logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

internet przez modem kablówki - szybko spada predkosc

TTOM 24 Paź 2006 20:43 3194 8
REKLAMA
  • #1 3149756
    TTOM
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    mam problem - mam internet przez modem tv kablowej vectra -

model modemu thomson tcm 420 - podlączany do kompa /laptop fujitsu siemens amilo el/ przez kabel sieciowy - problemem jest to że po włączeniu kompa - predkosc netu jest wzorcowa /badana na stronie http://www.continuum.com.pl/-prawie 512 kb/s, ale w ciagu kilku minut spada do 40 - 60 a potem nawet do 10 kb/s - nawet jesli nie uzywam azureusa a tylko IE.
    Strony ładują sie w tragicznym tempie - pomaga dopiero reset modemu - prędkosc wraca do prawie 512 - smiga tak przez kilka minut i potem znowu spada i dochodzi do 10-20 kb/s czasem odbijając trochę do 60 i potem znowu spadek.

Mam xp z serwis packiem 2 - co może być problemem ? - operator twierdzi że wszystko jest super ok od jego strony - macie jakieś sugestie co sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • #2 3149804
    R.K
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wpisz w cmd netstat -a i zobacz ile masz połączeń przy wyłączonych programach p2p, komunikatorach i pozamykanych stronach.
  • REKLAMA
  • #3 3149805
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Uruchom np. DU meter i sprawdź co lata przez interfejs sieciowy.

Najprawdopodobniej coś działającego w tle zabiera pasmo (np. wirus).
  • #4 3149931
    TTOM
    Poziom 12  
    md netstata ? sory ale nie rozumiem - potebuje bardziej lopatologicznie,

mam du meter - nastawilem "network interface to monitor" na karte ethernet przez która jak rozmumiem idzie lącznośc - wyłączyłem azureusa i zatrzymalem WWW na otwartej stronie elektrody gdzie pisze wlasnie ten post i widze ze na grafie stale jest wykres - gory skaliste - no i nadal nie wiem co poczac bo predkosc jest do d...... y
  • REKLAMA
  • #5 3150936
    oli-21bca
    Poziom 12  
    Hmmmm... a powiedź mi, masz w tym laptopie kartę bezprzewodową?? Bo może być sytuacja, że spinasz się radiowo z ap lub kartą sąsiada nieświadomie... Robi się pętla i dlatego Ci wolno chodzi.... A wogóle to podstawowe pytanie. Jakie masz parametry cygnały w downstreamie i upstremie?? Powinieneś mieś dla DOCSIS 50 dB w up i max 15 w down, S/N powinien wynosić minimum 25 dB. Można to sprawdzić wchodząc na stronę testową modemu, zwyczajnie przez przeglądarkę. Dla Thomsona to chyba było 192.168.100.1

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3151618
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Polecenie w win XP:
    START/URUCHOM/ WPISUJESZ cmd wyskoczy czarne okienko w linii poleceń wpisujesz netstat -a wyskoczy ci spis programów, aplikacji łączących się w tej chwili z internetem np będziesz miał adres gg - w nagłówku STAN - będzie - USTANOWIONO jeżeli będzie jakieś połączenie którego nie znasz lub będzie ich bardzo dużo - mogą to być wirusy lub inne złolśliwe oprogramowanie.

Pzdr
  • #7 3153337
    TTOM
    Poziom 12  
    ok sprzyk zrobilem jak piszesz i mam to:

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\TOMEK>netstat

Aktywne połączenia

Protokół Adres lokalny Obcy adres Stan
    TCP mozgowniczka:1044 unused-217017045147.atman.pl:8074 USTANOWIONO

C:\Documents and Settings\TOMEK>

wychodzi na to, że chyba nic oprócz IE nie łączy sie z netem ?
  • #8 3153362
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    TTOM napisał:
    Aktywne połączenia

Protokół Adres lokalny Obcy adres Stan
    TCP mozgowniczka:1044 unused-217017045147.atman.pl:8074 USTANOWIONO

Zrobiłeś to w czasie kiedy net jest spowolniony?

USTANOWIONO - czyli jest aktywne połączenie - niestety nie wiem, co to za połączenie - może to być cały problem lub nie - niech inni się wypowiedzą.

pzdr
  • #9 3153698
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    TTOM napisał:

mam du meter - nastawilem "network interface to monitor" na karte ethernet przez która jak rozmumiem idzie lącznośc - wyłączyłem azureusa i zatrzymalem WWW na otwartej stronie elektrody gdzie pisze wlasnie ten post i widze ze na grafie stale jest wykres - gory skaliste - no i nadal nie wiem co poczac bo predkosc jest do d...... y

Jakie wartości są na tym wykresie ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy spadku prędkości internetu kablowego dostarczanego przez modem Thomson TCM 420 podłączony kablem Ethernet do laptopa Fujitsu Siemens Amilo EL. Po uruchomieniu komputera prędkość początkowo wynosi około 512 kb/s, jednak w ciągu kilku minut spada do 10-60 kb/s, co powoduje bardzo wolne ładowanie stron. Reset modemu tymczasowo przywraca wysoką prędkość. Operator sieci Vectra potwierdza brak problemów po swojej stronie. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie aktywnych połączeń sieciowych za pomocą polecenia netstat -a w systemie Windows XP oraz monitorowanie ruchu sieciowego narzędziem DU Meter, aby wykryć ewentualne procesy lub wirusy zużywające pasmo w tle. Poruszono także kwestię możliwych zakłóceń radiowych, jeśli laptop posiada kartę Wi-Fi, które mogą powodować pętle sieciowe i spadki prędkości. Zalecane jest sprawdzenie parametrów sygnału DOCSIS (poziomy downstream i upstream oraz stosunek sygnału do szumu) poprzez interfejs webowy modemu pod adresem 192.168.100.1, co może pomóc w diagnozie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA