logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6210 - słaby zasięg w pomieszczeniach, jak poprawić odbiór?

michcio997 23 Paź 2006 16:58 1527 9
REKLAMA
  • #1 3145561
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    witam

6210 gubi zasię w pomieszczeniach

mam problem kupiłem 6210 w domu mam 1 kreskę albo w cale i gubi zasięg łapie tylko idee

na dworku działa oki kreski na full wykrywa tylko idee i ere

np wejdę do reala gadam przez tel oki

ale jak weszedłem to praktikera i nic 0 zasięgu:(( jak pójdę pod okno to załapuje odejdę gubi zasięg
    ale jak podejdę do okna zadzwonię i pójdę na sklep to działa oki

pomóżcie mi to w miarę zdiagnozować jaki koszt byłby naprawy jeśli

zrobić tą solicję z anteną? to sam zrobię ale jeśli układ to jusz nie:(

znalazłem taki link

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic494029.html#2535067

ale nie che rozbierać tel bo niedawno go kupię i najwyżej oddam

miałem kiedyś 5110 i świrowała zasięg to wsadziłem drucik w wyjście antenowe i było oki u mnie to nie pomaga zasięg jest jaki jest
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3145639
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    sprawdz ta antene - podlutuj jej gniazda
    wyczysc wszystkie zlacza i podoginaj blaszki
    wgraj nowy soft i zrob wszystkie resety
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3145691
    loko-wj
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Rozbierz telefon i przeczysc go dobrze i dodatkowo styki przeczysc np spirytusem a jak mozesz wygrzej okolice PA.
  • REKLAMA
  • #4 3145962
    michcio997
    Poziom 19  
    dzieki koledzy telefon rozbiore i zobacze co tam jest może jakas prowizorka zrobiona?

podobno możńa zbocić jakis mostek na styku antenowym

i jakies zworki na coppa ale to druge to tylko na okres prób i to działa niby na 900mhz?

może ja mam tak zrobione rozbiore tel i napisze:)

Dodano po 6 [minuty]:

tel kupiłem na allegro gościu proponował mi żebym mu odesłał a on naprawi albo odda pieniądze ale cos mi sie w to nie chce wierzyć

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

tel ma zworke na styku do anteny zewnętrznej

rozebrałem tel i złożyłem dla sprawdzenia i chwile wskoczyło full zasięg ale znowu kicha
  • #6 3146504
    michcio997
    Poziom 19  
    kolego czy t o te fotki ci chodziło 1 rozumiem sprawdzić przejścia ale 2 TAM?

to obejście układu można tak zrobić na stałe dla obejścia usterki czy konieczna JEST WYMIANA? bo można uwalić PA??

tel łapie zasię ale tylko na parapecie na powietrzu

jest mostek na styku do anteny zewnętrznej
  • Pomocny post
    #7 3146528
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    pierwsza fotka to fotka, na ktorej zaznaczone sa elementy ktore trzeba sprawdzic przy braku/zaniku zasiegu. najlepiej jak wezmiesz lutownice i je podlutujesz - wtedy wyeliminujesz zimne luty. moze tak byc ze sie ktorys oderwal od plyty jedna strona czy cos w tym stylu

druga fotka to obejscie switcha antenowego [inaczej zwanego diplexerem]. diplexer to taki srebrny prostokat obok koncowki mocy. diplexer ma wymiary gdzies tak 4 mm na 6 mm. wylutuj go [stacja na gorace powietrze - hot air] i jak go wylutujesz to bedziesz mial kilka punktow lutowniczych do ktorych byl przylutowany. polacz jakims drucikiem te punkty wedlug rysunku numer 2

powodzenia!!!

Dodano po 42 [sekundy]:

chociaz najpierw w takich przypadkach zmienia sie soft i liczy sumy kontrolne
  • #8 3146556
    michcio997
    Poziom 19  
    jak jest u mnie jest zworka końcówka wygląda na nową tak jakoś sie błyszczy
    Załączniki:
    • Nokia 6210 - słaby zasięg w pomieszczeniach, jak poprawić odbiór? 6210dziwna.JPG (55.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 3146976
    michcio997
    Poziom 19  
    nie mam hot air zeby zdemontować ten układzik i połączyć pod nim te punkty:((( tel działa oki na wolnym powietrzu wiec zostawie go sobie tak albo zgole komus
  • #10 3153486
    michcio997
    Poziom 19  
    tel zachowuje sie co najmniej dziwnie w domu ginie zasięg ale na dworku działa wszystko oki

jak przedłużyć antenę? da sie jakoś to zrobić np do lutować kabelki do styków anteny dodatkowo

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

koledzy a może to jeden zakres nie działa ona ma 900 1800

i jeśli tel działa tylko na zewnątrz nie wykrywa plusa tylko era idea tak jakby 1800 tylko działało???

proszę o opinie

http://www.goldhand.com.pl/gsm/opisy/nokia/6210.html

Dodano po 17 [minuty]:

według netmonitora tel pracuje na 1800 to chyba nie dobrze jak to zmienić?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6210, który ma słaby zasięg w pomieszczeniach, często gubi sygnał i działa poprawnie tylko na zewnątrz. Użytkownik zauważył, że telefon łapie zasięg przy oknie, ale w głębi pomieszczeń sygnał zanika. Wskazano kilka możliwych przyczyn i rozwiązań: sprawdzenie i podlutowanie gniazd anteny, oczyszczenie styków (np. spirytusem), przeczyszczenie telefonu, wygrzanie okolic układu PA, aktualizacja oprogramowania i wykonanie resetów. Zaproponowano także sprawdzenie i podlutowanie elementów na płycie głównej, które mogą mieć zimne luty, oraz ewentualne wykonanie mostka na switchu antenowym (obejście diplexera) w przypadku uszkodzenia układu. Użytkownik rozebrał telefon i zauważył zworkę na styku anteny zewnętrznej, co chwilowo poprawiło zasięg, ale problem powrócił. Brak dostępu do specjalistycznego sprzętu (np. hot air) utrudnia demontaż i modyfikacje układu. Pojawiła się też sugestia, że telefon może działać tylko w paśmie 1800 MHz, co ogranicza zasięg w sieciach 900 MHz, co można sprawdzić i ewentualnie zmienić oprogramowaniem. Wskazano linki do schematów i instrukcji naprawy, które mogą pomóc w diagnozie i naprawie problemu z anteną i układem radiowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA