logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z szybkoscia lacza.Raz mam 25kbit,raz 100kbit

pepik69 06 Gru 2007 01:35 1188 7
REKLAMA
  • #1 4556666
    pepik69
    Poziom 10  
    Witam wszystkich na elektrodzie,mam problem z siecia tego typu,ze na jednym laptopie ktory jest podpiety kablem do stacjonarnego mam 25kbit,a na drugim mam 100kbit,zaznaczam,ze mam takie same systemy operacyjne XP,mam problem z otwieraniem stron,po prostu długo sie ładuja ,a o jakimkolwiek zainstalowaniu np,bilarda z W.P moge zapomniec,na poczatku cos sie instaluje a potem predkosc powoli spada i wszystko stoi w miejscu i rosnie pozostaly czas do zainstalowania.Co moglem to pousuwalem zbednego.Ten laptop co sie muli to Toshiba S-5200-801,procesor nie jest zly tylko z tym netem,jak by ktos mial patent prosze o pomoc.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4556671
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A jaką powienieś mieć prędkość łącza i skąd ono pochodzi?
  • REKLAMA
  • #3 4558130
    pepik69
    Poziom 10  
    Chodzi mi o to, zebym chcial miec taka sama szybkosc lacza jaka mam na drugim,tzn. okolo 100kbit,a neta mam po prostu z sieci miejskiej,wiecej nie potrzebuje do przegladania stron ewentualnie do sciagania jakiegos pliku lub muzyki.Po prostu na tym drugim laptopie muli mi sie net,ze nie moge zainstalowac prostego programu,po prostu to wszystko trwa o wiele dluzej niz na drugim co podlaczam,wydaje mi sie ,ze w miare jasno to przedstawilem.Prawdopodobnie czegos jest za duzo na tym drugim tylko nie wiem co i gdzie wykasowac.Pozdrawiam i czekam na jakas pomoc ze strony znawcow tematu.
  • #4 4560330
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Nie wiem może ja jakies problemy z pojmowaniem tego co ludzie piszą, ale jak dla mnie to napewno "wszystko" nie jest jasno napisane... Jasno napisane jest tylko to że na jednym kompie masz szybszy internet a na drugim wolniejszy.
    Może być tak podał konkretnie konfiguracje wszystkich komputerów... Sorry ale wróżki jakoś ostatnio wzięły wolne, więc z nicości nie wyczarujesz żadnego rozwiązania.
    Jak dla mnie to masz coś z konfiguracją namieszane, ale bez jej dokładnej znajomości to nikt Ci w niczym nie pomoże.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4560603
    vitus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    napisz jak masz rozdzielany internet w domu, czy masz u administratora zgloszone 2 komputery czy masz router
  • REKLAMA
  • #6 4564033
    pepik69
    Poziom 10  
    Juz wyjasniam ,ze to lacze nie ma stalego sygnalu i pochodzi z miejskiego servera,ale srednia jego predkosc oscyluje w zaleznosci od obciazenia sieci i jest to w granicach od 100-150kbitow,ale podalem wartosc srednia.I wyjasniam,ze mam neta rozdzielonego w domu za pomoca routera od stacjonarnego kompa laptopa mam podlaczonego za pomoca kabla.I w danej chwili jak mam np.100kbp\s na jednym laptopie to na drugim jak tego odlacze mam 25kbp\s,wydaje mi sie ,ze w miare jasno pisze.Pytanie moje sie odnosi do tego co mam szukac ,zeby poprawic lacznosc na tym drugim.Czy mam za duzo smieci ,tylko jak tak to jak je wykasowac.Wchodzilem juz w opcje internetowe i kasowalem co sie dalo,ale to nie poskutkowalo.Pozdrawiam i czekam na ofiarna pomoc.
  • #7 4564120
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    100-150 kbitów.
    Tożto przecież nie da się normalnie nawet radia internetowego słuchać.
    Czy aby nie mylisz jednostek?
    Router powinien dzielić po połowie.
    Może masz "zasyfiony" system na tym drugim komputerze. Nie powinno tak być.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nierówną prędkością łącza internetowego w domu, gdzie na jednym laptopie (Toshiba S-5200-801) podłączonym kablem do stacjonarnego komputera prędkość wynosi około 25 kbit/s, a na drugim laptopie około 100 kbit/s. Oba komputery mają system Windows XP. Internet pochodzi z miejskiej sieci i jest rozdzielany przez router podłączony do stacjonarnego komputera. Prędkość łącza jest niestabilna i waha się w granicach 100-150 kbit/s w zależności od obciążenia sieci. Problem objawia się długim ładowaniem stron oraz spowolnionym pobieraniem i instalacją programów. Użytkownik podejrzewa, że na wolniej działającym laptopie może być zbyt dużo niepotrzebnych plików lub błędna konfiguracja, jednak usunięcie danych z opcji internetowych nie przyniosło poprawy. W odpowiedziach zasugerowano podanie modeli kart sieciowych oraz dokładnej konfiguracji sieci, zwrócono uwagę na możliwe problemy z konfiguracją i podziałem pasma przez router. Zasugerowano również, że prędkość 100-150 kbit/s jest bardzo niska i może nie pozwalać na komfortowe korzystanie z internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA