logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie transceivery KF polecacie do pracy amatorskiej? Wasze doświadczenia z fabrycznymi modelami

albion1 24 Paź 2006 21:12 1268 2
REKLAMA
  • #1 3149861
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Ciekawi mnie jakie radia używacie do pracy na KF? Składanie kitów już mnie nie bardzo bawi i zdecydowałem się na coś lepszego, na czym będę mógł dalej rozwijać swoje hobby. Ale nie mam możliwości porównania fabrycznego sprzętu i dlatego moje pytanie do was.
  • REKLAMA
  • #2 3149890
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1667
    1. Gdzie i jak chcesz nadawać.
    2. Czego oczekujesz od sprzętu
    3. Do jakich anten go podłączysz, bo radio jest tyle warte ile warte są anteny do niego przypięte.
    4. Ile na to możesz przeznaczyć funduszy.
    Znam takich, którzy mają przyzwoite anteny i nadają z radia za 300$ i robią takie stacje, których ja pewnie nigdy nie usłyszę, a znam takich, którzy nadają z icka za kilkanaście tysięcy $ z DWZO i są głusi jak pień z tej racji.

Antena to podstawa, a moim zdaniem radia dzielą się na Kenwooda i resztę ;)
    Michał
  • #3 3151590
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Najbardziej interesuje mnie 80m i 20m. Trochę sobie obsłuchałem te pasma i najbardziej przypadły mi do gustu. Chciałbym w końcu zacząć nadawać na CW. Co do anteny to mam jedynie LW i antenę magnetyczną na 80m, ale mam możliwość postawienia anten. Potrzebował bym jakiegoś prostego radia, bez żadnych wodotrysków. Jak na razie nie kręcą mnie żadne żadne zawody a jedynie możliwość zrobienia dalekich łączności.
REKLAMA