logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wyłamane gniazdo zasilania w laptopie Fujitsu-Siemens?

arahno 23 Paź 2006 15:57 1587 2
  • #1 3145383
    arahno
    Poziom 2  
    Mam taki dość banalny, ale i trudny do naprawiania problem, a dokładnie wyłamane gniazdo na zasilacz w laptopie Fujitsu-Siemens, gniazdo wymagałoby podlutowania od dołu płyty głównej, niestety nie da się rozebrać tego laptopa do takiego stopnia żeby to zrobić a nawet jak by coś wymyślić nie wiem czy ścieżki nie są za małe na moja lutownice i czy nie narobiłbym jeszcze większej szkody.
    Wpadłem na taki pomysł że można by podłączyć wewnątrz nowe gniazdo, które było by podpięte przewodem bezpośrednio do pinów, na które przypina się bateria tylko nie wiem jak by się zachowywał wtedy komputer np. czy można by było pracować z nim na włożonej baterii i zasilaczu?
    Wydaje mi się ze byłby to problem ze względu na to, że nie wyłączałoby się ładowanie po pełnym naładowaniu baterii i mogłoby to powodować jej szybszą degradację.

Może ktoś ma jakiś pomysł?
  • #2 3145401
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Komputer na pewno da się rozebrać tak, że będzie dostęp do płyty od spodu. Poszukaj ukrytych śrubek lub zatrzasków. Pomysł z podpinaniem zasilacza do styków baterii nie zadziała bo w baterii jest jeszcze układ elektroniczny kontrolujący pracę ogniw i owy układ musiał byś w jakiś sposób emulować.
  • #3 3145425
    arahno
    Poziom 2  
    Ok dzieki, coś będę próbowął zrobić. dobrze wiedzieć ze tamten sposób się nie powiedzie, nie będę się już musiał zastanawiać nad nim.
REKLAMA