waha się od 9-11V na głowicy a mierzone w zasilaczu było ok,muszę sprawdzić całą linię tego napięcia bo także jest zaniżone na 9 nóżce układu p.cz. M51496
  • REKLAMA
  • #9 3145198
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    :D Tak jak pisałem w ,wcześniejszym poście +12 musi być stabilne (może jest stabilizator na 12V ,sprawdź) i elki w całej linii
  • #10 3145278
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    w zasilaczu jest idealne 12,01V będę sprawdzał główną płytę,dzięki za sugestie

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

już zaczynam głupieć z tym tv,wymieniłem jeszcze kilka elektrolitów w linii 12V i znowu pomierzyłem napięcia ,okazuje się że na głowicy i na scalaku p.cz. są właściwe napięcia zasilające,dodam jeszcze ,że jak wyciągne antene to kaszka nie skacze i widać normalny szum,czyżby sygnał SSC miał tu winę ,nie mam już pomysłów,czy mogę bezpiecznie wyjąć płytke od SECAMu?:cry:
  • #12 3146770
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    witam i dziękuje za wszystkie sugestie i pomoc ,ale po wielogodzinnym studiowaniu schematu w p.cz. i zasilania a także po wymianie wielu elektrolitów udało się zlokalizować tego "gada".wygrzewanie suszarką okolicy p.cz. powodowało wchodzenie dobrego obrazu,dokładne poszukiwania przeprowadziłem podgrzewają lutownicą po kolei wszystkie elektrolity no i znalazłem upływność kondensatora C110=0,22µF/50V stracił połowę pojemności ,wstawiłem 1µ/50V . Zamykam temat i pozdrawiam:D
  • #13 3146864
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Jest prosta zasada, przy usterkach w układzie p.cz. wymienia się wszystkie elektrolity bez sprawdzania = mniej nerwów.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Mitsubishi CT-2125EET występowały problemy z zrywaniem synchronizacji poziomej oraz utratą kolorów na kanałach TV przy sygnale z anteny, podczas gdy sygnał przez złącze euro (CVBS i RGB) był prawidłowy. Usterka objawiała się skakaniem obrazu, strzępieniem linii i pojawianiem się kolorowych kropek po manualnym dostrojeniu. Wymieniono wszystkie elektrolity po wtórnej stronie zasilacza oraz przy trafopowielaczu i głowicy, a także sprawdzono napięcia zasilające, które były prawidłowe. Podejrzewano układ p.cz. (pośredniej częstotliwości) z układem scalonym M51496, gdzie napięcie +12V na głowicy wahało się od 9 do 11V, mimo że w zasilaczu było stabilne 12V. Po dalszych pomiarach i wymianie elektrolitów w linii 12V napięcia na głowicy i układzie p.cz. były prawidłowe. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się kondensator C110 (0,22µF/50V) o upływności i zmniejszonej pojemności, którego wymiana na 1µF/50V przywróciła prawidłowy obraz. Zalecano wymianę wszystkich elektrolitów w układzie p.cz. bez sprawdzania, co zmniejsza ryzyko problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA