logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wysokotonowca, zwrotnicy i obudowy do STX 2x12 do basu

ginjal 24 Paź 2006 00:49 1503 14
REKLAMA
  • #1 3147366
    ginjal
    Poziom 10  
    Prosta sprawa 3 pytania....
    Głośniki te:
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3&vSubPage=26&vItemDB=itemdb

Pytania:
    1:
    Jaki wysokotonowiec?
    2:
    Jaka zwrotka a jak samoróbka to jaka?
    3:
    Jaka obudowa (litraż), basteflex jeżeli tak to jakie otwory...

P.S:Jak to podłączyc żebym mógł kiedyś do tego podłączyć 1x15"?

Będzie to dobre do w miare szybkiego grania?
  • REKLAMA
  • #2 3147536
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Kolejny napaleniec na taniochę spod znaku STX - ten głośnik potrzebuje solidnego drivera wysokotonowego, który pociągnie od 1kHz lub dołożenia głośnika średniotonowego.
    Grać będzie szybko - szybko się zużyje ;)
    Na forum jest milionstopięćdziesiątsiedemtysięcydwieścietrzydzieścisześć postów na temat tego głośnika, przejrzyj, to znajdziesz odpowoedzi na wszystkie zadane pytania.
  • #3 3150775
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Po pierwsze ja bym bardziej polecal GDS 27-150-4-SE. Zdecydowanie lepsza konstrukcja sam robie na nich pake 4x10".

Ad 1: najlepiej GDWT Tonsila Lub Selenium ktorego charekterystyka mniej wiecej od 3 do 14kHz

AD2: zwrotka niech dzieli ci na 3,5kHz - 4,5kHz. moc max ok 200VA bo mniej wiecej taka jest/bedzie wytrzmymalosc paki

AD2: ja bym dal z 80litrow (35cm x 60cm x 38cm) oczywiscie ten glosnik nadaje sie na bassreflex. co do br - dwie tuby o srednicy 7cm i dlugosci rowniez 7 cm

glosniki najlepiej podlacz szeregowo bedziesz mial impendancje zastepcza rowna 8 ohm. z tylu paki obok wejscia zrob rownolegle wyjscie. oczywiscie 1x15" rowniez bedziesz musial miec 8ohm.

co do ostatniego pytania: osobiscie wolalbym 4x10" ale skoro planujesz to polaczyc z jedna 15" to powinno sie dobrze spisac.

i nie zakladaj kolejnego tematu pytajac sie o to samo ;)
  • #4 3151016
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    jezeli to do basu czyt gitary basowej to zamist tych dwoch piersziawek 30cm wzialbym 1 szt 38 lepszego producenta np beyma eminence celestion selenium plus jakis driver/gwizdek wyjdzie cenowo nie duzo drozej bo tansze firmowe glosniki mozna kupic za ok 300-400zł
  • REKLAMA
  • #5 3151981
    demanufacture
    Poziom 17  
    Autor tego tematu wyraźnie napisał :

DO SZYBKIEGO GRANIA

mam pake na celestionie 15" i powiem szczerze ze nie nadaje sie do szybkiego grania... jezeli dowali pietnastke bedzie mial muł z dzwieku przy szybszym graniu.
  • #6 3152095
    ginjal
    Poziom 10  
    Panie "demanufacture" jak pan złoży ta paczke z tych STX'ów to prosze o post na temat tej paki a dokładnie co i za ile na kupił i jak pan to złożył i tyle i zrobie tak samo...

Dodano po 9 [minuty]:

Ej a do tej twojej paczki demanufacture nie mogłą by być taka zwrotka?
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=272&vItemDB=itemdb
  • #7 3152276
    demanufacture
    Poziom 17  
    hmmm nie wiem czy nie zawysoko ten podzial... 5000Hz... nie jestem przekonany czy te STXy tyle wyciagaja. Poza tym moze nie wytrzymac pod wzgledem mocy. Ta zwrotnica wytrzymuje zaledwie 200W to do mojej 4x10". za minimum przyjalem 400. jakby cos to Ci napisze jak znajde odpowiednia.

jak zrobie pake to napewno znajdzie sie opis na forum.
  • #8 3152712
    ginjal
    Poziom 10  
    a kiedy ją zrobisz? :]
  • REKLAMA
  • #10 3153630
    demanufacture
    Poziom 17  
    postaram sie najpozniej skonczyc gdzies w nastepnym tygodniu
  • #11 3196641
    soruk3
    Poziom 11  
    2 estradowe stxy w obudowie, przecież to ci chate rozwali. Tylko dobrze obudowe policz. 105-120 litrów strojona 40 hz-50 hz
  • #12 3196865
    demanufacture
    Poziom 17  
    nie za duza ta obudowa?? ja mam 4xSTX GDS 27-150-4-SE w obudowie 150 litow... strojona na 50Hz i nie ma z tym problemu a paka jest naprawde duza
  • #13 3197758
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3225558
    demanufacture
    Poziom 17  
    zacznijmy od tego ze nie doradzajcie ginjalowi bo on kupil combo LDMa BA-100... :)

co do paki nadal zostaje przy 10" jezeli chodzi o szybkosc. i polecam nadal GDSa 27-150-4-SE. wyprobowany przeze mnie dziala jak nalezy.

aha... i jeszcze odnosnie samego glosnika... w nazwie chyba ktos sie pomylil bo co to za szerokopasmowka przenoszaca czestotliwosc 50-4500Hz tam powinno byc GDN.
  • REKLAMA
  • #15 3225731
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    usunąłem częśc postów z tematu, gdyż nie była ona za bardzo zgodna z zasadami netykiety. Wiec tak, jak wspomniał Barthez aby uzyskać duża dynamikę potrzeba głośnik o wysokim SPL. Wielkosć opóxnienia grupowego można regulowac zmniejszając obudowę. Powiedzmy zamiast 35Hz starczy jak glośnik zejdzie nam do 50Hz a co za tym idzie otrzymiemy coś za coś. Za zejscie otrzymiemy szybszy impuls.

Jak widać STX 15" ,ma 95dB nie jest to mało, ale nie jest to dużo, pomijając felery, to membrana jest Ciężka i mimo prążków glośnik za wysoko nie przenosi, Pasmo się kończy max na 1500Hz, a do gitary basowej potrzeba jakiegoś 9000Hz chyba że nie grasz klangiem, wtedy poradzisz sobie i do 4000Hz. nacisk powinien byc połozony na to, by zwrotnica pasmem czestotliwości nie znajdowala się w zakresie średnich tonów, czyli tak minimum od 4000Hz. Zeby zniwelowac przesunięcia fazowe, latencje na filtrach. Może to nie za bardzo opóźnia, ale to slychać jednak w przypadku paczek instrumentalnych.

jesli ktoś jednak uważa, ze 15" mu gra za wolno, no to dokupuje się 2-4 głosniki 10", które nie dośc że uzupelniają górę, to na dole grają szybciej. Wiec o ile STX by tu się nadal do czegos to jako dopalacz niskich tonow , ale tak, by do niego równolegle lub na osobnej końcowce mocy znajdowal się glosnik o szerszym pasmie przenoszenia . Co do grania samopas na GDN 30/200AE to chyba tylko wersja z magnesem od 38/300 dała by jako tako radę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wysokotonowca, zwrotnicy oraz obudowy do zestawu basowego opartego na głośnikach STX 2x12". Zalecane jest użycie solidnego drivera wysokotonowego, np. GDWT Tonsila lub Selenium, z charakterystyką od około 3 do 14 kHz. Zwrotnica powinna dzielić pasmo w zakresie 3,5-4,5 kHz, o mocy maksymalnej około 200 W, aby wytrzymać obciążenie zestawu. Obudowa typu bassreflex o pojemności około 80 litrów (np. 35x60x38 cm) z dwoma tubami o średnicy i długości około 7 cm jest rekomendowana. Głośniki najlepiej łączyć szeregowo, aby uzyskać impedancję 8 Ω, z równoległym wyjściem na tylnym panelu umożliwiającym podłączenie dodatkowego 1x15" również o impedancji 8 Ω. W kontekście szybkiego grania sugeruje się raczej zestawy 4x10" lub pojedyncze 15" renomowanych producentów (Beyma, Eminence, Celestion, Selenium), gdyż głośniki STX mogą mieć ograniczenia w dynamice i szybkości reakcji. Obudowy o pojemności 105-150 litrów strojone na 40-50 Hz są wskazane, jednak większa pojemność może wpływać na szybkość impulsu. Wysokie SPL i niska masa membrany są kluczowe dla szybkiego grania, co może być problematyczne w przypadku cięższych głośników STX. Zwrotnice powinny minimalizować przesunięcia fazowe i opóźnienia grupowe, dzieląc pasmo powyżej 4 kHz, aby zachować klarowność dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA